Google: Ja, der sidder nogen og lytter på, hvad du siger til din smart-højttaler

Et medie har talt med ansatte, der har hørt private samtaler og endda voldsepisoder.

Du tænker nok ikke over det, når du taler med din telefon eller smarte højttaler, men der sidder muligvis mennesker og lytter med på, hvad du siger. (Foto: Robyn BECK © Scanpix)

Hvis du har en nyere telefon med Googles Android-styresystem, kan du bruge den stemmestyrede digitale Google Assistant til at fortælle dig om alt fra vejret til aftalerne i din kalender - uden at du skal bruge fingrene til at trykke rundt i telefonen.

Det er smart, hvis du for eksempel kører bil.

Men snakken med din telefon bliver ikke altid mellem dig og den. Nogle gange ender den hos en Google-ansat, der hører, hvad du beder om. Det sker for at tjekke, at teknologien rent faktisk har hørt rigtigt.

Det skriver det belgiske medie VRT.

Mediet har gennem en underleverandør til Google fået adgang til at høre tusindvis af flamsk-sprogede optagelser af brugere af Google Assistant. Mediet fortæller ud fra optagelserne, at det ikke er alle brugere, der klar over, at de bliver optaget i situationen.

Men ifølge Google burde det ikke komme som en overraskelse, at der kan sidde nogen og lytte med. Det er nødvendigt for at udvikle teknologien.

Tusindvis af ansatte lytter med

Ansatte hos Googles underleverandør skal tjekke, om Googles automatiske afskrivning af optagelsen passer med det, der faktisk bliver sagt.

Hvis der er fejl, bliver de rettet, og det lærer algoritmen bag systemet af, så den pågældende fejl bliver mindre udbredt.

Udfaldet er i sidste ende, at Google, gennem underleverandører, har tusindvis af ansatte til at lytte til optagelser af Google-brugere.

Og brugerne er ikke altid er klar over, at mennesker lytter med på, hvad de siger til deres telefoner eller Google-højttalere.

Det belgiske medie fortæller, at det har hørt alt fra fortrolige forretningssamtaler til private skænderier blandt de mange lydfiler.

En af VRT's kilder fortæller, at han har hørt en kvinde, der lød som om, hun blev udsat for vold. Der ikke er en fast procedure for, hvordan Googles ansatte skal reagere, når de hører den slags.

Desuden kunne VRT identificere flere af personerne fra optagelserne ud fra, hvad de sagde, selvom optagelserne ikke er knyttet til brugernes Google-konti. Ud af de tusindvis af filer, VRT har lyttet til, var der 153, hvor optagefunktionen var tændt, fordi teknologien havde hørt forkert.

Normalt skal du sige "Ok, Google", før teknologien begynder at optage, hvad du siger.

Men nogle gange bliver den aktiveret ved et uheld, fordi den hører noget, der minder om. Og nogle af de optagelser ryger også til Googles menneskelige kvalitetskontrol.

Kunstig intelligens skal oplæres af mennesker

Google Assistant bliver markedsført som en kunstig intelligent digital assistent, så det kan måske lyde mærkeligt, at der sidder mennesker og lytter optagelser igennem.

Men de typer kunstig intelligens, som ligger bag mange af Googles produkter, kræver et menneskeligt input for at lære eller forbedre deres evner.

Google Assistants kunstige intelligens oversætter din talte kommando til en tekstkommando, som andre kunstige intelligenser så tager sig af at udføre.

Så hvis assistenten for eksempel konsekvent hører et ord forkert, vil de ansatte hos Googles underleverandør rette den, indtil algoritmen tager den rettelse til sig.

På samme måde skal en kunstig intelligens til billedgenkendelse også bruge menneskelig sidemandslæring, før den kan noget så simpelt som at kende forskel på et hus og en papegøje.

Google bekræfter, at ansatte lytter til optagelser

DR har spurgt Google, om de kan bekræfte den belgiske historie, og hvorvidt de i så fald kan bekræfte, om der sidder danskere hos Google og lytter til danske Google-brugeres forespørgsler.

Google oplyser i den forbindelse, at:

- For at forbedre tale-teknologien samarbejder Google med sprogeksperter rundt om i verden ved at transskribere et lille sæt af forespørgsler. Dette arbejde er vigtigt for at udvikle den teknologi, der styrer produkter som Google Assistant. Sprogeksperter gennemgår kun omkring 0,2 procent af alle lyduddrag, og disse er ikke forbundet med brugernes konti som en del af gennemgangsprocessen.

Google oplyser desuden til det amerikanske medie Wired, at virksomheden vil undersøge, om underleverandøren har brudt aftaler om databeskyttelse for at give de belgiske journalister adgang til de mange lydfiler.

Googles egen beskrivelse af, hvad virksomheden bruger din stemme til, kan du se her.

Desuden uddyber virksomheden sit syn på sagen i dette blogindlæg.

Facebook
Twitter