Højtaler tilkalder ambulancen, hvis du får hjertestop - men du betaler med dit privatliv

Er du parat til at få lyttende gadgets ind i dit soveværelse?

Forskere arbejder på, at kunne få Amazons Echo-højtaler til at genkende lyden af en person med hjertestop. (© Amazon / PR-foto)

Nye teknologier som kunstig intelligens (AI), ansigtsgenkendelse og nye typer sensorer er overalt i dimser omkring os.

De giver nye muligheder for at passe på os i farlige situationer, men den bedre sikkerhed har ofte en pris.

Her er fire gadgets, der kan redde dit liv, men som samtidig også kan betyde enden på din private sfære.

1

Amazon Echo højtaler er med på en lytter

(© Amazon / PR-foto)

Forskere fra University of Washington arbejder på at få Amazons Alexa-højtaler, en højtaler med indbygget digital assistent, til at lytte efter lyden af en person der får hjertestop.

Højtaleren er udstyret med en mikrofon, samt AI-teknologi der kan genkende lyden af de smertefulde gisp, der er kendetegnende for hjertestop.

Echo-højtaleren er trænet med lyddata fra rigtige opkald til den amerikanske alarmcentral.

Og selv om teknologien stadig er under udvikling, kan højtaleren i 97 procent af tilfældene genkende lyden af et hjertestop på op til seks meters afstand.

I fremtiden - hvis projektet realiseres - skal højtaleren tilkalde en ambulance, der automatisk rykker ud til adressen.

Men for at det hele skal kunne lade sig gøre, må højtaleren lytte efter tegn på hjertestop hele tiden. Og da flest hjertestop sker i soveværelset, vil det være det bedste sted at placere den.

Tanken om at få registreret alle lyde i soveværelset er nok noget, der vil afskrække mange.

Og Amazons historik med at passe på de data, deres højtalere opsamler, er også problematisk. Tidligere på året kom det fx frem, at Amazon-medarbejdere, hvis arbejde det er at lytte til optagelserne, nogle gange delte optagelser, som de fandt særligt underholdende.

2

Apple Watch afslører hjerteflimmer

(Foto: STEPHEN LAM © Scanpix)

Apple arbejder også på teknologi, som kan redde dit liv.

De nyeste udgaver af Apple Watch er udstyret med elektroder, der kan lave et elektrokardiogram, en aflæsning af din hjerterytme, der kan afsløre atrieflimren (også kendt som hjerteflimmer).

Uret giver dig besked om, hvorvidt din hjerterytme er irregulær eller normal.

Data om din hjerterytme opsamles i Apples Sundhed-app. Apple sælger ikke de data, de opsamler i deres egne apps, men hvis du vælger at bruge andre apps til dine helbredsdata, bliver billedet mere mudret.

Mediet The Wall Street Journal kunne i februar måned afsløre, at populære apps, der tilsammen var installeret mere end ti millioner gange, var problematiske. De indsamlede data handlede blandt andet om menstruationscyklus og hjerterytme.

De problematiske apps videregav opsamlet data til Facebook, som tjener deres penge på at sælge annoncer, som du som bruger ser på det sociale medie.

I mange tilfælde kunne data, om fx menstruation og ægløsning, knyttes til Facebook-profiler. Dermed kunne helbredsdata bruges til at udvide Facebooks billede af, hvem du er.

Og det bruger techgiganten til at vise dig de annoncer, som passer bedst på din profil.

3

Smarte dørklokker vækker dig, hvis huset brænder

(Foto: Steve Marcus © Scanpix)

I december 2017 blev amerikaneren Mike Hernandez vækket midt om natten af sin iPhone. På den havde han installeret en app, der gav alarm, hvis der foregik noget unormalt ved hans hoveddør.

Denne nat foregik der i høj grad noget usædvanligt, for der var ild foran hans hus, og ilden var ved at brede sig til bygningen. Flammerne havde udløst Mike Hernandez' dørklokke, der var udstyret med både bevægelsessensor og videokamera.

De smarte dørklokker har samme problem som højtalerne med indbyggede digitale assistenter.

I januar i år kom det frem, at en producent, Ring (der er ejet at Amazon), havde givet ansatte i Ukraine adgang til ukrypterede videoer af optagelser fra ringeklokkerne, der nemt kunne downloades og deles.

Denne praksis er ikke ulovlig ifølge Rings fortrolighedspolitik, men lemfældig omgang med private videooptagelser er alligevel grænseoverskridende for mange af os, mener fremtidsforsker Louise Opprud Jakobsen.

- På sin egen matrikel vil man gerne være sig selv. Så selv om man gerne vil bruge en løsning, som er smart og intelligent, så må det ikke invadere vores privatsfære, siger hun.

4

Vagtrobotter

(© Knightscope / PR-foto)

Vagtrobotter har allerede været på gaden i USA og Dubai. De bærer ikke våben, men de kan alligevel redde dig fra at komme i problemer.

Robotternes kunstige intelligens er nemlig trænet i at genkende farlige situationer.

- De genkender kropssprog og truende situationer, så de kan se, om der er optræk til ballade. Hvis de genkender et mønster, tilkalder de assistance, fortæller Louise Opprud Jakobsen.

Vagtrobotterne er designet til at overvåge offentlige pladser, som for eksempel parkeringspladser, og det er deres tilstedeværelse i det offentlige rum, der kan være problematisk for vores privatliv.

- Hvis den type robotter kommer til at stå på ethvert gadehjørne og filme og genkende os, så skabes der en masse data om hvem jeg er, og hvad jeg laver. Vi skal som borgere finde ud af, om vi synes, det er smart, fordi det måske kan føre til at kriminelle fanges, eller om vi synes det er 'too much', siger Louise Opprud Jakobsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk