Ingen gaveideer? Her er tre juleoverraskelser, videnskaben har muliggjort

Gennembrud på gennembrud har i de senere år gjort en række teknologier så billige, at de kan finde vej ind under juletræet.

Næsten hver dag er der nyheder om nye, store fremskridt inden for videnskaben: Immunterapi der besejrer kræft, genteknologi, der gør det let og billigt at lave designerbabyer og materialer, der åbner døren for nye typer brændstof.

Men de videnskabelige fremskridt kan ikke kun mærkes på sygehusene og bilfabrikkerne. Også under juletræet kan helt nye gaver finde vej.

Her er tre juleoverraskelser, som de seneste års videnskab har muliggjort.

1

DNA-læser i lommestørrelse

Siden det menneskelige genom blev kortlagt i 2003, er det gået lynende hurtigt på DNA-fronten. Ny teknologi har gjort det muligt at sekventere vores gener ekstremt hurtigt og billigt - og der findes virksomheder, der lever af at kortlægge dit genom for at vurdere, hvor i verden dine og dermed din familie stammer fra.

Ifølge National Human Genome Research Institute kostede det for bare 17 år siden omkring 100 millioner dollars at kortlægge hele din arvemasse. I dag er den pris nede på bare 1000 dollars. Og nu kan du faktisk gøre det selv.

Virksomheden Oxford Nanopore Technologies har udviklet en DNA-læser, der ikke er større, end du kan have den i lommen. I den lille lommelæser sidder en plade med række på række af bittesmå porer, der lige præcis er store nok til at en enkelt DNA-streng kan passere igennem.

Igennem poren løber en svag strøm - og når DNAen bevæger sig igennem, ændres spændingen på strømmen alt efter, hvilket DNA-bogstav, der sidder på strengen. Ud fra de små udsving i spændingen, kortlægger den lille chip i kortlæseren DNA’et.

Og faktisk gør lommelæseren det i realtid, så du kan koble den til computeren og følge med, mens apparatet kortlægger dine gener. Faktisk er den så god, at forskerne bruger den i felten.

2

Fjernstyret brintbil

Før Tesla fik sparket døren til elbilmarkedet godt og grundigt op, var der megen snak om, at brintbiler ville blive arvtageren til den klassiske benzinsluger. Men sådan er det ikke gået.

Og når nu de rigtige brintbiler lader vente på sig, så kan du jo dulme ventetiden med en fjernstyret brintbil under juletræet. Den fås i mange forskellige modeller, men fælles for dem er, at du bare skal fylde tanken op med hydrogen - og bum så kører den derudaf.

Grunden til at “rigtige” brintbiler lader vente på sig skyldes, ifølge professor Niels J. Bjerrum fra DTU Energi, der selv har forsket i brintceller, at cellerne i bilerne simpelthen bliver for dyre.

- Brintbiler har ikke fået den gennemslagskraft, vi havde håbet på. Prisen på platin, der skal bruges til elektroderne i cellerne, er alt for høj til, at det kan betale sig at bygge bilerne, siger han.

Og det er ærgerligt, for brintbiler har, ifølge professoren, mange fordele i forhold til både el- og benzinbiler.

- Brintbiler kører meget længere på en tank end benzinbiler - og på få minutter, kan du pumpe en bil op med hydrogen. Det tager ikke timevis, som når elbiler skal lades, siger han.

Faktisk producerer Hyudai, Honda, Toyota og Mercedes alle brintbiler, men i et så lille omfang, at de er svære at skaffe. Toyotas Mirai er fra 2014, hvor den kom på markedet, kun solgt i 5300 eksemplarer i hele verden. Så det bliver nok ikke lige næste år, du sætter dig bag rattet og brænder brint af.

3

Briller, der blokerer blåt lys fra telefonen

Hvilken gave er bedre end en god nattesøvn? I takt med at vi bruger mere og mere tid foran skærmen på vores smartphones, stiger andelen af danskere, der har problemer med at sove, viser en ny undersøgelse.

Men heldigvis er der råd for det. De senere år er briller, som filtrerer det blå skærmlys væk, kommet på markedet. De fås i mange forskellige designs, så du kan sikkert finde et par, der passer til dig. Forskning viser endda, at de brillerne giver en målbar bedre nattesøvn.

Og er du ligesom resten af danskerne - og i særdeleshed de 15-19-årige, så bruger du i gennemsnit 2 timer og 11 minutter alene foran skærmen på din mobiltelefon. Og du tager den sikkert også med i seng.

Den for omtalte undersøgelse viser nemlig, at hver tredje dansker mellem 16 og 25 år tjekker sociale medier eller nyheder, efter de har lagt sig til at sove.

Og det går altså ud over søvnen. Hvor omkring 30 procent af danskerne i 2007 svarede, at de kæmpede med søvnbesvær, var det tal steget til ca. 40 procent i 2017. Noget tyder altså på, at mobiltelefonen forstyrrer vores søvn.

Videnskabelige forsøg har da også vist, at det blå lys fra skærmen direkte påvirker kvaliteten af vores søvn. Blålyset får nemlig din hjerne til at tro, at det stadig er lyst udenfor, fordi en stor del af dagslyset består af lys i de blå bølgelængder. Og vi er fra naturens side bygget til at skulle sove, når det er mørkt.

Hjernen producerer nemlig mere af hormonet melatonin, når mørket falder på. Men ikke hvis du ligger og glor på en skærm med blåt lys, så holder melatonin sig væk - og du har svært ved at sove.

Så på med brillerne - og så har du jo også en undskyldning for at have solbriller på indenfor.

Facebook
Twitter