Fra VHS-bånd til YouTube: Sådan spreder terrorister propaganda på sociale medier i dag

Terrorister udnytter algoritmer og skjuler budskaber i videoer for at rekruttere nye medlemmer.

Med internettets hastige udbredelse og de sociale mediers indtog har det ændret sig, hvordan terrorister rekrutterer nye medlemmer og spreder propaganda. (Foto: STRINGER © Scanpix Denmark)

For 20 år siden fløj to fly ind i World Trade Center i New York den 11. september 2001.

Derudover ramte et fly Pentagon i Washington, mens et tredje fly styrtede ned på en mark.

Terrornetværket al-Qaeda tog skylden for angrebene.

For at udbrede kendskabet til deres organisation og rekruttere nye medlemmer havde al-Qaeda i tiden op til 11. september 2001 delt VHS-bånd ud med deres budskab.

Billede fra en propaganda-video fra 2014 fra Islamisk Stat. (AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA) (Foto: - © Ritzau Scanpix)

- Dengang var alt baseret på telefonopkald, VHS-bånd og email. Der var kun lidt teknisk infrastruktur. Det gjorde det svært for terrororganisationer at rekruttere og få deres budskab ud. I dag er det helt anderledes og meget nemmere.

Sådan siger Boris Düdder, der er lektor i computerteknologi på Datalogisk Institut på Københavns Universitet. Her forsker han i cybersikkerhed.

Meget er sket på det teknologiske felt de seneste 20 år, hvilket også gør sig gældende for terrorister.

Med internettets hastige udbredelse og de sociale mediers indtog har det ændret sig, hvordan terrorister rekrutterer nye medlemmer og spreder propaganda.

Propaganda på YouTube

Sociale medier har givet terrorister mulighed for at nå ud til flere.

Allerede i 2015 udsendte Islamisk Stat og deres sympatisører hver dag flere tusinde tweets med propaganda.

I 2014 delte Islamisk Stat en video på YouTube af halshugningen af den amerikanske journalist James Foley.

- De kan målrette deres kommunikation mere til modtageren. Gennem sociale medier som Facebook, besked-platforme og YouTube kan de få deres budskab ud i en meget større skala, siger Boris Düdder.

Selvom meget af deres propaganda nu bliver delt frit og offentligt på YouTube og andre sociale medier, bliver det ikke automatisk nemmere at kontrollere for efterretningstjenester og stater, der kæmper mod organisationer som Islamisk Stat og al-Qaeda.

- Det er nemmere at kontrollere et fysisk medium som et VHS-bånd end en digital video. Der er ingen, der har fuld kontrol over internettet, siger han og fortsætter:

- Hvis du fjerner indhold på en platform, skifter terroristerne platform. Det gør det sværere for efterforskere og myndigheder at få det lukket ned.

Terrorister gemmer også ofte deres budskaber i videoerne, så det kan være svært at regne ud, hvilket indhold der er propaganda og potentielt farligt.

- Desuden kan terrorister udnytte algoritmer, ligesom andre kan. Hvis du først har klikket på én propaganda-video på YouTube, bliver du hurtigt viklet ind i lignende videoer, siger Boris Düdder.

Screenshot fra en video fra 2016, der blev offentliggjort af Amaq News Agency, som har stærke forbindelser til Islamisk Stat. Sådanne videoer bliver blandt andet delt på sociale medier og tidligere på appen Telegram. (Foto: Reuters Tv © Scanpix Denmark)

Staten vil altid være bagud

Når efterretningstjenester skal forsøge at inddæmme spredning af propaganda, er de altid et skridt bagud. Det mener Boris Düdder, som kigger på terrororganisationer fra et teknologisk perspektiv.

- Det er som katten efter musen. Terroristerne er hele tiden foran med nye teknologiske metoder, fordi efterretningstjenester må afvente og se, hvad terroristernes næste træk er, før de også kan handle, siger han.

Derudover var flere landes regeringer langsomme til at opfange forandringen, da terroristerne og deres sympatisører begyndte at tage sociale medier i brug.

- I starten havde efterretningstjenesterne ikke ekspertisen til at følge med. Det betød, at terroristerne fik et forspring med sociale medier, internetfora og blogindlæg, der alt sammen kunne blive spredt lynhurtigt, siger han.

Men her er kampen mod terrorisme blevet mere lige med årene. Nu kan den teknologiske udvikling også bruges til efterretningstjenesters fordel.

Teknologi hjælper også os

Når kommunikationen foregår online og med teknologi, kan efterretningstjenester bedre følge med i den.

- De kan nu aflytte terroristerne og overvåge dem bedre. Udbyderne af teknologien kan også regulere deres kommunikation på nogle områder. Det er en stor fordel, siger Boris Düdder.

Det viste sig blandt andet i 2015, hvor Islamisk Stat i stor grad begyndte at bruge platformen Telegram.

Telegram lukker derfor løbende kanaler, der deler propaganda for blandt andet islamistisk motiveret terror.

En rapport fra Europol viser, at Islamisk Stat i 2020 stadig havde problemer med at opbygge deres netværk på ny. Nu skulle kommunikation spredes ud og foregå på andre platforme.

- Teknologi og sociale medier gør det også nemmere for efterretningstjenester at få et overblik over, hvem personerne i disse netværk er. Hvem deltager, og hvad bliver der skrevet og talt om? Det givet et vigtigt indblik, siger han.

FacebookTwitter