Ikea laver robotmøbler til helt små lejligheder og værelser

Folk i større byer har mindre plads end tidligere, men teknologi kan måske gøre 12-kvadratmeter-tilværelsen bedre.

På Frederiksberg faldt boligarealet per person med 4,4 kvadratmeter fra 2007 til 2017. Foto: Colourbox. (© C. TORP)

Du er måske en af dem, der bor på et kollegieværelse.

Eller også er du med på downsizing-bølgen, hvor forbrug og kvadratmeter bliver udskiftet med frihed og oplevelser.

I hvert fald er kvadratmeter-priserne i de større danske byer høje, og mange vælger mere eller mindre frivilligt at klare sig med ganske lidt plads.

Ude i verdens kæmpe-byer er det ofte endnu mere ekstremt: I byer som Hong Kong kan tre generationer være tvunget til at bo sammen på meget få kvadratmeter.

Og på et værelse eller i en lille lejlighed er der ikke plads til det hele, så prioritering er nødvendig: Seng eller sofa? Skrivebord eller spisebord?

Men møbelgiganten Ikea, som længe har lavet møbler, der er specielt indrettet til små boliger, er nu gået skridtet videre for at kunne udnytte hver eneste kvadratmeter optimalt.

De har lavet noget, som de kalder ’robotmøbler’.

Ved hjælp af teknologi kan møblerne selv ændre udseende og funktion og flytte sig rundt i lokalet. På den måde kan du på et værelse på kun 10-12 kvadratmeter få plads til en ganske stor seng, et klædeskab, et skrivebord, lidt hylder – og en sofa.

Se hvordan robotmøblet kan bevæge sig rundt i lokalet, i denne video, som Ikea har lavet. Artiklen fortsætter efter videoen.

Robotmøblerne styres via en app på smartphonen eller ved at trykke på nogle knapper, som sætter gang i møblernes bevægelse.

Folk klumper sig sammen i de store byer

Ikeas robotmøbler falder godt i tråd med den udvikling, som man ser i Danmark i disse år: I storbyen bor folk tættere end tidligere, mens det i de mindre befolkede områder går stik modsat.

For mens man i Vest- og Nordjylland ser, at det gennemsnittelige boligareal per person stiger, bliver boligarealet per person mindre i de fleste københavnske kommuner. I perioden 2007-2017 faldt boligarealet per person på Frederiksberg for eksempel med hele 4,4 kvadratmeter.

Alligevel kan det endnu ikke betale sig at køre i Ikea efter robot-møblerne. For møbelgiganten skriver til DR, at de først lanceres i Hong Kong og Japan i løbet af 2020, mens det endnu ikke er besluttet, hvornår de bliver lanceret i andre lande, inklusive Danmark.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter