Gebyret du ikke vidste, du betalte: Apple indgår kompromis om App Store-afgifter

Dansk udvikler kalder det 'totalt til grin' og 'en fornærmelse' mod app-udviklerne.

Ifølge Apple får udviklere bedre mulighed for at fortælle brugerne, hvordan de kan betale uden om App Store. (Foto: CHRIS DELMAS © Ritzau Scanpix)

Apple offentliggjorde i går et forlig om det, som af kritikere er blevet kaldt bøllemetoder og en ‘App Store-skat’.

Forliget åbner blandt andet for, at udviklerne nu må fortælle kunder, hvordan de undgår at betale gebyrer til Apple.

Når en udvikler sælger noget gennem App Store, tager Apple et gebyr for at stille betalingssystemet til rådighed og for at holde ro og orden i butikken.

Apples regler har indtil nu været meget strenge og i de fleste tilfælde sikret tech-giganten 30 procent. Et gebyr, som app-udviklere længe har raset over, og som har ført til flere retssager.

Nu er en gruppe mindre app-udviklere blevet enige med Apple om et forlig i en af retssagerne.

Forliget betyder - hvis det godkendes af en dommer - at app-udviklerne fremover gerne må lede kunderne hen til andre måder at betale end gennem App Store. Det har været forbudt indtil nu.

Samtidig opretter Apple en fond på 100 mio. dollar til mindre app-udviklere i USA, der af forskellige grunde kan have brug for støtte, eksempelvis grundet coronakrisen.

Forliget er dog en billig omgang for Apple, mener DR's tech-korrespondent, Henrik Moltke:

- Som jeg læser det, er Apple indstillet på at flytte målstolperne præcis nok til at undgå mytteri blandt dem, der laver de 1,8 millioner apps, der findes i App Store. Men ikke så meget, at det betyder noget for Apples årsregnskab, siger han.

'Totalt til grin'

David Heinemeier Hansson er app-udvikler og teknologichef i det amerikanske firma Basecamp, der blandt andet har udviklet mailklienten Hey! (Foto: Peter Adams © Copyright Peter Adams Photography.)

Forliget bliver da også modtaget med hovedrysten hos den danske stjerneudvikler David Heinemeier Hansson.

Han blev sidste år internationalt berømt for at rejse en hårdnakket kritik mod, hvad han kaldte Apples bøllemetoder. Hans firmas nye e-mail-klient, Hey!, blev en overgang smidt ud af App Store, fordi den ledte kunderne uden om Apples gebyr.

- Apple’s såkaldte kompromis er en fornærmelse for alle app-udviklere. De eneste, der har fået noget ud af dette her, er en flok hustler-advokater, der scorer 30 millioner dollars i salærer, og Apple, der har købt en billig pressemeddelelse, som godtroende journalister måske spiser af med en venlig overskrift, skriver han til DR Nyheder.

De 30 millioner dollars, Heinemeier henviser til, er penge, som bliver taget ud af den fond, som Apple netop har lavet for at støtte små app-udviklere. Pengene skal gå til at betale advokaterne, der har forhandlet forliget på vegne af udviklerne.

Kunderne ved ikke, hvem der får pengene

Hele miseren handler om ting, du køber igennem Apples App Store og ofte direkte i appen. Det kan være abonnementer til tjenester, men det kan også være genstande i et spil.

Eksempelvis hvis du køber virtuel valuta i det populære spil Fortnite, som du kan bruge til at købe nye farver til dine karakter. Eller du kan tegne abonnement til podcastappen Podimo.

Apple klarer det hele for dig med ét klik direkte i appen.

Sådan ser det eksempelvis ud, når man vil tegne et abonnement på podcasttjenesten Podimo. Det fremgår ikke, at Apple tager en bid af kagen, når du sætter dit abonnement i gang. (© Marcel Mirzaei-Fard)

Det fremgår ingen steder, at 15 eller 30 procent af dine penge går til Apple i dét øjeblik, du tegner abonnementet.

Producenterne må ikke oplyse dig om det, ligesom de heller ikke må skrive, at der findes andre måder at betale på.

Det er dét, som Apple nu skruer på.

De åbner for, at producenten fremover må kommunikere direkte med kunderne og anbefale dem at tegne abonnementet direkte hos dem. Det skal dog ske via eksempelvis e-mail og må stadig ikke stå inde i selve appen.

Spørgsmålet er så, om man som kunde går nok op i, om det er Apple eller producenten, der får dine penge?

Det tvivler DR's tech-korrespondent, Henrik Moltke, på. Da kunderne ikke selv sparer penge ved at flytte deres abonnement ud af App Store, kommer forliget her næppe til at gøre en stor forskel for kunderne:

- Det er de færreste, der gider opsige et abonnement, de allerede har tegnet gennem App Store, for at sikre app-udviklerne en lille smule mere, fordi de bliver opfordret til det i en e-mail. Det er simpelthen for besværligt.

App Store har monopol

En smartphone uden apps er næppe ret meget værd. Men Apples App Store er eneste mulighed for at hente apps til iPhone eller iPad, og du kan derfor ikke komme uden om 'Apple-gebyret'.

Derfor har Spotify klaget til EU-Kommissionen, da virksomheden mener, at Apple har et de facto monopol med App Store og udnytter det til at kanalisere penge over i deres egen lomme. Penge, Spotify mener, burde være gået til dem selv.

Med den anden hånd tilbyder Apple en konkurrende musiktjeneste, Apple Music, til præcis samme pris - dog uden, at der her betales gebyr til App Store.

Verdens største spilfirma, Epic Games, der står bag blandt andet Fortnite, har også en ret så berømt retssag kørende mod Apple om præcis dette.

Og netop den retssag håber David Heinemeier Hansson kan straffe Apple hårdere:

- Vi må vente til Epic-sagens afgørelse og den amerikanske kongres’ lovforslag med at se (om Apple ændrer tilgang, red.), siger han.

David Heinemeier Hansson fortæller her om sin kamp mod Apple i TV Avisen:

Apples guldæg

Apple, der sidste år omsatte for et beløb svarende til tre kvarte af Danmarks bruttonationalprodukt, vil ikke fortælle, hvad de tjener på deres App Store. Men ifølge CNBC steg Apples omsætning på apps sidste år til over 400 milliarder kroner.

Derfor er hverken de nye regler eller den nye fond noget, der kommer til at gøre ondt på Apple, mener Henrik Moltke:

- Det er altså et lille beløb, det koster Apple at smide det her kødben til udviklerne. Apple er verdens rigeste virksomhed og vil blive ved med at malke app-guldkalven, mens de trækker monopolsagerne i USA og Europa i langdrag.

- Jeg er dog ret sikker på, at de har set skriften på væggen og regner med mere omfattende indgreb. De håber bare, at monopol-hammeren rammer Amazon, Google og Facebook, før den rammer dem selv, siger Henrik Moltke.

Efter pres valgte Apple sidste år at sætte gebyret ned til 15 procent, men det gælder kun for app-udviklere, der tjener mindre end en million dollars om året.

Og dagens forlig er et eksempel på, at Apple rent faktisk har set skriften på væggen, mener Henrik Moltke:

- Giganten har trods alt givet efter. Det er, som om den glatte og lækre overflade på monolitten i Cupertino er begyndt at krakelere lidt, siger han.

Inden forliget kan blive til virkelighed, skal det godkendes af dommeren Yvonne Gonzalez Rogers, der i øvrigt også skal dømme Epic-sagen.

Facebook
Twitter