Hej Danmark: Nu taler Googles digitale assistent dansk

To år efter Google Assistant første gang blev præsenteret, kan den digitale assistent nu tale og forstå vores modersmål - ligesom Apples Siri.

Danmark er blevet en digital indbygger rigere. Googles digitale assistent er nemlig kommet til landet, og kan fra i dag af hentes af alle, der har en Android-telefon, en iPhone eller en tablet. Assistenten - som blot bær det kønsløse navn Google Assistent - er Googles version af Apples nok mere kendte assistent Siri, som har været tilgængelig i Danmark i over tre år.

Kort fortalt evner Google-assistenten altså at forstå dansk tale og svare på dansk.

Uden at sige for meget, kan vi dog godt med det samme afsløre, at Google - helt ligesom Siri - har (pænt store) udfordringer med at forstå, alt hvad du siger. Det kan du læse meget mere om i morgen, nå vi er klar med en udførlig test af Googles digitale hjælper.

Styr din computer med stemmen

Ambitionen med digitale assistenter er, at du fremover kan slappe lidt mere af i fingrene og øjnene, og i stedet betjene dine digitale dimser med stemmen. Du kan fx spørge Google Assistent “Hvordan bliver vejret i dag?” eller sige “Vis mig min kalender?” og forvente at få et fornuftig svar. Du kan også opdatere din indkøbsliste blot ved at fortælle assistenten, at du er løbet tør for mælk. Assistenten kan ligeledes bruges til at foretage telefonopkald, sende sms’er og emails ved hjælp af stemmen, eller den kan finde fotos i dit fotoalbum. Og så er den naturligvis designet til at finde svar fra firmaets søgemaskine.

.Et udsnit af de ting Google Assistent kan hjælpe med. (Foto: © Nicolai Franck, dr)

Har du kastet dig ud i at gøre hjemmet ‘smart’, er der dog dårlige nyheder. Den danske udgave af assistenten kan nemlig ikke fra start af bruges til at styre dine smarte elpærer eller andre internetforbundne enheder.

Google har i første omgang desuden valgt at begrænse den danske assistent til telefoner og tablets. Firmaet oplyser dog, at de senere i år vil gøre assistenten tilgængelig på smart-højtalere, TV og andre computere, som understøtter Google Assistent.

Kan styre apps og tale med Netto - men ikke slukke lyset

Udover at være dybt integreret med Googles egne produkter, såsom Maps, Gmail og søgemaskinen, kan assistenten forbindes til en række andre apps og services. Fx kan du starte afspilning af musik på Spotify, serier på Netflix eller live-radio på P1 alene ved at bede assistenten om det.

Derudover kan den bruges til at viderestille dig til andre firmaers talende assistenter, så som Coop, Netto og Matas, der er med fra start. Her har butikskæderne udset sig en ny måde at fortælle dig om ugens tilbud på, og flere firmaer forventes snart at gå samme vej.

Digitale assistenter hitter i USA

Hvis du undrer dig over, hvorfor det skal til at være moderne at tale med sin telefon eller computer, er du næppe den eneste. Helt grundlæggende er det starten på den næste generation af computer-brugerflader, hvor skærme, tekst-input og tryk med fingeren delvist bliver erstattet af menneskets mest naturlige kommunikationsform - tale.

Retter man blikket mod USA, er det tydeligt, at stemmestyring er en tendens, der for alvor er ved at fange an. Ifølge en ny undersøgelse fra The Center for the Digital Future på University of Southern California så bruger 62 procent af unge under 16 år en digital assistent. Men også i den anden ende af alderspektret, er det overraskende populært. Hele 27 procent af amerikanere over 75 år finder information eller kommunikerer ved at tale med en digital assistent. Det er særligt de superbillige smart-højtalere - Amazon Echo Dot og Google Home Mini - der har kickstartet denne udvikling. Denne type computer har slet ikke en skærm og kan kun styres med stemmen.

Smarte højtaler spreder sig med lynets hast

Faktisk er smart-højtalerne den gadget, der netop nu breder sig hurtigst. Analytikere forventer, at salget alene i år vil stige med 250 procent sammenlignet med 2017, og at der i 2020 vil være solgt 225 millioner smart-højtalere i verden.

Om fænomenet også breder sig til Danmark, må tiden vise. Men som nævnt vil Google i hvert fald gøre sit til det, når firmaet inden længe gør det muligt at bruge den danske assistent på en række nye produkter, hvor firmaets assistent understøttes. Det er blandt andet højtalere fra B&O og Google selv, ligesom de nyeste Sonos-højttalere forventes at understøtte assistenten inden udgangen af 2018.

Derudover er firmaer som Lenovo og JBL på vej med såkaldte ‘smart displays’ (smart-skærme), som udover at have en mikrofon og en højttaler indbygget, også kan vise information på skærmen. Det kan fx være vejrudsigter, madopskrifter, timere eller nyhedsudsendelser.

Assistenten vil også i stigende grad kunne bruges på tv, smart-ure og computere, men pt. er det kun få af disse, som understøttes.

Apple og Amazon er også med på vognen

Google er dog langt fra ene om at gøre digitale assistenter mere udbredt på nye typer computere.

Apple har både et ur og en tv-boks, der kan stemmestyres, selvom det p.t. kun er uret, der forstår dansk. Firmaet har også sin egen smart-højtaler, HomePod, som kan stemmestyres via Siri, men højtaleren er ikke lanceret i Danmark endnu. Amazon, som var det firma der opfandt smarthøjtaleren, er sammen med Google en af de helt store spiller på smarthøjtaler-markedet, men firmaets assistent Alexa, taler endnu ikke dansk.

Er Google særlig dansk?

Indtil videre må du dog nøjes med at bruge din telefon eller tablet, hvis du har lyst til at prøve kræfter med Googles danske assistent. Firmaet gør iøvrigt meget ud af at forklare, at de har formet Google Assistent til danske forhold, så den rammer en dansk tone i sin respons. Fx kan assistenten fortælle korte historier til børn og fortælle jokes, som angiveligt er unikt tilpasset til dansk kultur. Hvor godt assistenten klarer dette, vender vi også tilbage med i vores test.Google Assistent kan hentes fra Apple App Store eller Google Play Butik. Du skal have Android 6.0 eller højere eller iOS 10 eller nyere på din telefon, for at assistenten virker.På mange Android-telefoner kan assistenten aktiveres, uden at du skal hente en særskilt app. I så fald vil man blive mødt af en notifikation, som Google sender.