Google laver ny kamera-teknologi: Skal forbedre billeder af personer med mørk hud

Techgiganten vil undgå, at personer med mørk hud fremstår over- eller underbelyst.

Billedet her er taget af fotograf Liv Latricia Habel og er fra projekt Young, Gifted and Black. Hun ser frem til Googles nye teknologi. (© Liv Latricia Habel)

Man skulle umiddelbart tro, at kamera-teknologi er fuldstændig neutral, når det handler om hudfarve.

Men automatindstillingerne i mange kameraer gennem tiden har haft tendens til at være tilpasset hvide mennesker og ikke mennesker med mørk hud.

Det kan for eksempel føre til, at personer med mørk hud fremstår over- eller underbelyst på billeder.

Selvom man i dag har fokus på problemet i udviklingen af kamerateknologien, kan det stadig være en udfordring at tage gode billeder med telefonen af personer med mørk hud.

Det oplever fotografen og kunsteren Liv Latricia Habel:

- Hvis jeg for eksempel tager billeder af min kæreste, som er sort, og han står i et meget belyst område, tager det ofte lidt længere tid at finde frem til den optimale belysning. Det gør det ikke, når det er en hvid model, siger hun til Kulturen på P1.

Nu forsøger techgiganten Google at forbedre automatindstillingerne i deres kameraer.

Til efteråret lancerer de en ny billedteknologi til deres Pixel-telefoner, og efterfølgende vil de brede teknologien ud på andre telefoner.

Målet er at få billeder af personer med mørk hud til at fremstå mere naturtro, så ansigter for eksempel ikke fremstår for lyse eller for mørke.

Farverne bliver for kraftige

Google er sparsomme med oplysninger om den kommende teknologi. Men ifølge mediet the Verge har de ved hjælp af en algoritme og en masse data med billeder af personer med mørk hud ændret på autoindstillingen for hvid-balancen.

Begrebet hvid-balance dækker over farvesammensætningen under forskellige fotografiske forhold.

I mange kameraer er der en tendens til, at autoindstillingerne har varme farver, og det kan for eksempel gøre, at mennesker med mørk hud får alt for mørke ansigter på billederne.

- Der kan nogle gange ske det, at farverne bliver lidt kraftige, siger modefotograf og underviser i digital billedbehandling Vagn-Ebbe Kier.

Derfor skal man som fotograf selv ændre på indstillingerne for farve og lys, hvis billederne skal blive pæne og mere nøjagtige.

- Du skal justere to ting. Lysstyrke og farvemætning. Det er kombinationen af de to, der giver det gode billede, siger Vagn-Ebbe Kier.

Ansigtsgenkendelse løser problemet

Ifølge Vagn-Ebbe Kier er det i dag blevet nemmere at justere hudfarven i mange kameraer på smartpones.

- Det digitale kamera i mobiltelefonen har fået større dynamikområde eller toneomfang. Det har gjort det muligt at justere hudtoner mere præcist, siger han.

Samtidig sørger ansigtsgenkendelse i telefonen for, at andre objekter i baggrunden ikke bliver påvirket, når man ændrer farve- og lysjusteringerne i et ansigt.

- Ansigtsgenkendelse gør, at du kun justerer på ansigtet og for eksempel hænder og fødder. Før vi havde ansigtsgenkendelse, ville hele billedet blive justeret, siger Vagn-Ebbe Kier og fortsætter:

- Det betød, at vi fotografer brugte meget tid i fotorederingen bagefter, da vi skulle gå ind og ændre lysstyrke og farvemætning på de enkelte ansigter.

Vagn-Ebbe Kier forestiller sig, at Google nu forbedrer den algoritme, der genkender forskellige racer og hudfarver, så autoindstillingerne bliver mere tilpasset det enkelte ansigt.

- Det er meget spændende. Det er fantastisk, hvad der foregår inden for ansigtsgenkendelse. Nu kan nogle telefoner også kende ansigter, selvom der er mundbind på, siger han.

Nemmere at klippe

Googles nye billedteknologi skal, ifølge the Verge, også gøre det lettere at redigere i mørke hudfarver. Det skal for eksempel være nemmere at redigere en person med naturligt afroamerikansk hår ud af et billede eller ind i et andet.

Det kan fotograf Liv Latricia Habel godt se idéen i:

- Det kan være noget sværere at udvælge et område som afrohår, da der er mange flere små hår, som kigger ud forskellige steder, end der for eksempel er ved glat hår. Så det tager lidt længere tid at gøre det på en ordentlig måde, siger Liv Latricia Habel.

Hun glæder sig til, at teknologien kommer.

- Det er mega fedt, at teknologien på den måde bliver inkluderende. Selvom det virker som en lille ting, så kan det være en større ting for nogen, siger hun.