Hemmelig kode gemt i Mars-faldskærm: Danske forskere har også gjort det

Koden var gemt i den faldskærm, som Nasa-rover brugte til landing.

Sådan så det ud, da faldskærmen havde foldet sig ud under Mars-roverens landing. (Foto: © NASA/JPL-Caltech HANDOUT, Scanpix)

Da Nasa-roveren Perseverence i sidste uge landede sikkert på Mars, var det med hjælp fra en gigantisk faldskærm.

Faldskærmen havde et hvidt og orange mønster, og nu har det vist sig, at mønsteret indeholdt en hemmelig besked.

Det var en gruppe rum-entusiaster på de sociale medier Twitter og Reddit, der knækkede koden, som var gemt i små firkanter i faldskærmen, som hver især repræsenterer et ettal eller et nul - en efterligning af binær computerkode.

’Dare mighty things ’ stod der. På dansk kan det oversættes til noget a la ‘vov at gøre store ting’.

Og det er sjovt nok mottoet hos Nasa-centret Jet Propulsion Lab, JPL, som har lavet faldskærmen.

Idéen med at sætte en hemmelig signatur på et rumprojekt som Perseverance-missionen er dog ikke ny.

Faktisk sker det hele tiden.

Det fortæller John Leif Jørgensen, som er professor på DTU Space og har ledet udviklingen af det kamera, som Perseverance-roveren skal bruge til at finde spor efter liv på Mars.

- Vi gør det alle sammen. Jeg er sikker på, at alle instrumenter på roveren gemmer på en hemmelig besked af en art. Mange af os har brugt næsten 10 år på at gøre klar til Mars-missionen, så selvfølgelig har vi også gjort det på vores kamera. Vi er jo pavestolte af det, vi har lavet.

John Leif Jørgensen vil ikke ud med, hvad det er for en besked, DTU-kameraet PIXL gemmer på.

Nasa må nemlig helst ikke må opdage, at man har gemt en personlig hilsen, siger han. For de gør en dyd ud af at undgå det.

- Det er hyperfedt, at JPL har sneget en besked ind i faldskærmen. Teknisk set er mønsteret nødvendigt for at kunne følge med i landingen, så det er pivfrækt at udnytte det til at klemme en signatur ind. Jo sværere NASA prøver at gøre det for os, desto federe er det, når det alligevel lykkes.

Jet Propulsion Lab har gjort det før

Det er ikke første gang, at Jet Propulsion Lab laver et nummer med at gemme en hemmelig besked.

De gjorde det også med roveren Curiosity, der siden 2012 har kørt rundt på Mars.

Her ville JPL gerne snige sine initialer ind i dækkene på roverens hjul. Den idé var Nasas hovedkvarter dog ikke med på.

Mars-roveren Curiosity(opsendt i 2012) er pjattet med selfier og sender jævnligt et rejseminde hjem til Jorden. (© Nasa)

Alligevel lykkedes det centrets ingeniørrer at få skrevet JPL i morsekode, så hjulene nu efterlader et ’JPL’-stempel på Mars.

Hovedkontoret opdagede ikke finten.

- Selvfølgelig vil man gerne udødeliggøre sit navn i det arbejde, man har gjort. Kunstnere har gjort det samme på malerier siden tidernes morgen, siger John Leif Jørgensen.

Mars-roveren er i gang med at ’pakke ud’

Efter en sikker landing på Mars er Perseverence nu ved at gøre sig klar til sine missioner.

En af missionerne er at lede efter tegn på forhistorisk liv på den støvede og ugæstfri planet.

Dagene siden landingen er gået med at teste, at alle systemer er i god behold efter syv måneders rumfart og en risikabel landingsmanøvre, fortæller John Leif Jørgensen.

- Alle instrumenter ser ud til at være i topform, og vi har også fået det første testbillede fra vores PIXL-kamera hjem.

Når roveren inden længe er klar til at trille hen over det røde støvdække på Mars, går turen forbi det sted, hvor faldskærmen med den skjulte kode landede, fortæller John Leif Jørgensen.

- Forhåbentlig kan vi få taget nogle gode billeder af faldskærmens og dens fede budskab.