Ikke længere underholdning: 3 steder virtual reality er hverdag

Oplæring af nye medarbejdere, empati-kursus og hjælp til nåleskræk er bare nogle af de ting, som vr kan tilbyde.

(© Unsplash)

De seneste år har udviklingen af virtual reality (vr) for alvor taget fart.

Især indenfor spilindustriens vægge. Men også udenfor underholdningens rum sker der meget med virtual reality.

Michael Abrash er chefforsker hos vr-brille-producenten Oculus. På en konference sidste år brugte han et citat fra Apple-stifter Steve Jobs' første møde med en personlig computer til at beskrive, hvordan vr - ligesom computeren - en dag bliver en uundgåelig del af vores hverdag.

- Indenfor ti minutter var det tydeligt for mig, at alle computere ville virke som denne på et tidspunkt. Det var tydeligt. Du kunne diskutere, hvor mange år det vil tage. Du kunne diskutere, hvem vinderne og taberne vil blive. Du kunne ikke diskutere uundgåeligheden, det var så tydeligt, sagde Steve Jobs i sin tid.

Indtil vr bliver en ligeså normal del af vores hverdag som computere og mobiltelefoner, kan du her se tre eksempler på, hvordan teknologien gør en forskel i dag.

1

Børn med nåleskræk bliver opslugt af vr

(© Videnscenter for Børnesmerter)

At få taget en blodprøve eller få lagt et drop er noget af det, som børn frygter mest, når de er på hospitalet.

Det blev bekræftet i en undersøgelse, som man lavede i Region Hovedstaden, fortæller Søren Walther-Larsen, der er overlæge på Videncenter for Børnesmerter på Rigshospitalet:

- Vi kunne konstatere, at det fylder rigtig meget. De små blodprøvestik er skræmmende oplevelser for børn, siger han.

I jagten på at finde en metode til at aflede børnenes opmærksomhed fra nålen kastede man sig over virtual reality. I samarbejde med vr-firmaet Khora blev der udviklet et vr-spil, som hurtigt blev en succes.

- Det er en meget stærk oplevelse. Teknologien gør, at det virker mere fordybende end de andre redskaber, vi har brugt indtil videre. Vi har prøvet alt fra mobiltelefoner, tablets og sæbebobler til historiefortælling, men det her er bare en tand mere fordybende, siger Søren Walther-Larsen.

Spillet er udviklet til børn alderen 5 år og op, men næste skridt er udvikle en vr-oplevelse til børn fra 3 år og op.

2

Oplæringen bliver nemmere - og mindre farlig

(© Unity Studios)

Software- og konsulentfirmaet Unity Studios hjælper andre virksomheder med at bruge VR i deres dagligdag.

Eksempelvis har firmaet udviklet virtuelle rum, hvor ansatte i Grundfos kan blive oplært uden at stå ved selve produktionslinjen.

- Før man kommer ud at arbejde med en farlig maskine, får man muligheden for at træne på nøjagtig den samme maskine i en virtuel verden, hvor fejl ikke forvolder skade på medarbejderen, siger Anders Fogt Hansen, der er Key Account Manager hos Unity Studios.

Træningen har også den fordel, at medarbejderen ikke sænker tempoet ude i produktionen, mens personen er under oplæring.

- Vi lærer allesammen meget forskelligt. Nogle er bedst til at se det, mens andre lærer bedre, hvis de læser. Men fælles for os alle er, at hvis man får lov til at prøve arbejdet inden, så er det den bedste måde at huske på, siger han.

3

Vr kan gøre dig mere empatisk

(© (Foto: L.A. Cicero © Stanford University))

I forskningens verden bliver virtual reality brugt til at blive klogere på blandt andet menneskets psykologi. På amerikanske Stanford University er der lavet undersøgelser af, hvordan vr påvirker vores empati.

I en undersøgelse med 560 personer fik deltagerne mulighed for at opleve at være hjemløs via en fortælling på enten skrift, en skærm eller vr.

De personer, som oplevede at blive hjemløse i vr, var mere tilbøjelige til at svare, at de hjemløses liv betyder meget for dem personligt. Og de var mere enige i udsagn som fx: ”Samfundet gør ikke nok for at hjælpe de hjemløse”.

Da DR Viden skrev om undersøgelsen i oktober, sagde Elisabeth Assing Hvidt, der er adjunkt på Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet:

- Det giver utrolig god mening, at man er tilbøjelig til at være mere empatisk, når man får en oplevelse af at være tilstede med hele kroppen og ikke kun forestiller sig det med hjernen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk