Hvid energi: Ny opfindelse hiver strøm ud af faldende sne

Teknologien kan måske bruges til arktiske vejrstationer og skijakker.

Den nye teknologi kan måske i fremtiden blive bygget ind i din vinterjakke, så du kan gå og lade din telefon op, mens du trodser snevejret. (© Tony Ross / Unsplash)

Både solen, vinden, bølgerne og floderne kan vi i dag udnytte til at lave grøn strøm. Men nu er listen over vedvarende energikilder blevet en anelse længere.

To forskere fra University of California har nemlig opfundet en silikonemåtte, der genererer strøm, når sneen falder på den.

Måtten fungerer ved at udnytte, at snefnug har en positiv ladning, når de falder ned fra himlen, mens silikonen i måtten har en negativ ladning. Og når sneen så rammer måtten, ja, så opstår der en “spænding”, der kan tappes som strøm.

Men teknologien leverer en meget lille mængde strøm, lyder det fra Thorsten Hansen, der er lektor i teoretisk kemi og nanoscience på Københavns Universitet.

- Opfindelsen er spændende, men det er nok mest en kuriositet. Jeg tror ikke, at det er noget vi kommer til at se blive mainstream-teknologi, når den genererer så lidt strøm, siger han.

500.000 gange mindre strøm end en solcelle

Sammenligner man den nye silikonemåtte med gode, gammeldags solceller, leverer den nye opfindelse altså også en forsvindende lille mængde strøm, forklarer Thorsten Hansen.

- Lægger du en kvadratmeter af måtten ud i snevejr, kan den generere 0,2 mW strøm. Til sammenligning kan en kvadratmeter solceller levere omkring 100 W, når solen står i zenit, siger han.

En almindelig solcelle leverer altså 500.000 gange mere strøm.

Derfor tror Thorsten Hansen da også kun, at den nye teknologi kan være relevant om vinteren i de arktiske områder, hvor solen ikke står op.

Kan bruges i vejrstationer

Forskerne bag opfindelsen fortæller til mediet Popular Science, at de forestiller sig, at teknologien kan bruges til vejrstationer på polerne.

Sådan en vejrstation bruger nemlig meget lidt strøm, og den står i områder, hvor snefaldet er stort og solen er knap.

Men Thorsten Hansen foreslår, at man ligeså godt kunne sætte en lille vindmølle op, som faktisk laver mere strøm.

- Man kan sikkert godt bruge den her teknologi til et eller andet, men jeg tror ikke, at de har fundet deres lillebitte niche endnu, siger han.

Vil sætte strøm til skijakken

De amerikanske forskere bag opfindelsen regner med, at de i løbet af de næste år kan effektivisere teknologien, så måtten kommer til at levere markant mere strøm.

De understreger over for Popular Science, at “store forbedringer er normale inden for deres forskningsområde”, og at de regner med, at de kan “forbedre produktet yderligere ved igen at kigge på materialerne”.

Hvis teknologien bliver lidt mere effektiv, regner forskerne med, at den kan bruges i skitøj til vintersports-atleter. Her kan den strøm, som tøjet genererer, drive kropssensorer, der kan fortælle atleten om sin præstation.

Og de forestiller sig, at man kan bygge måtterne ind i solpaneler, så de genererer ekstra strøm under en snestorm.

Skal bruge flere år på opladning

Men ifølge beregninger, som Thorsten Hansen har lavet, skal du ikke regne med at din skijakke i fremtiden kan lade din telefon op, når sneen falder.

Selv hvis der er bygget en kvadratmeter af måtten ind i din jakke, vil det tage 5,7 år at lade din telefon op med den effektivitet, som teknologien kan levere nu.

Og det er der nok ikke mange af os, der har tålmodighed til at vente på, forklarer Thorsten Hansen.

- Sirius-patruljen (dansk militær enhed, der patruljerer hele Nordøstgrønland red.) skifter nok ikke deres udstyr ud lige med den her nye teknologi lige med det samme, slutter han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk