Israelsk rumfartøj blev ødelagt, da det skulle lande på Månen

Israel håbede med landing af lille robotfartøj at blive fjerde nation i verden, der foretager månelanding.

Fartøjet nåede at tage et billede af Månens overflade. (Foto: - © Ritzau Scanpix)

En israelsk rumsonde, der skulle være landet på Månen, er slået fejl. Fartøjet blev ødelagt under landingen torsdag aften.

Det oplyser det statsejede israelske selskab Aerospace Industries.

- Der var ingen tvivl om, at vi forulykkede på Månens overflade, siger Opher Doron fra selskabet.

Ulykken skyldtes, at rumsondens motor gik ud blot 20 minutter før landing. Forskere arbejder nu på at klarlægge de nærmere omstændigheder.

Der var lagt op til, at Israel skulle blive det fjerde - og det mindste - land i verden, som får et fartøj til at lande sikkert på Månen.

I stedet smadrede rumsonden, der har fået navnet Beresheet, i stumper og stykker, der blev spredt ud over Månens overflade. Beresheet betyder "tilblivelsen".

Organisationen bag, SpaceIL, mistede torsdag aften kort før halv ti dansk tid kontakten til sonden, umiddelbart før den skulle være landet på Månen.

En videnskabsmand på projektet har erklæret landingen en fiasko, men det er Opher Doron langtfra enig i. Han kalder den mislykkede rummissionen for en "utrolig succes".

- Det er med afstand det mindste, billigste rumfartøj, der nogensinde når Månen, siger Opher Doron.

Vil forsøge igen

Det lille robotfartøj var bygget for det almennyttige selskab SpaceIL og Aerospace Industries og har kostet cirka 100 millioner dollar. Det svarer til cirka 662 millioner kroner.

Pengene var finansieret af den israelske milliardær Morris Kahn og en håndfuld andre investorer.

Håbet var, at Israel kunne slutte sig til USA, Rusland og Kina som nationer, der har landet fartøjer på Månen.

- Første gang lykkedes det ikke, men vi vil forsøge igen, lød det i en kommentar fra Israels premierminister, Benjamin Netanyahu.

- Vi nåede til Månen, men næste gang vil vi lande mere ubesværet.

Han var mødt op hos jordkontrollen til det, man havde forberedt sig på skulle være en fest.

Med på rumsonden Beresheet var et instrument til at måle Månens magnetiske felter og give et indblik i Månens indre. Derudover var en kapsel monteret fast på rumsonden.

Heri lå en jødisk bibel, israelske symboler og et billede af den berømte israelske astronaut Ilan Roman, der mistede livet, da rumfærgen Columbia eksploderede ved genindtrædelsen i Jordens atmosfære i 2003.

/ritzau/AFP