GUIDE: Sådan gør hackerne og sådan sikrer du dig

Kend hackernes metoder og lær, hvordan du sikrer dig, hvis du har en netværksharddisk.

Mange danskere gemmer deres filer i 'skyen' på for eksempel Dropbox, One Drive, iCloud eller måske Google Drive. Har du en ekstern netværksharddisk (NAS) i hjemmet eller i virksomheden foregår det lidt på samme måde, men rent fysisk er dine filer blot gemt hjemme hos dig selv i stedet for i 'skyen'.

Netværksharddisken er tilsluttet hjemmenetværket og kan derfra give folk adgang til filer, film og foto. Men er den og routeren sat forkert op, er alle filer offentlige.

  • Køb kendte mærker, hvor du kan få support, og producenterne er påpasselig med at rette fejl, som kan skade deres ry.

  • Sluk routeren, når du ikke er hjemme.

Hvem står bag rådene?

Denne artikel er skrevet ud fra råd fra tre it-sikkerhedseksperter: Leif Jensen, adm. direktør, Kaspersky Danmark, Christian Damsgaard Jensen lektor på DTU, hvor han underviser i it-sikkerhed på sektionen System Security og it-sikkerhedskonsulent Keld Norman fra Dubex.

Hør mere i P1 Orientering i dag mellem klokken 16-18 eller hør udsendelsen på DR.dk

Sådan undersøgte DR sikkerheds-huller

  • I de her dage sætter DR fokus på it-sikkerhed. Målet er at belyse sikkerhedshuller, og anledningen er EU´s persondataforordning, der træder i kraft 25. maj i år.

  • En sikkerhedsekspert har sendt en liste over åbne netværksharddiske og ftp-servere. Uden adgangskode kan alle se filerne. To DR journalister fra P1 Orientering og Databaseredaktionen i DR Danmark har undersøgt indholdet i de åbne netværks-harddiske ved at søge efter dokumenter med forskellige søgeord som for eksempel: bank, skat, forvaltning eller gæld. Researchen er ikke delt med andre, men gemt i krypterede mapper.

  • DR har kontaktet en række personer, der uden at vide det, har følsomme ting liggende på nettet og advaret dem mod risikoen. Mange har efterfølgende lukket sikkerhedshullet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk