Hver fjerde nye bil i 2021 er el eller plug-in hybrid

Der er blevet solgt flere nye plug-in hybridbiler end nye dieselbiler i første kvartal af året.

Plug-in hybridbiler kan stå i vejen for elbiler, der er mere klimavenlige, siger ekspert. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Indtil videre har 2021 i høj grad stået i el- og hybridbilernes tegn i Danmark.

23,9 procent af de nyregistrerede biler i første kvartal af 2021 er plug-in hybrid eller elbil.

I første kvartal sidste år var tallet på 8,5 procent. Det viser nye tal fra Skatteministeriet.

Det er gode nyheder for miljøet. Særligt i de store byer, lyder det fra Peter Omand Rasmussen. Han er lektor ved Aalborg Universitets Institut for Energiteknik.

- Det er plug-in hybridbilerne, der rykker markant i antallet af nyregistrerede. Det er især godt for miljøet i byerne, hvor udledning fra særligt dieselbiler forurener med partikler i luften og lignende, siger han.

Plug-in hybridbiler kører hovedsageligt på strøm i byerne, mens der bruges benzin eller diesel til kørsel på motorvej.

Flere hybrid end diesel i 2021

Ifølge rapporten blev der solgt flere nye plug-in hybridbiler end dieselbiler i de første tre måneder af 2021.

Sammenligner vi første kvartal i 2020 og i 2021 er nyregistreringer af plug-in hybridbiler steget med cirka 5.500. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Der var i runde tal 7.500 nyregistrerede plug-in hybridbiler, mens tallet for diesel er 7.000.

I samme periode sidste år var antallet 2.000 plug-in hybridbiler og hele 13.000 dieselbiler.

- Det er godt for luftkvaliteten i byerne. Men vi ved ikke, hvem der har købt disse plug-in hybridbiler. Hvis det hovedsageligt er pendlere, der kører meget på motorvej, er vi næsten lige vidt, siger Peter Omand Rasmussen.

Batter ikke meget for klimaet

Skatteminister Morten Bødskov (S) mener, at det er rigtig positivt, at bilkøberne vælger for eksempel plug-in hybridbiler frem for dieselbiler.

- (...) Det vidner om, at danskerne gerne vil vælge dieselbilerne fra til gavn for klimaet. Derfor ser jeg frem til at følge udviklingen den kommende tid, siger han i en pressemeddelelse fra Skatteministeriet.

Peter Omand Rasmussen mener dog, at vi mere har fat i en miljønyhed end en klimanyhed.

- Det er en god miljønyhed, men i forhold til klima er det meget mere komplekst. Her spiller en masse faktorer ind, som gør det svært at afgøre, om det stigende salg i første kvartal i 2021 overhovedet batter noget, siger han.

Hybrid kan stå i vejen for elbiler

Der er nemlig mange ubekendte faktorer, når vi taler plug-in hybrid og klima.

- I en plug-in hybrid er der både elmotor og benzinmotor. Det er en mere kompliceret bil, der muligvis kræver flere dele at producere og reparere. Det kræver ressourcer, der alt sammen kan udlede CO2, når de skal udvindes, siger Peter Omand Rasmussen og fortsætter:

- Vi ved heller ikke, hvor meget længere levetiden er ved plug-in hybridbiler i forhold til andre biler. Hvis de holder i kortere tid, belaster det også klimaet, at der skal udvindes ressourcer til at producere nye biler. Det er et kompliceret regnestykke med mange faktorer.

Peter Omand Rasmussen fortæller, at der også er eksperter, der frygter at plug-in hybridbiler kan stå i vejen for elbiler.

- Biler, der kun kører på el, er mere klimavenlige end plug-in hybridbiler. Men hvis plug-in hybridbiler får virkelig fat i markedet, kan det udskyde, hvornår der kommer flere elbiler på vejen, fordi folk vælger plug-in hybridbiler, siger han og fortsætter:

- Det kan være bagsiden af medaljen ved plug-in hybridbiler.

Der blev ikke solgt mange biler i januar og februar 2021 i forhold til de samme måneder i 2020. I marts 2021 kom der dog gang i salget igen. Tallene er derfor hovedsageligt fra marts 2021.