Fyrværkeri i rummet: Teleskop fanger billede af dobbeltstjerne-eksplosion

Billede af den døende stjerne Eta Carinae A giver overraskende detaljer.

Rumteleskopet Hubble har fanget et ultraviolet lysbillede af stjernesystemet Eta Carinae. Billedet er redigeret med blandt andet farvekodning. (© Nasa)

Cirka 7.500 lysår væk fra Jorden er der lige nu gang i et gigantisk fyrværkerishow.

Det stammer fra Eta Carinae, som er et stjernesystem bestående af mindst to stjerner. En af stjernerne, en såkaldt hypergigant, gik (set fra Jorden) i udbrud i starten af 1840'erne.

Stjernen begyndte at slynge kæmpe skyer af støv og gas ud, og det gjorde, at den blev tydeligere på nattehimlen. Nu er den døende.

Faktisk skete udbruddet for hele 7.500 år siden, men det var først for knap 180 år siden, at lyset ramte jorden.

Forskere har fulgt stjernesystemet i mere end to årtier blandt andet ved hjælp af Hubble-rumteleskopet.

Og nu har Hubble fanget et billede med nye detaljer af stjernesystemet.

På billedet kan du se to skyer af gas og støv, som stammer fra udbruddet i 1840'erne. Dem har forskerne længe kendt til.

Men ved hjælp af ultraviolet-lys kan forskerne nu se, at der er varmt, glødende magnesium-gas steder, hvor de ikke havde regnet med, at der ville være magnesium. Det skriver ESA, Den Europæiske Rumorganisation, i en pressemeddelelse.

- Nu har vi endelig fået taget et ultraviolet lysbillede af det her system, siger Khaled Alizai, der er ph.d.-studerende ved DTU Space. Han forsker i døde stjernes kerner.

- Og det har givet overraskende resultater. Der, hvor vi forventede et tomrum, ser vi nu massive mængder varmt magnesium, siger Khaled Alizai.

Forskerne kan bruge billedet til at blive klogere på, hvornår den gigantiske stjerne eksploderede, og hvor meget energi der blev udledt.

- Vi vil gerne blive klogere på, hvornår selve eksplosionen fandt sted, siger Khaled Alizai.

Gør os klogere på Universet

Eta Carinae har fanget forskernes opmærksomhed, fordi den kan give information om, hvordan stjerner bliver dannet og dermed, hvordan solsystemer bliver dannet.

- Når sådanne stjerner her ender deres liv i en eksplosion, så bliver alt materialet, de har dannet, slynget ud i universet. Og så bliver der dannet nye stjerner og dermed også nye solsystemer, siger Khaled Alizai og fortsætter:

- Den proces kan vi blive klogere på ved at følge en stjernes død. Og det kan vi med den her hypergigant, da den er i sidste stadie af sit liv.