Ikke den handel Trump havde forudset: Amerikanske virksomheder tæt på at købe sig ind i TikTok

TikTok vil fortsat være på kinesiske hænder, hvis handlen går igennem.

Den kinesiske virksomhed ByteDance vil fortsat eje 80 procent af TIkTok. ByteDance ejer også den kinesiske pendant til TikTok, Douyin. (Foto: OLIVIER DOULIERY © Scanpix)

I går udløb USA's præsident, Donald Trumps, deadline for en handel med den kinesiske danse-app TikTok.

Trump har krævet, at TikToks amerikanske aktiviteter skulle være solgt til en amerikansk virksomhed senest søndag - ellers ville han forbyde appen, som han mener udgør en sikkerhedsrisiko for amerikanske brugere.

Nu ser det ud til, at amerikanske teenagere også i fremtiden kan downloade den kinesiske app, som er vældig populær blandt børn og unge.

Den amerikanske softwarevirksomhed Oracle får sammen med Walmart held med at købe en andel af TikTok, der er det hurtigst voksende sociale medie nogensinde.

Det skriver blandt andre det amerikanske tech-site The Verge.

Moderselskab deles op

Aftalen betyder, at ByteDance, der står bag TikTok, opretter et nyt selskab, TikTok Global, som får hovedkvarter i Texas, USA.

Oracle skal så overtage de amerikanske brugeres data på TikTok og bliver en såkaldt 'trusted partner'. Sammen med Walmart vil selskabet eje 20 procent.

Trumps første krav var ellers, at TikTok helt skulle på amerikanske hænder, men lørdag vendte Trump så alligevel tommelfingeren opad til den noget mere beskedne handel:

- Jeg har givet handlen min velsignelse, sagde han.

Handlen forventes at skabe 25.000 nye jobs i USA.

TikTok ikke solgt

Men det er langt fra den handel, Donald Trump oprindelig havde krævet, siger Katrine Villarreal Villumsen, der er SoMe-analytiker ved Kongressen.com:

- Aftalen er ikke den handel, som Trump havde forudset, og som han udskrev hele to præsidentielle dekreter for at løse. De handlede om frygten for dataindsamling og gik på, at ByteDance skulle sælge TikTok til et amerikansk selskab. Nu bliver Oracle og Walmart en trusted tech partner i stedet.

ByteDance, den kinesiske virksomhed bag TikTok, bekræfter, at den fortsat vil eje 80 procent af virksomheden.

Oracle vil dog ikke få adgang til TikToks algoritme, som er den hemmelige opskrift bag TikTok.

- Det løser ikke alene det problem, Trump mener, der er. Oracle skal nu passe på amerikanernes data, men ByteDance får stadig lov at råde over algoritmen, og det er den, der styrer, hvilket indhold du ser som bruger af appen. Og det er stadig dem, der bestemmer, siger Katrine Villarreal.

- Trump siger, at Oracle og Walmart får fuldt ejerskab over TikTok, men i virkeligheden vil TikTok med aftalen skulle styres af en bestyrelse udvalgt af den amerikanske regering, og ByteDance vil stadig få del i ejerskabet af TikTok, siger Katrine Villarreal Villumsen, SoMe-analytiker på Kongressen.com.

Handlen er endnu ikke officielt på plads. Foreløbig har de amerikanske myndigheder givet parterne til den 27. september at få handlet detaljerne på plads.

Det gælder ikke mindst de kinesiske myndigheder, der også skal godkende handlen.

Facebook
Twitter