Hvem tjekker din Instagram-profil ud? Unfollow-apps lover mere, end de kan holde

Til gengæld kan du miste eller få misbrugt din Instagram.

(Foto: Grafik af Charlotte Revsbech © Billede fra Unsplash)
(Foto: Grafik af Charlotte Revsbech © Billede fra Unsplash)

Hvis du har Instagram, kender du måske følelsen.

Du er nysgerrig efter at vide, hvem der ikke sætter pris på dine flotte selfies, inspirerende solnedgange og grineren stories fra fester.

Hvem der vælger at trykke ‘følg ikke længere’.

Dine veninder har fortalt om apps, der sender dig notifikationer, når en følger falder fra. Nogle af dem påstår også, at appen fortæller dig, hvem der kigger på din profil eller blokerer dig.

Det kunne da egentlig være meget spændende at vide, om din eks lurer på din profil (som du lurer på hans).

- Unfollow-apps giver dig en digital godbid og booster dit ego. Det er da skønt at vide, hvem der giver dig opmærksomhed - selvom de måske ikke tilkendegiver det med likes eller ved at se din story, siger Nathalie C. Larsen.

Hun er digital chef ved kommunikationsbureauet LEAD Agency og specialist i sociale platforme.

Men virker unfollow-apps overhovedet?

Unfollow-apps virker

Ja, det er der noget, der tyder på - i hvert fald nogle af funktionerne, forklarer Nathalie C. Larsen.

- Jeg har selv eksperimenteret med unfollow-apps. Det vil jeg da gerne indrømme. Og jeg fandt flere apps, der kunne fortælle mig, hvem der ikke følger tilbage, og hvem der hopper fra, siger hun.

Din nye unfollow-app kan dog komme med en pris, for de skal ofte have dit login for at virke.

- Og så giver du altså udviklerne bag appen adgang til alt: Dine private beskeder, dine billeder og potentielt til at lave opslag fra din profil som dig, siger Nathalie C. Larsen og fortsætter:

- Du deler dine informationer med udviklere, som du ikke ved, om har rent mel i posen. Du ved ikke, hvad de bruger din data til.

Det er derfor heller ikke apps, som Nathalie C. Larsen altid har til at ligge på din telefon.

- Når jeg tester dem, ændrer jeg privatindstillinger, så min profil er privat. Jeg har en formodning om, at jeg på den måde kun giver dem et øjebliksbillede af min profil. Bagefter skifter jeg adgangskode og sletter appen, så den ikke kan tilgå min profil mere, siger hun.

Misbrug af data er set før

De store social medie-platforme har en historik med at give data videre til en tredjeparts-app, der misbruger dem.

Et eksempel er Cambridge Analytica-sagen, hvor en personlighedstest på Facebook gav udviklere adgang til cirka 50 millioner personers data.

Data blev derefter brugt til at få flere amerikanere til at stemme på Donald Trump ved præsidentvalget i 2016.

- Forskellen er, at ved Cambridge Analytica-sagen er der trods alt en mediebevågenhed, så udviklerne bag apps, der misbruger data, kan holdes til ansvar for deres misbrug, siger Nathalie C. Larsen og fortsætter:

- Det er noget sværere at gøre, når vi har en hel underskov af suspekte unfollow-apps, hvor det ikke nødvendigvis kommer frem i lyset, at dine data eller Instagram-profil misbruges.

Enkel software ‘snyder’ Instagram

Instagram tilbyder ikke en funktion, hvor du kan se hvem og hvornår, der er trykket ‘følg ikke længere’ på din profil.

Men hvordan kan en app så få fat på den information?

- Udviklere kan rimelig nemt lave en software, som holder øje med din følger-liste. Det kaldes ‘web scraping’. Her læser programmet en masse data, der er offentligt tilgængeligt, siger Leon Derczynski.

Han er lektor ved IT-Universitetet i København, hvor han blandt andet forsker i sociale medier.

Han forklarer, at ved unfollow-apps scanner softwaren hele tiden hvem, der følger dig.

Hvis der sker en ændring, fordi du mister en følger, så kan softwaren se, hvem der nu mangler og give beskeden videre til dig.

Men hvad så med alle dem, der stalker din profil uden at følge dig - kan man se dem?

Du kan se, hvem der blokerer dig

Selvom mange apps lover det, så tror hverken Nathalie C. Larsen eller Leon Derczynski på, at en app kan fortælle dig, hvem der kigger på din profil.

- En tredjeparts-app kan fortælle dig, hvem der unfollower dig, men ikke hvem der kigger på din profil. Data om, hvem der kigger på din profil, er meget værdifuld for Instagram. Det er de mest hellige data, så det vil de ikke frigive til andre udviklere, siger Leon Derczynski.

Men du kan få det næstbedste, hvis du er nysgerrigt anlagt:

En unfollow-app kan fortælle dig, hvem der blokerer dig. DR Viden har hentet en unfollow-app, og testet det.

Og det virker faktisk - til dels.

Da DR Viden prøver appen kan den vise, hvem der blokerer DR-profilen. Men kun hvis profilen, der blokerer i forvejen følger DR-profilen og har en åben profil.

En profil, der er ikke i forvejen følger DR-profilen kommer ikke frem under ‘blokeringer’. Det understøtter teorien om, at det er gennem følger-listerne og web scraping, at appen får sine informationer.

- Appen hacker sig altså ikke ind i Instagram eller lignende. Men web scraping er ofte imod Terms of Use, og det bryder aftalen mellem unfollow-appen og Instagram. Det burde føre til, at unfollow-appen blev udelukket. Men det er svært at stoppe web scraping i praksis, da det er svært at håndhæve reglerne. Derfor får de her unfollow-apps lov til at eksistere og virke, siger Leon Derczynski.

Din profil kan blive lukket eller misbrugt

Det kan være lokkende at hente app, der kan fortælle dig en masse om din profil, som Instagram ikke selv fortæller dig.

Men både Nathalie C. Larsen og Leon Derczynski understreger, at der er en risiko forbundet med det.

Din profil kan potentielt blive deaktiveret af Instagram.

Det er nemlig imod Instagrams regler, at du giver dine login-oplysninger væk, som man ofte skal gøre med unfollow-apps.

Men der er flere grunde til, at du ikke bør give dine login-oplysninger til en app, du ikke stoler på.

- Jeg vil aldrig anbefale, at du logger ind med dit Instagram-login på apps, du ikke stoler på. Hvis du er glad for din Instagramprofil, er det en dårlig idé, for du risikerer, at din profil bliver misbrugt, siger Nathalie C. Larsen.

Leon Derczynski forklarer, at man bør finde apps, som Instagram på den ene eller anden måde har godkendt til det, som appen lover.

- Men så vidt jeg ved, er der ikke unfollow-apps, der er godkendt eller anbefalet af Instagram. Så du tager en chance, siger han.

Facebook
Twitter