Har du mange penge? Om få år kan du tage på ferie i rummet

Virksomhed får nu lov at koble et rumhotel på den Internationale Rumstation.

Her ses en visualisering af, hvordan det ser ud, når de tre hotelmoduler er blevet koblet på den Internationale Rumstation i 2024. Det vil være her, turister kommer til at opholde sig. (© Axiom Space)

Forestil dig, hvor misundelige dine venner vil blive, når du lægger en selfie fra rummet op på din Instagram. Det scenarie er faktisk ikke så langt ude i fremtiden, som man skulle tro.

I sidste uge offentliggjorde den amerikanske rumfartsorganisation Nasa nemlig, at de har givet tilladelse til, at firmaet Axiom Space fra Texas kan bygge et rumhotel i forlængelse af den Internationale Rumstation (ISS).

ISS tager i dag kun imod professionelle astronauter, men det er planen, at der skal åbnes op, så også turister kan se vores smukke blå planet fra rummet.

Planen er, at første del af rumhotellet kobles på rumstationen i 2024.

Et hotel i tre moduler

Rumhotellet bliver koblet på en af rumstationens tre ledige sammenkoblings-moduler. I første omgang, vil der ikke være plads til turister, men allerede senere på året i 2024, er det planen, at et beboelsesmodul bliver sendt op og koblet på. Og her vil der være ledige hotelsenge.

Det er desuden planen, at et af modulerne skal have store vinduer, så den fænomenale udsigt virkelig kan nydes af gæsterne.

Men rumgale turister er ikke de eneste, der skal give penge i kassen. Det texanske firma, der står bag hotellet, har nemlig også tilbud til virksomheder.

Fabrikslokaler uden tyngdekraft

Det tredje og sidste modul, der bliver koblet på, er henvendt til eksempelvis medicinal- eller techvirksomheder. Der er nemlig en række fordele, ved at producere bestemte ting i et miljø uden tyngdekraft.

Det ligner noget fra den klassiske science fiction film 'Rumrejsen 2001', men det er faktisk sådan rumhotellet kommer til at se ud indvendig. (© Axiom Space)

Fordi væske og gasser opfører sig anderledes, er det muligt at lave materialer, som er umulige på Jorden. Og rammerne er perfekte til at skabe renere krystaller, end der nogensinde kan laves hernede.

Ideen er, at firmaer kan købe plads i laboratorierne og få fremstillet deres produkter, eller selv sende forskere op og eksperimentere med nye metoder.

Begynd at spare op nu

Drømmer du om at komme op i rummet som turist, skal du nok begynde at spare op lige med det samme. Tur-retur til rumstationen bliver nemlig markant dyrere end at tage de sædvanlige par uger til Mallorca.

I 2018 løftede Axiom Space sløret for, hvad de forestiller sig en ti-dages tur til rumstationen kommer til at koste. 55 millioner dollars lyder prisen på - altså hvad der svarer til 375 millioner danske kroner.

Men hvem ved måske falder prisen i fremtiden i takt med at flere virksomheder går ind i rumturisme og bygger deres egne hoteller.

På rumhotellet vil der være et observatorium, hvor gæsterne virkelig kan nyde en "overjordisk" udsigt. (© Axiom Space)

Hotel fortsætter, når rumstation går på pension

Det vil være ISS, der leverer strøm og varme til hotellet de første år. Men da rumstationen står til at skulle pensioneres mellem 2024 og 2028, er det planen, at hotellet får koblet sin egen strøm og varmeforsyning på, så den er klar til at stå på egne ben.

Det er nemlig planen, at hotellet vil fortsætte som en privat rumstation, hvor Nasa eksempelvis kan leje sig ind.

Nasa har tidligere meldt ud, at de vil fokusere deres ressourcer andre steder end på en rumstation i kredsløb om Jorden. Eksempelvis har de planer om en lille station i kredsløb om månen samt bemandede ekspeditioner til Månen - og længere ude i fremtiden til Mars.