Google dropper Huawei: Det betyder det for dig

Vi har spurgt DR's egen ekspert til råds.

(© PA Wire/PA Images)

Google kunne i nat meddele, at det fremover er slut med samarbejdet mellem dem amerikanske it-gigant og kinesiske Huawei.

Som konsekvens af USA's nationale nødretstilstand, må amerikanske virksomheder såsom Google ikke levere teknologi til lande som Kina, der kan udgøre en risiko for USA's nationale sikkerhed. Det - kombineret med at præsident Donald Trump sidenhen har blacklistet Huawei, så et samarbejde nu kræver de amerikanske myndigheders tilladelse - får altså nu Google til at slå bremserne i, og indstille store dele af samarbejdet med de kinesiske telegiganter.

Spørgsmålene hober sig op - for hvad får Googles skilsmisse fra Huawei af betydning for alle dem, der for længst er hoppet på Huawei-bølgen og for dem, der lige har købt en, eller dem, der overvejer at skifte til Huawei-model?

Google og Huawei holder fortsat kortene tæt til kroppen. Derfor har DR Nyheder allieret sig med teknologi-journalist og vært på Digitalt på P1, Chris Lehmann:

1

Hvad betyder det for Huawei-ejere?

Hvad kommer det her til at betyde for dem, der lige nu sidder med en Huawei-telefon i hånden?

- På den korte bane formentlig ikke det store. Både Google og Huawei har fortalt, at de vil fortsætte med supporten for telefoner, der allerede er produceret og i brug.

- For de telefoner, der kommer til at rulle af samlebåndet i fremtiden, er det dog stadig uvist, hvordan supporten kommer til at se ud. Her har Huawei sagt, at de vil fortsætte med at lave sikkerhedsopdateringer og så videre, men det er mere uvist, hvad Google kan gøre, siger Chris Lehmann.

2

... Men kan min Huawei-telefon så bruges?

Huawei fik kastet negativt lys på sig efter af telegiganten fik forbud mod at udrulle deres 5G-netværk i lande som Australien og USA. Danmark har ikke forbudt Huawei, men har i stedet givet 5G-kontrakten til Ericsson. Forbuddene skete på mistanke om muliggørelse af spionage. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Hvad kan man bruge sin Huawei-telefon til, hvis den ikke kan følge med, når styresystemet skal opdateres?

- Telefonen kommer formentlig hverken til at dø, eller få mærkbart ringere funktion, end den har i dag. Men det kan være, man kommer til at gå glip af nye funktioner, som for eksempel nye færdigheder i Google Assistant eller privatlivs-indstillinger. Det kommer an på, om de funktioner er en del af Google Play App-butikken, eller om de er en del af Android-styresystemets base, siger Chris Lehmann.

3

Skal jeg bytte min mobil?

Hvad med eksempelvis konfirmanden, der lige har fået en spritny Huawei-telefon i konfirmationsgave – gør man klogest i at få den byttet i en fart?

- Det er svært at vide lige nu. Huawei og Google har begge lovet at understøtte telefoner, der allerede er i brug. Holder de, hvad de lover, burde der ikke være nogle problemer nu og her. Der er dog et uafklaret spørgsmål i, hvor længe Huawei vil bruge ressourcer på at understøtte telefoner med Googles app-butik på, når de ikke må sælge nye telefoner med den. Det er endnu uklart, siger Chris Lehmann.

4

Hvad med mine rettigheder?

Med de to firmaers skilsmisse, så skal man som forbruger ikke regne med at kunne trykke på Google Play appen, som det er tilfældet her på billedet. (Foto: MARKO DJURICA © Scanpix)

Forestil dig, at jeg for nyligt har købt en ny Huawei-telefon, har hevet folien af og spillet de første spil Candy Crush – hvordan er mine rettigheder, når producenten har lovet noget andet, end det jeg får?

- Det er ikke til at sige endnu.

5

Hvad med de telefoner, som ligger klar i butikkerne nu?

Der ligger formentlig mange telefoner Huawei-telfoner på lager lige nu rundt omkring i telebutikkerne, og som allerede er sat op til et Android styresystem. Vil de fungere normalt?

- Hvis man skal tro de løfter, der er kommet fra Google og Huawei, vil de formentlig fungere som oprindelig tænkt, siger Chris Lehmann.

6

Hvordan ser fremtidens Huawei-telefon så ud?

Når skilsmissen mellem Google og Huawei er gået igennem, hvordan vil fremtidens Huawei-telefoner så komme til at fungere?

- De vil formentlig ligne de Android-telefoner, man allerede i dag kan købe i Kina. Her har Google ingen tilstedeværelse, så man skal i stedet vælge mellem en hel række kinesiske app-butikker. Udfordringen er, at der ikke er noget etableret alternativ til Googles App-butik uden for Kina, som forbrugerne kan vælge, siger Chris Lehmann og fortsætter:

- Det betyder, at man skal ud og finde en tredjeparts-app butik. Hvis man har en Android-telefon uden Google Play på, kan man godt finde andre app-butikker og putte på den. Amazon har for eksempel en til deres Fire-telefoner. Men det kan være lidt bøvlet. Og hvor Google tjekker apps for sikkerhed og virus og så videre, så skal man stole på nogle langt mindre spillere i markedet, hvis man vælger deres app-butikker i stedet.

Facebook
Twitter