Har du ikke fået fat i den nye Playstation eller Xbox: Her er tre pointer, der måske kan trøste dig lidt

Du kan spille alle de nye spil på din nuværende konsol - og de bedste kommer alligevel først om to-tre år, siger ekspert.

Der er ingen grund til, at du er alt for ked af det, hvis du ikke har fået fingrene i en de nye konsoller. Du kan nemlig spille alle de samme spil på de gamle. Nye spil udkommer nemlig til begge generationer af konsoller mindst et år ud i fremtiden. (© ColourBox)

I stedet for jubel og begejstring er der vrede og skuffelse hjemme hos mange gamere i disse dage.

Den nye Playstation 5 og Xbox Series X landede nemlig aldrig i de fysiske butikker på lancerings-dagene tidligere på måneden. Nåede du ikke at forudbestille en af konsollerne, har det været stort set umuligt at opdrive en efter lanceringen.

Butikkerne skriver intet på deres hjemmesider om, hvornår de forventer at have flere på lager.

Da DR tidligere på ugen spurgte både Sony og Microsoft, hvorfor der er så få konsoller ude i butikkerne, nægtede de at kommentere på, hvornår der kommer flere, og hvorfor de ikke har været forberedt på den store efterspørgsel.

Det amerikanske teknologi-medie The Verge skriver da også, at usikkerheden om, hvornår der kommer nye konsoller er det værste.

Andre teknologi-giganter som Apple og Samsung, der lancerer nye telefoner en gang om året, er vant til at fortælle præcis, hvor mange produkter, de har sendt ud til butikkerne - og hvornår de har flere klar til at blive skibet ud.

Fra Sony og Microsoft er der tavshed.

Men der er trøst at hente.

Redaktør for spilmediet Gamereactor, Magnus Groth-Andersen, forklarer her, hvorfor du ikke behøver være så ked af, at du endnu ikke har en af de nye konsoller.

1

Stort set ingen eksklusive spil

Spillet Demon's Souls er udkommet i en opdateret udgave til Playstation 5 og er det eneste eksklusive spil, der ikke kan spilles på Playstation 4. Spillet, der oprindeligt udkom til Playstation 3 i 2009, har fået en overhaling, så det grafisk udnytter mulighederne med Playstation 5. (© Bluepoint Games)

Normalt, når en ny Playstation eller Xbox lander i butikkerne, er der en række nye spil klar, som skal vise, hvad den nye konsol kan.

Men denne gang har det været sparsomt med spil til lanceringen, forklarer Magnus Groth-Andersen.

- De fleste af de nye spil kan også spilles på din gamle konsol. Både Assassin's Creed Valhalla og Spiderman Miles Morales kan spilles på din Playstation 4. Det er kun spillet Demon’s Souls, der eksklusivt kan spilles på Playstation 5, siger han og fortsætter:

- Og Demon’s Souls er et remake af et gammelt spil, så du går altså ikke glip af det store.

Det var planen, at Microsoft skulle have et nyt Halo-spil klar til lanceringen, men for nogle måneder siden blev det meldt ud, at spillet var udskudt til i 2021. Til den tid skulle det være muligt for dig at få fat på den nye Xbox.

I det hele taget har både Sony og Microsoft meldt ud, at Playstation 4 og Xbox One fortsat vil blive støttet op om. Det betyder, at der vil komme nye spil til dem i noget tid endnu.

- Både Sony og Microsoft har sagt, at du vil kunne spille alle nye spil de næste tre år. Det har jeg nu lidt svært ved at tro på, men det næste år, behøver du i hvert fald ikke købe en ny konsol for at spille de nyeste spil, forklarer Magnus Groth-Andersen.

2

Spillene udnytter ikke de nye konsollers muligheder endnu

Assasin's Creed Valhalla udkom 10. november - samme dag som den nye Xbox og få dage før Playstation 5 kom i butikkerne. Spillet, der foregår i Vikingetiden i Norge og England, kan dog sagtens spilles på en Playstation 4 eller en Xbox One. Desuden udkommer det også til PC. (© Ubisoft)

En udbredt talemåde i spilverdenen går på, at de bedste spil til en konsol, kommer i slutningen af dens levetid.

Tag Playstation 4 eksempelvis. Både spillet God of War og The Last of Us 2 er kommet de seneste to år - og de er af mange kåret til at være nogle af de bedste spil, der er lavet til Playstation 4.

Selvom Magnus Groth-Andersen ikke helt køber præmissen, forsikrer han, at de bedste Playstation 5 spil ikke er lige om hjørnet.

- Der går nogle år, før spiludviklerne har fundet ud af udnytte den hardware, der sidder i de nye konsoller. Man siger, at en konsol har en gennemsnitlig levetid på otte år - og efter omkring tre år, begynder de gode spil at komme, siger han og fortsætter:

- På Playstation 4 kom Uncharted 4 eksempelvis i 2016 - tre år efter, at konsollen var udkommet. Det, vil jeg sige, er et af de bedste spil til 4’eren. Du kan derfor sagtens vente et par år med at købe din nye konsol, siger han.

3

Der er penge at spare, hvis du venter

Grafen viser, hvordan de tidligere udgaver af Playstation er faldet i pris over tid. Efter et til to år falder konsollen typisk i pris. Playstation 3 var dog en undtagelse, men den var også meget dyr, da den udkom. (© Neograf.com)

Hvis du er heldig at få fingre i en Playstation 5 eller Xbox Series X, skal du lige nu af med omkring 4000 kroner.

Selvom det ikke er dyrt sammenlignet med at købe en PC, der kan det samme, kommer konsollerne til at falde i pris, forklarer Magnus Groth-Andersen.

- Traditionen er, at spillekonsollerne er så dyre at producere, at Sony og Microsoft i starten taber penge på alle konsoller, de sælger, siger han og fortsætter:

- Over tid falder prisen på de komponenter, der sidder i konsollen, og de får bedre styr på deres produktionslinjer, og så begynder de at tjene penge, siger han.

I forhold til mange andre teknologiprodukter, holder konsollerne en nogenlunde stabil pris. Tænk bare på, hvor meget billigere et nyt fladskærms-tv eller en smartphone er allerede efter et par år.

Konsollerne derimod falder lidt i pris efter et par år, og så kan der være nogle penge at spare. Kigger man på prisudviklingen af de tidligere generationer af både Playstation og Xbox, begynder prisen typisk at falde efter et til to år.

Kan du vente et par år, er der derfor penge at spare. Playstation 4 blev eksempelvis 100 dollars billigere i USA efter et par år. Det svarer til omkring 700 kroner.

Facebook
Twitter