Google hylder dansk kemiker med quiz

I 1909 opfandt P.L.S Sørensen pH-skalaen. I dag fejrer Google danskeren, der 13 gange blev indstillet til en nobelpris, på sin forside.

Sådan ser den ud - Googles doodle i anledningen af 109 året for den danske opfindelse af pH-skalaen. (Foto: © screendump)

Har du styr på, om et jordbær er surt, neutralt eller basisk?

Ellers kan har du nu muligheden for at få opdateret din viden om den gode gamle pH-skala, som de fleste stifter bekendtskab med i folkeskolen.

I dag fejrer Google nemlig 109 års dagen for den første videnskabelige artikel om pH-skalaen, som den danske kemiker Søren Peder Lauritz Sørensen - eller bare S.P. L Sørensen - udgav i 1909.

Det foregår med en såkaldt doodle - en animation af Googles logo - ledsaget af en quiz, som kommer frem, hvis du klikker på doodlen.

Her kan du gætte på, hvilken pH-værdi forskellige produkter som jordbær, håndsæbe og broccoli har.

Har haft enorm betydning

S.P.L Sørensen var leder af Carlsberg Laboratoriet fra 1901 til 1938.

Laboratoriet blev oprettet af Carlsbergs grundlægger J.C Jacobsen allerede i 1876 og havde til opgave at højne både kvaliteten af øllet og selve byggeprocessen.

- På det her tidspunkt havde man nogle ret store udfordringer med produktionen, fordi man ikke vidste ret meget om, hvordan proteiner, enzymer osv. opførte sig under bryggeprocessen. Så det var vanskeligt at få et ensartet produkt ud af det, fortæller Birgitte Skadhauge, der er den nuværende direktør af Carlsbergs Laboratorium.

Inden Sørensen opfandt pH-skalaen, vidste man godt, at surheden i en væske er defineret ud fra koncentration af H+ioner. Men med skalaen blev man i stand til at styre produktionsprocessen.

Og det gjaldt ikke kun for ølbryggere. PH-skalaen har haft enorm betydning inden for både fødevareindustri, landbrug, medicinalindustrien, kemikalieproduktion og så videre.

Blev nomineret til nobelpris 13 gange

Efter at have opfundet pH-skalaen udviklede Sørensen også den metode, du sikkert kender fra folkeskolen, hvor man bruger indikatorpapir til at måle pH-værdien i en væske.

Er papiret grønt, er væsken neutral. Jo rødere, papiret er, desto mere sur er væsken, og jo mere blåt papiret er, desto mere basisk er den.

Sørensen arbejdede videre med at studere proteinerne i øl. Han var hos Carlsberg indtil kort før sin død i 1939.

Inden da var han for længst blevet optaget i Videnskabernes Selskab. Ligesom han var blevet æresmedlem af Chemical Society og havde modtaget Ørsted-Medaljen i 1909.

Og så blev han indstillet til en nobelpris intet mindre end 13 gange. Fem gange i fysiologi eller medicin og otte gange i kemi. Dermed tager S.P.L Sørensen rekorden for den dansker, der har været nomineret flest gange til en nobelpris uden at vinde.