Gigantisk 3D-printer bygger otte meter lang båd og slår tre verdensrekorder

Kun 72 timer tog det at printe en hel båd i ét stykke.

En ting er at bygge en båd, noget andet er, om den kan sejle. Det kunne den nybyggede båd heldigvis. (© UMaine)

Vi skal ikke mange år tilbage, før print kun var noget, man gjorde på papir. Men især de sidste ti år har 3D-print taget fart.

Nu kan du printe alt fra vaser til ludobrikker. Men det kan også blive meget vildere end det.

I sidste uge viste en række forskere fra University of Maine verdens største 3D-printede båd frem.

Båden, der er næsten otte meter lang, blev printet på bare 72 timer. Det lyder måske af lang tid, men hvis man selv har prøvet at bruge en 3D-printer, så ved man også, hvor lang tid det kan tage.

En 3D-printer virker ved at starte fra bunden af det, den skal printe. Herfra arbejder den sig op ved at lægge lag på lag.

Forskerne fra Univesity of Maine har lavet en timelapse-video, hvor du kan se båden blive printet på bare 30 sekunder.

David Bue Pedersen er seniorforsker ved DTU og en af Danmarks førende forskere inden for 3D-print. Ifølge ham er det især størrelsen på både printeren og båden, der er imponerende.

  • 3D-print behøver ikke nødvendigvis at være i plastik. Amerikanske ingeniører har blandt andet lavet denne gravemaskine, som er printet i metal. (© Oak Ridge National Laboratory)
  • Det amerikanske forsvar har fået printet denne ubemandede ubåd. (© Oak Ridge National Laboratory)
  • Den selvkørende bus kaldet Olli er delvist 3D-printet. Vesthimmerlands kommune købte en Olli tilbage i 2016, men den er endnu ikke kommet ud på vejene. (© Local Motors)
  • Det er helt oplagt at bruge 3D-print til at lave karosserier til biler. En af de mere imponerende er denne kopi af en Shelby Cobra. (© ORNL)
  • Det danske firma Cobod printer huse. Huset her på billedet står i København. (© Cobod)
1 / 5

- Printeren bygger egentlig på et princip, jeg har set tidligere. Men det er jo fascinerende at se noget blive blæst op til en faktor ti større, end det plejer at være, siger han.

Og netop den store størrelse åbner op for, at 3D-print kan blive noget, der virkelig slår igennem som produktionsmetode.

Båden slår tre verdensrekorder

Båden og 3D-printeren er så imponerende store, at de begge faktisk er endt med at komme i Guinness Rekordbog med tre rekorder.

Selve printeren kommer med i bogen, fordi den er verdens største 3D-printer. Og båden er både verdens største 3D-printede objekt og verdens største 3D-printede båd.

Hvorfor forskerne lige vælger at printe en båd, når de nu står med verdens største 3D-printer, kan der ifølge David Bue Pedersen være flere grunde til.

- Man har de sidste ti års tid set en masse eksempler på, at folkene bag forskellige 3D-printere forsøger at gøre sig bemærket ved at printe den ene obskure ting efter den anden. Jeg har set printede pizzaer og ubåde. Så det handler nok om, at det er en god måde at vise printeren frem på, siger han.

Staten Maine er blandt andet også kendt for at have mange bådebyggere og bådebygger-skoler, så noget af forklaringen kan muligvis findes der.

3D-print kan også skåne miljøet

Den printede båd er nok mest en gimmick, der skal skabe opmærksomhed.

Men der er faktisk en grund til, at forskere investerer masser af tid og ressourcer i at udvikle 3D-printere.

University of Maine har blandt andet indgået en aftale med det amerikanske forsvar. Da de viste båden frem, viste de også en prototype på et såkaldt ’communications shelter’.

Shelteret er, som navnet antyder, et slags skur designet til kommunikation. Hvert skur skal special-indrettes efter unikke behov, og derfor kan det være dyrt at bygge.

Men på den store 3D-printer er man hurtigt i stand til at skifte den tegning, printeren arbejder ud fra og dermed skifte til en ny type shelter.

Og det er et godt eksempel på en situation, hvor 3D-print giver mening, mener David Bue Pedersen.

- Det kan også betyde noget i forhold miljøet. I sådan en type 3D-printer som denne her, kan man bruge en termoplast. Det betyder, at plasten kan kværnes og genbruges til et nyt print, forklarer han.

På den måde kan man altså bygge nye shelters ret dynamisk ud fra genbrugelig plast.