'Hellere gulerod end pisk': Streamingtjenester vil ikke politianmelde brugere, der deler login

Streaming fra andres Netflix-konto kan ende som sag for politiet, mener Rettighedsalliancen. Men det afviser streamingtjenester.

Netflix har tidligere understreget, at brugerne ikke skal være alt for bekymrede. Illustration: Søren Winther Nørbæk.

Deler du login til Netflix, Viaplay eller TV2 Play med din fætter, bedste ven eller nabo?

Så er du langt fra den eneste. Men deling af kodeord kan ende som en sag for politiet, mener Rettighedsalliancen, en interesseorganisation for kreative branchers rettigheder.

- Det er et stort problem. Og jeg kan godt forestille mig, at vi i fremtiden vil se politiet gå ind i de her sager i kombination med vores oplysningsindsatser, lød det mandag fra Maria Fredenslund, der er direktør i Rettighedsalliancen, til Politiken.

Det er nemlig brud på streamingtjenesternes vilkår, forklarer hun.

- Der er nogle brugerbetingelser, du skriver under på, og du må ikke sende din konto videre til brugere, du ikke bor sammen med, siger hun til DR.

Men en politisag bliver det næppe, lyder det nu fra flere store streamingtjenester, som DR har været i kontakt med.

En af dem er Yousee, som ikke har planer om at politianmelde brugere, der deler abonnementer med andre uden for husstanden.

- Grundlæggende tror jeg ikke på, at man skal samme vej, som musikbranchen gik i starten af 00’erne, hvor man retsforfulgte sine egne brugere (for piratkopiering, red.), siger mediedirektør i Yousee Kim Poul Christensen og fortsætter:

- Det er jo en balance mellem at oplyse og orientere brugerne om, hvad der er den rigtige adfærd. Og så er det et spørgsmål om, at vi må implementere nogle forskellige mekanismer, der gør, at vi forsøger at begrænse den her deling så meget, som vi nu kan på vores side.

Ekspert: Vil ikke skræmme brugere

Selvom det, som Rettighedsalliancen understreger, kan være imod tjenesternes vilkår at dele adgangskode og brugernavn med genboen eller mormor, så vægter hensynet til brugere højt.

- Det er en balancegang, der handler om at forhindre delingen af logins, men samtidig ikke skræmme og irritere brugerne for meget og dermed risikerer at miste dem helt, siger medieanalytiker Claus Bülow Christensen.

- I Danmark ser vi, at op mod en tredjedel af dem, der streamer, deler et login, og det går jo ikke.

I stedet mener Claus Bülow Christensen, at streamingtjenesterne vil bruge andre metoder for at få brugerne til at oprette deres egen konto.

- Den overordnede strategi er, at de hellere vil bruge gulerod end pisk, derfor vil de hellere gøre det nemt for brugerne at få deres egne profiler.

Tjenester ved godt, hvem der deler

Flere streamingtjenester forsøger allerede nu med deres egne metoder at komme login-delingen til livs.

DR har blandt andet kontaktet Netflix, som henviser til et opslag på deres egen side, hvor de skriver, at de selv arbejder på at stoppe delingen af logins.

De har blandt andet som forsøgsordning oprettet et fælles-abonnement mod ekstrabetaling. Og så vil de gøre det nemmere at overføre en profil på et lånt abonnement til en ny konto.

- Netflix ved udmærket godt, hvem der deler logins med andre. Dem kontakter de og tilbyder at oprette en selvstændig konto til dem, hvor deres profildata følger med, siger Claus Bülow Christensen.

Netflix har tidligere understreget, at brugerne ikke skal være alt for bekymrede, fordi de nu forsøger at få færre mennesker til at dele deres konti med andre.

- Vi ville aldrig lancere noget, der føles som at stramme skruen. Det skal føles, som om det giver mening for forbrugerne, så de forstår det, sagde medstifter og administrerende direktør Reed Hasting i 2021 til Hollywood Reporter.

Netflix arbejder på forskellige løsninger, der skal få færre til at dele deres konto med andre end personer i husstanden. Blandt andet vil de gøre det muligt for brugere at betale for at knytte en ekstra person til en konto. Ifølge streaminggiganten bliver løsningerne rullet ud flere steder i verden i 2023. (Foto: © DADO RUVIC, Ritzau Scanpix)

Vil ændre brugernes adfærd

TV2 Play forsøger også at få de pågældende brugere til at oprette deres egne konti. De afviser at melde brugere til politiet.

- I første omgang vil vi gradvist prøve forskellige tiltag af og kombinere dem med hinanden for at forhindre ulovlig deling af abonnementer, og det styrende princip bliver nudging, oplyser de til DR.

Nudging handler om at påvirke menneskers valg og adfærd i en forudsigelig retning uden at begrænse deres valgmuligheder.

Også Yousee følger den strategi.

- Blandt andet begrænser vi, hvor mange forskellige samtidige brugere der kan se noget på en bestemt kanal samtidig, og hvor mange forskellige enheder du kan tilknytte dit abonnement, siger mediedirektør i Yousee, Kim Poul Christensen.

Deling er en ting, hacking noget andet

Maria Fredenslund fra Rettighedsalliancen kender ikke til konkrete eksempler på streamingtjenester, der har planer om at retsforfølge brugere, der deler abonnement.

- Jeg har ingen viden om, hvordan streamingtjenesterne vil forholde sig til det. Så nej, siger Maria Fredenslund.

- Når jeg taler om det her område, taler jeg ikke kun om deling af logins, men også hacking, og det er noget, vi har haft meget fokus på.

Og netop hacking og tyveri af adgangskoder ser loven anderledes alvorligt på, siger Claus Bülow Christensen.

- Det er firmaer, der professionelt snyder folk til at udlevere deres adgangskoder, det foregår så kontrolleret, at brugeren ofte ikke engang opdager det selv. Og dernæst videresælger disse firmaer logins på hjemmesider, der kan se lovlige ud.

Her peger Claus Bülow Christensen på, at det kan være en sag for politiet.

- Det sker i ganske stor stil, og det er decideret strafbart tyveri af logins.

DR har også kontaktet HBO Max og Disney+. SIdstnævnte er ikke vendt tilbage med svar inden artiklens deadline.

HBO Max skriver følgende:

- Vi forventer, at personer, der bor i samme husstand, deler samme konto/adgangskode, hvilket er tilladt i vores brugeraftale. Vi er klar over, at deling af adgangskoder uden for husstanden forekommer, og vi anvender en række metoder til at opdage og modvirke den aktivitet.

Streamingtjenesten kommer i deres svar ikke ind på, om de vil politianmelde de brugere, der deler adgangskoder udenfor hustanden, eller ej.

Opdageret 21:30 med svar fra HBO Max.