Google flytter ind: Ny teknologi skal overvåge både din tøjstil og dine børn

To patentansøgninger fra tech-giganten giver et indblik i Googles visioner for fremtidens smarte hjem.

Google har masser af visioner for fremtidens smarte hjem. (Foto: STEPHEN LAM © Scanpix)

Google kender dig allerede rigtig godt.

Har du shoppet på nettet efter et par fede sko eller en skinnende ny gadget, har du sikkert også oplevet, at reklamer for de samme produkter forfølger dig rundt på de næste mange hjemmesider, du besøger.

Google holder øje med dig, når du klikker rundt i cyberspace, og i fremtiden vil Google måske også holde øje med dig, når du lukker hoveddøren bag dig, trækker dine grimmeste jogging-bukser på og flader ud på sofaen.

Google har nemlig både sendt og fået godkendt patenter, der løfter lidt af sløret for, hvordan tech-giganten forestiller sig fremtidens hjem.

Og her vil Google gerne være din nye roommate og overvåge alt lige fra din garderobe til dine børns bandeord.

Intelligente højtalere og elpærer

Google og mange andre store virksomheder drømmer om en fremtid med smarte hjem, som er fyldt med produkter, der kan kobles på internettet og snakke med hinanden. Det er såkaldt smart teknologi.

Uden at vide det har du måske allerede et hjem smækfyldt af smart teknologi. Alt lige fra vandmålere, højtalere og elpærer kan i dag kobles på internettet og styres fra din telefon eller computer.

- Vurderingen er, at der i dag er 100 millioner hjem, der har et eller flere såkaldte smart-devices. Om tre år er det vurderingen, at det tal vil stige til 300 millioner hjem, siger professor Børge Obel, professor og projektleder på forskningsprojektet Smart Home på Aarhus Universitet, til P1 Morgen.

For nyligt offentliggjorde Google, at deres digitale assistent nu kan tale dansk og i fremtiden vil kunne bruges sammen med Googles stemmestyrede højtaler.

Vild med Will Smith

I Googles patent-ansøgninger, kan man se, at tech-giganten forestiller sig et digitalt apparat, der kan stå i dit hjem og scanne og analysere ting i din bolig. Herefter kan Google give dig anbefalinger og indhold baseret på de ting, apparatet “ser” i dit hjem.

Google kommer selv med eksempler i patentansøgningerne: Opdager apparatet, at der på én af dine t-shirts er trykt et billede af skuespilleren Will Smith, vil den kunne sammenkoble den viden med dine seneste Google-søgninger.

Og hvis du for nyligt har søgt på Will Smith, vil Google gøre dig opmærksom på, at hans nyeste film kan ses i en biograf tæt på.

Men apparatet vil også kunne skelne familiemedlemmer fra hinanden og skræddersy anbefalingerne.

Kommer du hjem fra fodboldtræning med en bold under armen, vil kameraer registrere bolden, og hvem du er. Tænder du herefter TV’et og smider dig på sofaen, har kameraet allerede sendt sine oplysninger til TV’et. Og når der ruller reklamer hen over TV-skærmen, vil du måske få vist en reklame for det nyeste FIFA-spil eller se en oversigt over, hvornår dit favorithold spiller deres næste TV-kamp.

En sladrende barnepige

Med den nye teknologi, der scanner og analyserer dit hjem, forudsiger Google, at oplysningerne vil være nok til at bestemme alt lige fra indkomst til mode-stil.

Og ved at lytte med på lydene i dit hjem vil Google vide, om du klikker på tastaturet og bladrer med papirer og derfor arbejder - eller om du er i gang med at børste dine tænder.

Med alle de oplysninger vil Google og det smarte hjem kunne arbejde sammen om at anbefale alt lige fra steder at shoppe, til hvad du skal se i TV.

Spis sundt og få en belønning

Et andet Google-patent går i en anden retning og forestiller sig et system, der ved hjælp af kameraer og sensorer kan holde øje med dine børn. Systemet skal for eksempel registrere, hvis dine børn bander, eller hvis din teenage-datter har fingrene i barskabet.

Systemet vil også kunne hjælpe familier med at opnå forskellige mål - for eksempel at bruge mindre tid foran skærmen eller mindske deres energiforbrug.

I patentansøgningerne åbner Google selv op for muligheden for, at sådanne mål også kan blive bestemt af andre firmaer. Et forsikringsselskab vil eksempelvis kunne belønne folk, der spiser sundt.

Og lige præcis de muligheder kan give grund til bekymring, mener Børge Obel.

- Den adfærd, vi har, vil på en eller anden måde blive overvåget, og det kan der være nogle, der har en interesse i. En smart bil kan eksempelvis observere, hvordan du kører, og den oplysning kunne gives videre til politiet, dit forsikringsselskab eller andre,” siger han.

I USA bruger nogle forsikringsselskaber allerede Apple Watch og andre fitbits til at indsamle data om deres kunder. Og herhjemme mødtes brancheforeningen Forsikring & Pension i sidste uge for at diskutere, om - og hvordan - man i fremtiden kunne indsamle flere oplysninger om danske kunder.

Facebook
Twitter