Japans regering ”hacker” befolkningen

200 millioner digitale dimser skal undersøges for usikre brugernavne og kodeord.

Det kan være en rigtig god måde at hjælpe borgere med sikkerhed på. Men det forpligter, siger dansk IT-ekspert. (© ColourBox)

Den japanske regering vil forberede sine borgere på cyber-angreb til det kommende Sommer-OL i 2020, der finder sted i Tokyo.

I denne måned vil regeringens institut for information og kommunikations-teknologi undersøge sikkerheden i cirka 200 millioner digitale enheder. Det skriver det engelsksprogede medie i Japan, The Japan Times.

De digitale enheder er en del af det såkaldte Internet of things, som er almindelige hverdagsting, der bruger internettet til at kommunikere med hinanden - og med os mennesker.

Instituttet vil blandt andet lede efter simple kodeord og brugenavne, som kriminelle potentielt kan udnytte. Derfor vil instituttet i princippet hacke befolkningen, men med det gode formål at gøre dem opmærksom på sikkerheden.

- Vi ser for ofte for eksempel webcams, der allerede er blevet hacket, fordi sikkerhedsindstillingerne er for simple. Og så bliver deres billeder set af udefrakommende. Nogle gange bliver de lagt op på offentlige hjemmesider, uden at ejerne ved det, siger Tsutomu Yoshida til the Japan Times.

Han er talsmand i Japans National Institute of Information and Communications Technology.

Dansk IT-ekspert: En rigtig god idé

Ifølge it-sikkerhedsekspert og partner i CSIS Peter Kruse er regeringens planer slet ikke nogen dårlig idé:

- Regeringen kan finde sårbarheder i udstyr på samme måde, som kriminelle kan. Og det vil jeg som sådan ikke kalde hacking, men mere en sikkerhedsundersøgelse. Så idéen er faktisk ret god.

Men der følger en forpligtigelse med, forklarer Peter Kruse.

- Det er ikke nok bare at afprøve, om det er sikkert eller ej. Det er faktisk ligeså vigtigt at hjælpe de mennesker med så at gøre det sikkert. Og her ligger der et arbejde med at kommunikere med alle de mennesker, der har nogle sårbarheder på deres udstyr.

- Så hvis det er målet, så er det et rigtig godt initiativ, fortsætter Peter Kruse.

Det kunne vi også gøre i Danmark

DR Viden har snakket med flere virksomheder, der arbejder med IT-sikkerhed. De er enige om, at man godt kunne lave et lignende initiativ i Danmark.

- Hvis folk bad os om at gøre, så ville vi gerne gøre det. Men det kræver et tæt samarbejde mellem dem, som laver testen og så internetudbyderne. Og så skal man som sagt sørge for at hjælpe de personer, som viser sig at have nogle sårbare enheder, siger Peter Kruse.

- Men det er en dårlig idé, hvis alle begynder at gøre det. Så bliver det svært at skelne mellem aktiviteten, som kommer fra kriminelle, og den som kommer fra dem, der gerne vil hjælpe. Så man er nødt til lave en meget balanceret og velkommunikeret mission, fortsætter han.

Facebook
Twitter