Forskere udgiver 'latterlig' app, der ingenting kan

Appen skal få os til at tænke over, at teknologi ikke løser alt.

ATTN hedder appen, hvis eneste funktion er at vise en hvid skærm, der langsomt gå i sort. (Foto: REGIS DUVIGNAU © Scanpix)

Du kender sikkert rutinen.

Telefonen bliver hevet frem for at scrolle igennem et eller andet feed. Også selvom det kun er to minutter siden sidst, og der egentlig ikke er noget formål med det.

Nu har to forskere designet en app, der servicerer det behov - altså at glo på telefonen uden formål.

Appen hedder ATTN, og spørger man Irina Shklovski, der er professor på Datalogisk Institut på Københavns Universitet - og en af de to forskere bag appen - er den decideret “latterlig” og “ubrugelig”.

Den kan nemlig ikke noget.

Når du åbner appen og trykker ‘start’, møder du en hvid skærm, som langsomt fader ud og til sidst bliver sort. Det eneste, du kan gøre, er at se passivt til.

Selve appen er en joke, fortæller Irina Shklovski. Men der er naturligvis en pointe bag.

- Vi vil gerne have folk til at blive en smule mere kritiske overfor de apps og den software, de bruger, siger hun.

Software løser ikke vores problemer

ATTN-appen er en del af et forskningsprojekt, der handler om ‘latterlig software’.

Ifølge Irina Shklovski og hendes forskerkollega Miguel Sicart er problemet med software, at vi tror, at det kan løse et hvilket som helst problem.

Hvad end det er klimaforandringer eller kedsomhed, findes der software - blandt andet i form af apps - som gerne vil fikse det for os.

- De problemer, vi står overfor - for eksempel klimaforandringer - er for komplekse til, at software og teknologi kan løse dem. Og når vi tror, at teknologi kan løse problemerne, begrænser vi os selv i at undersøge andre muligheder, siger Irina Shklovski.

Ifølge ATTN-appens beskrivelse tilbyder den at kontrollere din opmærksomhed på en venlig og imødekommende måde. Det er altså i form af en hvid skærm, der langsomt går i sort, mens du stirrer på den. (Foto: screendump)

Samtidig mener de to forskere, at der ofte opstår nye problemer, når vi bruger teknologien til at løse vores udfordringer.

- I mere end et halvt århundrede er vi blevet lovet, at software gør ting nemmere for os. At det speeder ting op. At det løser ting. Men det gør det som regel ikke, siger Irina Shklovski.

Software kan være nyttigt

Selvom Irina Shklovskis projekt handler om, at software er latterlig, understreger hun, at en del software også er nyttigt.

Vi må bare ikke betragte software som ren magi.

- Vi har behov for at blive lidt mere kritiske i forhold til den teknologi, vi bruger, siger Irina Shklovski.

Hun håber, at ATTN-appen kan være med til at udstille, hvor passivt vi ofte forholder os til teknologien.

Du kan finde ATTN i Apples App Store, hvis du har behov for en app, der intet kan.

FacebookTwitter