I aften sker det: Danmarks dyreste rumprojekt sendes ud i rummet

- Nu bliver det os, der kører med klatten i international rumforskning, siger lederen af projektet.

Et 314 kilo tungt observatorium sendes i aften afsted til den internationale rumstation med en Falcon 9 raket fra den legendariske affyringsrampe på Cape Canaveral i Florida.

For dansk rumforskning er det en stor dag, der kan gå over i historiebøgerne, fortæller chefkonsulent ved DTU Space, Torsten Neubert. Han er videnskabelig leder af det prestigefyldte projekt kaldet ASIM, The Atmosphere-Space Interactions Monitor,’ og fik selv ideen for 20 år siden.

- Det betyder, for den forskningsmæssige side, at nu er vi med der, hvor det er rigtig sjovt internationalt. Nu er det ligesom os, der kører med klatten. Det har jo været amerikanerne indtil nu, men nu skifter tyngepunktet fra USA til Europa.

Indsigt i lynenes anatomi

ASIM er et internationalt projekt under den europæiske rumorganisation ESA, men det er DTU Space, der er videnskabelig leder af projektet. Den danske virksomhed Terma med hovedsæde i Østjylland leder den tekniske del. Projektet er det dyreste danskledede rumprojekt hidtil og løber op i mere end 300 millioner kroner.

Formålet med at bruge så mange penge på at sende et stykke højt avanceret teknologi ud i rummet er at få ny viden om vores klima. ASIM skal fotografere de voldsomme tordenvejr og lyn, der optræder over skyerne op til 100 kilometer over jorden. Når der ikke er nogle skyer i vejen, kan vi kigge ind i lynene og få vigtige detaljer om, hvad der driver lyn, forklarer Torsten Neubert.

- Jeg forestiller mig en lærebog i anatomi, hvor man har et billede af et nøgent menneske, hvor man kan åbne og se lungerne og kredsløbet. Sådan kan vi også kigge ind i lynene og se, hvordan de ser ud indvendigt. Det vil sige, at vores instrumenter har en bedre chance for at følge med.

Med ASIM placeret 400 km over jorden, bliver det muligt at afdække de processer, der driver tordenvejr over jordens skydække med stor præcision. (Foto: DTU Science)

Lyn ændrer kemien

Lyn er vigtige at undersøge for at lære mere om klimaet, og hvordan det vil forandre sig i fremtiden. Måske har du mærket, at du kan dufte ozon, når det har været tordenvejr. Det er fordi lyn ændrer kemien i atmosfæren. Men fordi man reelt ikke ved, hvad der foregår inde i lyn, er de nuværende modeller alt for simple og ikke særlig gode.

Torsten Neubert forventer, at der venter mange nye opdagelser omkring vores klima, der kan få stor betydning for, hvordan vi indretter os på jorden.

- Det gør en forskel, om du skal designe en ny metro til en vandstand, der stiger en halv meter eller to meter.

Sådan ser ASIM instrumenterne ud.

Andreas Mogensen hjælper ASIM afsted

Den danske astronaut Andreas Mogensen sidder klar i kontrolcentret for missioner til rumstationer i Florida for at deltage i arbejdet med at få ASIM frem til Den Internationale Rumstation, ISS.

Han er til daglig udstationeret hos NASA i Houston, men deltager i ASIM-missionen og kommunikerer med astronauterne på Den Internationale Rumstation i de tre dage, det tager at sammenkoble rumfartøjet med ASIM.

Andreas Mogensen har været en del af det hold, der skal sikre, at missionen bliver en succes. Alt er planlagt og testet helt ned til sidste detalje, fortæller han til DTU Space.

- De sidste to måneder inden opsendelsen udfører vi seks-syv simuleringer i backup-kontrolcentret, hvor vi øver os i samtlige fejl og problemer, der kan opstå under missionen.

Opsendelsen kan følges live her fra klokken 22.15. Kan man slet ikke vente med at se ASIM blive sendt afsted, har ASIM udsendt en guide til, hvordan man bygger sin egen model af observatoriet i LEGO-klodser.

FacebookTwitter