I Finland brygger de lækker kaffe - som aldrig har været i nærheden af en kaffebønne

Målet med nyt projekt er at gøre produktion af kaffe mere bæredygtigt.

Med celler fra et enkelt blad fra en kaffeplante har forskerne skabt et produkt, som de vil sælge som kaffe i fremtiden.

En dyb, ristet duft og en afrundet smag.

Kaffe er en populær drik rundt om i verden, og for mange af os er mindst en kop malede bønner nødvendig for rigtigt at få gang i systemet.

Hvert år bliver der produceret mere end 9,5 milliarder kilo kaffe i verden, og efterspørgslen på de mørke dråber ser ud til at blive endnu højere, i takt med at vi bliver endnu flere mennesker på Jorden.

Kaffe gror bedst under nogle helt særlige omstændigheder med meget direkte sollys, og derfor risikerer regnskov i stigende grad at blive ryddet for at gøre plads til en større kaffeproduktion på de optimale steder, viser tidligere forskning.

Den udvikling har et hold forskere fra Det Tekniske Forskningscenter i Finland (VTT) sat sig for at forhindre.

For nylig er de lykkedes med at avle, brygge og drikke en kande kaffe i deres laboratorie – kun ved hjælp af celler fra en kaffeplante i en petriskål. Helt uden bønner eller plantager.

En metode, som Poul Erik Jensen, professor i biokemi på Københavns Universitet med speciale i plantebaseret mad, har store forventninger til.

- Det er ikke forsvarligt bare at rydde regnskov for at give plads til en større produktion af kaffe. Derfor er det en vigtig udvikling, at vi nu ser alternativer, som kan være med til at imødekomme det store behov hos kaffedrikkerne – uden at det går ud over naturen og miljøet, siger han.

Et godt supplement

Der er stadigvæk et godt stykke vej til en virkelighed, hvor vi allesammen står op om morgenen og brygger os en varm kop laboratorie-kaffe.

De mange ton kaffe, som hvert år bliver produceret i lande som Brasilien og Vietnam, kommer fortsat til at være på hylderne i supermarkedet, men det får snart selskab af kaffe dyrket på andre måder, vurderer Poul Erik Jensen.

- Bioteknologi i fødevarer er virkelig oppe i tiden, og rigtig mange satser på det verden over. Kaffe er et smart sted at starte, fordi der er et stigende behov, som skal imødekommes, uden at vi skal rydde dyrebar skov i processen. Derfor tror jeg helt sikkert på, at lab-grown-coffee kan gøre et indtog på markedet, siger han og fortsætter:

- Det kan være med til at skabe muligheden for at reducere trykket på klima og miljø, men stadigvæk drikke den populære kaffe.

Vietnam, Columbia og Brasilien er nogle af de lande, hvor der produceres mest kaffe i dag. (Edwin Remsberg / VWPics via AP Images) (Foto: © Edwin Remsberg / VWPics)

En række firmaer arbejder også med en mere bæredygtig kaffeproduktion, hvor bønner og kaffeplanter vokser side om side med regnskov og vild natur.

Og der skal flere løsninger til, hvis vi i fremtiden skal kunne drikke en cappuccino med god samvittighed, fortæller Poul Erik Jensen.

- Jeg ser laboratorie-kaffen som én blomst i en stor buket af løsninger. Det er svært at forestille sig, at der kan produceres store nok mængder kaffe i laboratorier til at dække det stigende behov. Men det er en vigtig udvikling, og der er brug for flere solide alternativer, siger han.

Bruger stadigvæk vand og landbrugsjord

Hovedformålet med, at kaffen produceres af folk i laboratoriekitler fremfor kaffebønder med jord under neglene, er, at det giver plads til natur og skov, fordi der ikke skal flere store marker og plantager til.

Men en vigtig detalje er, at processen i det finske laboratorie også kræver landbrugsjord, planter og store mængder vand, fortæller Poul Erik Jensen.

- I processen med cellekulturerne skal der bruges sukker. Den sukker skal jo komme et sted fra, og det er enten sukkerrør eller sukkerroer, som skal dyrkes på marker og både vandes og gødes som alle andre afgrøder. Til gengæld er det marker, som ikke på samme måde truer særligt sårbare naturområder som eksempelvis regnskov, fordi sukker dyrkes i et helt andet klima end kaffe, siger han.

Kaffe fra laboratorier har altså potentiale til at tage toppen af det pres, som en stigende kaffeproduktion kan lægge på skovområder og vandforbrug. Det kan være et godt supplement til produktion af eksempelvis ”instant”-kaffe.

Men det kræver, at laboratorierne i fremtiden kan lykkes med at gå gevaldigt op i skala, når de laver kaffe, understreger Poul Erik Jensen.

- Hvis vi skal producere ti milliarder kilo kaffe, ville det saftsusemig kræve mange petriskåle eller ståltanke til dyrkning af plantecellekulturer. Det bliver spændende at se, hvordan det går, når de i fremtiden skal til at producere mere end en enkelt kande. Men der er indtil flere virksomheder og forskergrupper, som mener at have et konkret produkt på markedet inden for få år, så det virker til at være på vej, siger han.