Husker du den første iPod? Sådan har den formet den teknologi, du bruger i dag

Selvom iPod'en for længst er forældet, fejrer vi dens 20 års fødselsdag.

Design og farveudvalg har ændret sig gennem iPod'ens levetid, men allerede den første version havde flere banebrydende features, som har præget den teknologiske udvikling siden. (Foto: Wikimedia Commons)

Du står og venter på bussen, mens du pludselig får en uimodståelig trang til at høre musik.

Året er 2001, og du hiver din trofaste discman op af lommen for at smække den nyeste med Safri Duo på.

Sammen med en tidlig version af Mp3-afspilleren, med plads til 8-10 sange, er det din bedste mulighed for at høre musik på farten.

Men det ændrer sig brat den 23. oktober 2001, hvor Apple lancerer iPod Classic.

Med fem gigabyte hukommelse og sloganet ’1.000 sange i din lomme’ brager den firkantede musikafspiller ind på markedet og gør især teenagelivet langt federe.

Pludselig kan man købe sange enkeltvis i det nyopfundne iTunes og skabe sig et stort musikbibliotek, som nemt kan overføres til den lille, bærbare enhed.

Selvom den klassiske iPod næsten er lagt i graven før sin 20 års fødselsdag, kan du med rette sende den en venlig tanke, når du i dag bruger din smartphone eller hører musik via streamingtjenester som Spotify.

Det fortæller Nicolai Franck, som er ekspert i forbrugerteknologi og redaktør på mediet Techliv.dk.

- IPod’en er sammen med iTunes startskuddet til, at vi begynder at købe og abonnere på digitalt medieindhold, som vi kan forbruge, mens vi er på farten. Det er forløberne for iPhone og App Store, som senere har givet grobund for blandt andet musikstreamingtjenester, siger han.

IPod‘en blev starten på en revolution

I samarbejde med sin partner-in-crime, iTunes, tager iPod Classic verden med storm.

Digital musik er pludselig tæt på den samme høje kvalitet, som man var vant til fra CD’en, og man kan selv håndplukke sine favoritsange.

iPod'en blev lynhurtigt populær, fortæller Nicolai Franck.

- Det blev en dille, som på virkelig kort tid smittede millioner af mennesker. Drejeskiven, man brugte til at vælge sange med, var super intuitiv og gjorde iPod let at betjene, og der kom hurtigt prestige i at gå rundt med de karakteristiske hvide høretelefoner, så folk kunne se, at man havde en iPod, siger han.

Men udviklingen på området er kun lige startet.

I årene efter iPod Classics indtog lancerer Apple en række modeller, som formentlig vækker minder hos mange.

Den slankere iPod Nano, den lillebitte iPod Shuffle og ikke mindst iPod Touch, hvor man kan bruge pølsefingrene til at styre direkte på skærmen.

  • iPod Classic åbnede ballet i 2001, og havde plads til omkring 1000 sange i den første udgave. (Foto: Wikimedia Commons)
  • I 2004 lancerede Apple iPod Mini, som kun blev lavet i cirka to år. Den havde både et mindre display og var smallere, end den oprindelige iPod Classic. (Foto: Wikimedia Commons)
  • I 2005 kom en endnu mindre udgave på banen: iPod Shuffle. Den lillebitte firkant havde intet display og en langt mindre hukommelse - men den var sindssygt nem at have med sig, og blev blandt andet populær blandt løbere. (Foto: Wikimedia Commons)
  • 2005 blev også året, hvor iPod Nano tog over for iPod Mini. Designet blev endnu slankere, men stadigvæk mindre end den klassiske variant. (Foto: Wikimedia Commons)
  • I 2007 dukkede iPod Touch op, og pludselig var nærmest hele iPod'en et stort display, som man ovenikøbet kunne trykke på direkte med fingrene. (Foto: Wikimedia Commons)
1 / 5

Og det danner fundamentet for et stykke teknologi, som mange ville have svært ved at leve uden i dag, fortæller Nicolai Franck.

- Det helt store skridt i udviklingen er uden tvivl den første iPhone. Pludselig er det ikke bare 1.000 sange i din lomme, men en hel computer, som Steve Jobs introducerer som telefon, iPod og internet-device i én.

I kølvandet på iPhone kommer også AppStore, som giver andre virksomheder mulighed for at byde ind med apps.

Det bliver en del af startskuddet til de mange streamingtjenester, vi kender i dag.

Tiden løb hurtigt fra iPod'en

Det er sjældent, at man til en 20-års fødselsdag snakker om, at fødselsdagsbarnet allerede er udbrændt.

Men sådan er det efterhånden med iPod’en.

Apple har ikke produceret nye iPod Classics siden 2014, og bare få år efter ’uddør’ varianterne Shuffle og Nano også.

Den eneste type iPod, du stadigvæk kan købe, er iPod Touch, som fik sin sidste opdatering i 2019.

Tiden er ganske enkelt løbet fra musikafspilleren, selvom der kun er gået 20 år, fortæller Nicolai Franck.

- iPod var det ultimative forbrugerprodukt i sin tid. Den ramte en perfekt storm, hvor musikken blev til filer, internettet blev til en handelsplads, og en harddisk kunne passes ind i et apparat, der kunne være i lommen. Og så var den til at betale, siger Nicolai Franck.

I dag er vi vant til at have millioner af sange til rådighed på diverse streamingtjenester.

Det kan virke vildt, at vi på 20 år er kommet fra CD’er og discman til, at vi kan have musik fra tusindvis af kunstnere fra hele verden på én og samme telefon.

Men teknologien udvikler sig hurtigt, og det mest bemærkelsesværdige ved iPod’ens død er måske i virkeligheden, at det er Apple selv, der udkonkurrerede den med introduktionen af iPhone, mener Nicolai Franck.

- Havde de ikke gjort det, kunne iPod-navnet nemt have stået på listen over brands som Kodak og Blockbuster, der blev kørt over af den teknologiske udvikling. Nu står Apple så i stedet som et af verdens mest værdifulde firmaer. iPod kickstartede den udvikling, og iPhone fuldførte den, siger han.