Internettet er frit for alle - hvis du altså har teknisk snilde

Hvad jagten på at få adgang til en sjov app, fortæller om vores komplicerede teknologilandskab.

Har du en smule teknisk indsigt, bør du måske dele ud af den. For den digitale hverdag bliver stadig mere kompliceret. (Foto: VALENTYN OGIRENKO © Scanpix)

I slutningen af sidste uge begyndte der at dukke mærkelige billeder op i mit Twitterfeed og på blogindlæg på diverse gadgetblogs som jeg er storforbruger af.

Billederne forestillede et nutidigt portrætfoto til venstre og til højre et udsnit af et ansigt fra et maleri.

https://twitter.com/kumailn/status/952329304259489793?ref_src=twsrc%5Etfw Her er det skuespilleren Kumail Nanjiani der har delt et billede på Twitter

Billederne er resultatet af et af Googles seneste eksperimenter, der bruger ansigtsgenkendelse til at sammenligne et foto fra din smartphone med klassiske malerier og finde ligheder, for derefter at præsentere dem side om side.

Den fascinerende brug af teknologi kombineret med et visuelt output og en lille smule narcissisme var helt perfekt til en artikel, tænkte jeg så jeg hentede Google Arts & Culture, som appen der kan lave tricket hedder, og var klar til at gå i gang.

Så nemt skulle det dog ikke være.

Hvor, hvor er min ansigtssammenligning?

Når jeg åbnede appen var funktionen intet sted at se. Og efter at have tjekket at det var den nyeste version jeg havde installeret måtte jeg besøge nogle blogindlæg igen, i håb om at blive klogere.

På bloggen Engadget fik forklaringen: Ansigtssammenligningen var kun tilgængelig i USA, fordi den stadig er et eksperiment og muligvis ikke bliver udrullet i større skala.

Den slags er jeg heldigvis vant til at omgå, så jeg afinstallerede appen, skiftede til den amerikanske App Store og hentede den igen.

Stadig ingen smart måde at sammenligne ansigter og kunst på.

Jeg må prøve at skjule min placering

Det var altså ikke den danske App Store der var skyld i, at jeg ikke kunne se min kunstmalede dobbeltgænger. Så må det være selve min geografiske placering, tænkte jeg og slog min VPN til. En VPN er en slags tunnel for dine data, som gør at internettet tror du er i et andet land, end du i virkeligheden er.

Så nu, med TunnelBear slået til, ville det for Google se ud som om jeg var i USA hvor appen virker og derfor burde jeg have adgang til ansigtsgenkendelsen.

Jeg åbnede appen igen. Stadig intet.

Endnu en tur ind og læse blogindlæg og endnu en lille bid information jeg ikke kendte til: Det virker kun i visse dele af USA.

Stædighed betaler sig

Med TunnelBear er det kun muligt at lave en VPN-tunnel til USA, det er ikke muligt at snævre yderligere ind. Det var det til gengæld med Encrypt.me som var den næste VPN-app jeg prøvede.

Endelig kunne jeg nyde frugten af mine anstrengelser.

Her er resultatet af mit arbejde. (Foto: Esben Hardenberg)

En problematik med dybere rødder

Problemet med ikke at kunne få adgang til ansigtssammenligningen er, medgivet, ret småt. Men løsningen og problematikken omkring hvem der har adgang til hvad, er langt større.

Den viser, at de som har indsigt i hvordan teknologien virker, også har bedst grundlag for at bruge den til deres fordel.

Det er der ikke noget hverken nyt eller overraskende i og de samme vilkår gælder på andre områder - hvis du ved hvordan en bil virker, er der også større chance for, at du kan lave den, hvis den er i stykker.

Men vores digitale hverdag fylder mere og mere. Og den type tekniske fiflerier som denne artikel handler om, minder om mange andre udfordringer vi møder.

Alt fra at få NemID til at fungere eller genoplive en ukampdygtig iPhone, til at gøre en 7 år gammel og udtjent computer hurtig og velfungerende igen, bliver nemmere når du har indsigt i teknologien, eller ved hvor du skal kigge for at finde de rigtige online guides.

Opfordringen lyder dermed:

Hvis du hører til dem med teknisk indsigt, så lær fra dig alt hvad remmer og tøj kan holde. Og hvis du er uindviet, så træk på de teknisk kyndige og mas selv på - det giver mening at lære om den digitale verdens spidsfindigheder, også når du skal noget andet og vigtigere end finde din dobbeltgænger i et renæssancemaleri.

Artiklen om Googles app kan du i øvrigt læse her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk