Glem alt om iPhone: Nye sundheds-sensorer var Apples største nyhed

Nye sensorer i Apples ur indvarsler en fremtid, hvor vi konstant overvåger vores krops sundhedstilstand. Men det er ikke uden problemer.

Det nye Apple-ur kan tage et EKG, der giver brugeren et øjebliksbillede af hjertets tilstand. (Foto: Skærmbillede © Apple)

Det kan godt være, at det var en ny kæmpe-iPhone, som stjal de største overskrifter ved denne uges Apple-event. Helt grundlæggende er en større skærm dog ikke noget, der gør en særlig stor forskel i verden.

Skal man finde noget i Apples nylancerede produkter, der for alvor peger mod fremtiden, så bør blikket vendes mod firmaets ur Apple Watch. Her var der særligt to nyheder, der stak ud.

Uret har fået en ny elektrisk pulsmåler, der kan lave et såkaldt elektrokardiogram, det som i daglig tale kaldes EKG. Det vil sige, at uret kan måle de elektriske impulser fra hjertet, som giver et øjebliksbillede over hjerterytmen.

Derudover indeholder uret opdaterede balance-sensorer (gyroskop og accelerometer), som, ifølge Apple, kan måle, hvis man falder og uret kan så ringe efter hjælp, hvis man ikke bevæger sig.

Med andre ord er Apple-uret, der startede som et smart-ur med simple evner til at motivere folk til at bevæge sig mere, blevet til et regulært sundheds-ur.

Send EKG til din læge, hvis hjertet ikke er i topform

Hvor præcist det måler, ved ingen endnu. Men de amerikanske myndigheder, FDA, har godkendt uret, så det må sælges og markedsføres til almindelige forbrugere med evnen til at måle EKG.

Alt, brugeren skal gøre for at måle hjerterytmen, er, at holde fingeren inde på urets digitale krone i 30 sekunder. Sammen med en ny elektrisk sensor bag på uret, skabes der et kredsløb, som altså gør det muligt at aflæse, hvordan hjertet slår.

Herefter genereres et elektrokardiogram, som overføres til brugerens telefon, som man så kan vælge at sende videre til sin læge, eller blot kigge på for at holde sig selv opdateret.

Flere data er både godt og skidt

Til Apple-eventen havde firmaet inviteret præsidenten fra den amerikanske hjerteforening American Heart Association, Doctor Ivor J Benjamin, på scenen, som - ikke overraskende - var positiv overfor det nye ur.

- Muligheden for at kunne lave EKG på stedet er game changing. Særligt når man skal evaluere atrieflimren, arytmisk hjerterytme og for høj puls, som kan øge en persons risiko for et slagtilfælde, hjertestop eller andre sundhedsrealterede komplikationer, sagde han

Helt så rosenrødt ser billedet dog ikke ud, når man spørger Hjereteforeningen i Danmark.

Mads Lind, der er seniorkonsulent i Hjerteforeningen, kan ikke udtale sig konkret om Apples ur, men siger om tendensen generelt:

- I udgangspunktet er vi enige med American Heart Association i, at man kan få nyttige data. Men målinger på et ur eller en lignende enhed til hjemmebrug erstatter ikke en lægelig vurdering.

Er der styr på datakvalitet og datasikkerhed?

Mads Lind ser dog også flere potentielle problemer, som følger med den nye type gadget:

- Vi kender ikke kvaliteten af de data, som Apple-uret og lignende produkter producerer, ligesom at datasikkerheden også er helt central, siger han.

Men selv hvis begge dele skulle være i orden, sådan som Apple påstår, mener Mads Lind stadig, at der både er fordele og ulemper ved teknologien.

- Som et supplerende redskab i fx et udredningsforløb kan det bidrage positivt – specielt i forhold til at opfange arytmier, siger han.

Til gengæld er Hjerteforeningen mere bekymret for, at raske mennesker begynder at tage EKG på sig selv.

- Det kan medføre et ekstra pres på sundhedssystemet, fordi det sygeliggør folk, når de måler sig selv uden at forstå de data, som deres ur genererer. Hvis folk hele tiden løber til lægen, er det ikke så smart, siger Mads Lind.

Norsk studie viser ingen fordele ved øget EKG

Og der kan måske være noget om snakken.

Ifølge et norsk studie fra 2013, som mediet Wired henviser til, så kan EKG-målinger - selvom de er helt ufarlige - føre til unødig stress.

Her undersøgte man fordele og ulemper ved at tage EKG på den generelle befolkning, for at se om man af den vej kunne opdage hjertelidelser på et tidligere stadie, og om det havde en positivt effekt.

Her var konklusionen, at fordelene ikke opvejede ulemperne:

- Yderligere hjerteundersøgelser, som følge af tilfældige fund på elektrokardiogrammet, kan resultere i angst, psykisk skade og unødvendige komplikationer med få kliniske fordele, lyder en del af konklusionen på det norske studie.

Uret monitorerer hjertet i baggrunden

Sådan ser en notifikation ud, hvis uret måler uregelmæssigheder i din puls. (© Apple)

Udover at man selv aktivt kan foretage et EKG med det nye Apple Watch, så overvåger uret også brugernes puls via den optiske pulsmåler. Det kører af sig selv i baggrunden, uden man skal gøre noget.

Noterer uret, at hjertet enten slår for langsomt, for hurtigt eller for ujævnt, vil man se en notifikation, som gør en opmærksom på, at man nok skal få et hurtigt lægetjek.

Denne funktion er Mads Lind fra Hjerteforeningen mere positiv overfor, selvom der også her følger udfordringer med:

- Hvis man kan udvikle noget, der kan spore tidlig sygdom, så er det positivt. Men risikoen med de nye målemuligheder er, at det giver borgerne en falsk tryghed, hvis de ikke virker efter hensigten, siger Mads Lind.

Kalder på hjælp, hvis du falder

Sådan ser SOS-skærmen ud, hvis du falder. (© Apple)

Som nævnt, kan uret nu også måle, når man falder via opdaterede sensorer, som er blevet i stand til at detektere de særlige bevægelser, man laver, når man glider eller vælter.

Falder du, vil du nu modtage en notifikation på armen, hvor du med et enkelt tryk kan kontakte 112.

Reagerer du ikke i ét minut efter du er faldet, så alarmerer uret selv 112 og sender en besked til dine pårørende med GPS-data på, hvor du befinder dig.

Vi begynder at overvåge os selv

Apple-uret peger altså mod en fremtid, hvor vi i stigende grad kommer til overvåge os selv og vores helbredstilstand.

Kombineret med den 4G-forbindelse, der gør, at uret kan ringe og sende beskeder uden en telefon i nærheden, vil vi - i princippet - altid kunne spores og kalde på hjælp, hvis vi kommer til skade.

Om det redder liv, øger vores livskvalitet eller om vi blot kommer til at gå mere til lægen, er endnu fuldstændig uklart.

Mere sikkert er det, at et ur på håndleddet bare er det første lille spæde skridt mod en fremtid, hvor vi kommer til at have computere på os, der forsøger at foregribe vores sundhedstilstand og hjælpe til, hvis vi kommer galt afsted.

Det nye Apple Watch bliver først tilgængeligt i næste uge, og det er derfor ikke blevet testet bredt endnu. Ligeså er EKG-måleren endnu ikke godkendt i Europa, hvilket Apple dog forventer sker inden længe.