Google og Uber overvejer førerløst taxa-samabejde

Firmaerne er i dialog om, at Googles autonome taxaer skal kunne tilkaldes via Ubers app, oplyser Ubers direktør.

Hidtil har Uber og Waymo været direkte konkurrenter indenfor udviklingen af førerløse biler. Nu er der pludselig banet vej for et overraskende samarbejde. (Foto: STEPHEN LAM © Scanpix)

- Vi vil være Amazon indenfor transport. Ligesom Amazon sælger varer fra tredjepart, vil vi også sælge transport-services fra tredjepart.

Så klart var budskabet fra Ubers direktør, Dara Khosrowshahi, da han i går stillede op til et 30 minutters interview på den årligt tilbagevendende Code Conference - en konference hvor cheferne for nogle af verdens største teknologifirmaer indtager den varme stol.

Khosrowshahi forklarede, at Uber i fremtiden vil integrere transport-services i firmaets app som fx udlejning af elcykler, offentlig transport og førerløse biler fra andre firmaer - heriblandt muligvis Googles selvkørende division Waymo.

“Det er helt op til Waymo”

Om sidstnævnte sagde Dara Khosrowshahi:

- Vi taler med Waymo. Hvis der sker noget, er det godt - hvis ikke, lever vi også med det.

Taler med dem om hvad? spurgte intervieweren Kara Swisher.

- Om at putte deres biler på vores netværk (…) Nu er det op til dem, om de vil gøre det eller ej, svarede Uber-chefen.

Hvad gør I for at overbevise dem? lød det opfølgende spørgsmål.

- Økonomi. Autonome biler vil i overvejende grad blive dele-biler. Hvis bilerne er delte, vil du gå efter den højest mulige udnyttelsesgrad, og at være en del af verdens største delebils-netværk vil gøre det muligt for dig at udnytte dine føresløse biler mest muligt, uddybede Dara Khosrowshahi og tilføjede:

- Vi er neutrale. Vi er et netværksfirma. Waymo er velkomne til at tilføje deres biler til vores netværk. Vi ønsker at være totalt neutrale.

Google og Uber har været i hård juridisk infight

Oplysningen, om at Waymo potentielt kan ende som en valgmulighed i Uber-appen, er ekstra interessant, set i lyset af, at de to firmaer har været direkte konkurrenter indenfor udviklingen af førerløs teknologi, hvilket for nylig bragte de to firmaer i hård juridisk infight.

Uenigheden drejede sig om, hvorvidt en Uber-ansat havde stjålet vigtige dokumenter om Googles førerløse bilteknologi, kort tid inden han stoppede hos Google og begyndte at arbejde for Uber.

Sagen endte i retten, hvor flere højtstående folk fra begge firmaer vidnede, men sluttede brat, da de to firmaer valgte at indgå et forlig uden for retssalen.

Forliget betød, at Google fik 0,34 procent af Ubers daværende markedsværdi på 436 milliarder kroner - altså godt 1,5 milliarder kroner. Samtidig lovede Uber, at de ikke vil bruge Googles forretningshemmeligheder i sin egen selvkørende teknologi.

Uber bliver efter planen et børsnoteret selskab i anden halvdel af 2019.

Uber vil licensere førerløs bil-teknologi

Dara Khosrowshahi kom også ind på fremtiden for Ubers egen udviking af førerløse biler, som blev sat midlertidigt på pause, som følge af dødsulykken i Arizona.

- Ultimativt tror jeg, at ikke vi kommer til at beholde teknologien for os selv. Vi vil licensere teknologien til tredjepart, sagde han.

Uber har valgt helt at trække sine førerløse testbiler ud af Arizona, men har planer om at genoptage kørslen i Pittsburgh senere på sommeren. Samtidig er firmaet i dialog med myndighederne i Californien om at teste i San Francisco og Sacramento.

Uber kan få dansk comeback

Uber-chefen gjorde en dyd ud af, at fortælle, at Uber i fremtiden vil satse på at give folk den mest optimale mulighed for at komme fra A-B på kortest mulig tid - uanset om det er med en Uber-ejet service eller transport via tredjepart.

Samtidig vil firmaet i høj grad satse på udbringning af mad og andre varer.

Om det bliver noget, danskerne kommer til at opleve, er endnu uklart.

Uber har tidligere meldt ud, at de arbejder på at relancere i Danmark, og skatteminister Karsten Lauritzen har for nyligt udtalt, at han gerne går i dialog om en løsning.

En løsning der kan være baseret på den nyligt indgående aftale med Airbnb, som betyder, at der automatisk bliver indberet skat til myndighederne.

FacebookTwitter