I dag slår 82-årige Wally og 18-årige Oliver kæmperekord: Bliver den ældste og yngste i rummet nogensinde

Om få timer skal Oliver Daemen og Wally Funk i rummet med verdens rigeste mand, Jeff Bezos.

Wally Funk fik at vide, at hun klarede sig godt, da hun fik testet sine evner til at blive astronaut i 1960'erne. Men ingen kvinder blev sendt i rummet på det tidspunkt. Nu sker det omsider. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

To nye rekorder inden for rumfart bliver sat i eftermiddag.

Den 82-årige amerikanske pilot Wally Funk bliver den ældste person, der nogensinde har været i rummet.

Samtidig bliver 18-årig Oliver Daemen den yngste rumrejsende nogensinde.

Inden længe tager de begge afsted med selskabet Blue Origins New Shepard-kapsel. Det foregår sammen med Amazon-grundlæggeren Jeff Bezos, der står bag selskabet, samt Bezos' bror.

Går alt efter planen, bliver det den første bemandede tur med Blue Origin, som fremover vil give rige turister muligheden for at komme i rummet.

Opsendelsen er planlagt til cirka kl. 15.00 (dansk tid) i dag, den 20. juli 2021.

Turen vil vare cirka ti minutter, og nogle af minutterne vil foregå på Kármánlinjen, som er en definition på grænsen mellem Jordens atmosfære og det ydre rum. Grænsen er sat til 100 kilometer over jordens overflade.

Wally Funk slår alders-rekorden, som astronauten John Glenn har haft indtil nu. I 1998 tog han en tur i rummet som 77-årig.

Har været klar i 60 år

Oliver Daemen, der er fra Holland, bliver den første betalende rumturist i selskabet. Det er hans far, direktør i selskabet Somerset Capital Partners, der har betalt et ukendt beløb for turen.

Oliver Daemen skulle egentlig ikke havet være med, da en ukendt person, havde overbudt faren med et beløb svarende til 176 millioner kroner. Men personen meldte afbud, da vedkommende ikke kunne få turen til at passe ind i sine planer.

Wally Funk, derimod, er ikke bare er en tilfældig turist, der fik en spontan idé om at se Jorden fra 100 kilometers højde. Nej, en tur i rummet har længe været en drøm og ambition for den 82-årige.

I 1961 blev Wally Funk verdenskendt for at være en del af det såkaldte Mercury 13-program. Her fik en række kvindelige piloter testet deres evner til at blive astronauter.

Kvinderne gennemgik de samme prøver og øvelser, som mændene gjorde i NASA's officielle rumprogram.

Wally Funk som pilot i sine unge år. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

Men selvom Wally Funk klarede sig godt i programmet, fik hun og de andre kvinder aldrig muligheden for en rumrejse.

Ifølge Ole J. Knudsen, som er kommunikationsmedarbejder på Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet, var det ikke velanset i USA at sende kvinder ud i rummet tilbage i 1960’erne.

- Det at sende kvinder ud i rummet var ikke regnet for at være politisk korrekt på det tidspunkt i USA. Man havde en mere konservativ holdning til det, hvor kvinder blev set som nogle, der skulle gå hjemme, mens mændene var heltene, siger han.

- NASA har altid været meget følsom overfor opinionen. Derfor blev kvinderne ikke sendt i rummet på det tidspunkt. Det var simpelthen for følsomt, fortsætter Ole J. Knudsen.

Selvom Wally Funk ikke kom afsted tilbage i 1960’erne, har hun alligevel skrevet historie gennem sin karriere.

Blandt andet blev hun den første kvindelige luftfartssikkerhedsforsker for National Transportation Safety Board.

Handler meget om omtale

At Jeff Bezos vælger at tage Wally Funk med på sin første tur, handler i høj grad om omtale, mener Ole J. Knudsen:

- Det kan selvfølgelig også handle om venlighed, eller det kan være, han kender hende. Det ved jeg ikke. Men det kan så sandelig også handle om omtale, siger han.

- Bezos viser, at de kan gøre det, som NASA ikke gjorde. Så han tværer NASA’s næse ned i grusset, fortsætter Ole J. Knudsen.

Han understreger, at der gennem historien har været mange eksempler på PR-stunts i rummet.

- Da Sovjet sendte den første kvinde op, handlede det ren og skær om propaganda. Det handlede om at være den første til at gøre noget. Hele det russiske program gik nemlig på at være først, og så kom forskningen i anden række.

For Jeff Bezos kan det handle om at få vendt et negativt image, forklarer Ole J. Knudsen:

- Der har været meget negativ omtale af Amazon i medierne i de senere år blandt andet omkring dataindsamling, og hvad de blander sig i.

Rumfiramet Blue Origin er ikke de eneste, der vil sende turister ud i rummet. Rigmanden og entreprenøren Elon Musk barsler også med at sende turister ud gennem atmosfæren med firmaet SpaceX.

Tidligere i denne måned havde Richard Branson, der ejer virksomheden Virgin Galactic, succes med sin allerførste opsendelse.