Forskertrio vinder Nobelpris for laserfysik

De tre forskere har opfundet genstande, der muliggør ny og banebrydende forskning.

Canadiske Donna Strickland (til højre på skærm) er den første kvinde i 55 år, der modtager nobelprisen i fysik. (Foto: HANNA FRANZEN © Scanpix)

Årets Nobelpris i fysik går til amerikaneren Arthur Ashkin, franskmanden Gerard Mourou og canadieren Donna Strickland for deres banebrydende arbejde med laserfysik.

Det oplyser Karolinska Institutet.

Ashkin modtager prisen for opfindelsen af den optiske pincet, der med fokuserede laserstråler kan fange og manipulere små partikler.

Mourou og Strickland får prisen for deres metode til at generere ultrakorte, højintensive impulser.

- Dette års Nobelpris går til opfindelser, der har revolutioneret laserfysikken. Ekstremt små objekter og ufatteligt hurtige processer fremstår nu i et nyt lys, skriver instituttet i et opslag på Twitter.

- Avanceret præcisionsinstrumenter åbner for nye, uudforskede forskningsområder og en lang række af industrielle og medicinske anvendelser.

De tre modtagere har arbejdet med forskellige områder af laserfysikken, men de deler altså dette års pris.

Med prisen følger ni millioner svenske kroner, hvilket svarer til 6,5 millioner danske kroner.

Første kvinde i 55 år

Canadiske Donna Strickland er den første kvinde i 55 år, der modtager nobelprisen i fysik. Samtidig er hun kun den tredje kvinde i alt, siden prisen første gang blev uddelt i 1901.

Den første kvinde, der modtog en nobelpris, var den franske kemiker og fysiker Marie Curie, der i 1903 modtog nobelprisen i fysik for udforskning af radioaktivitet sammen med sin mand Pierre Curie.

Til dato er der kun 48 kvinder, der har fået en nobelpris.

/ritzau/