Jeffrey Luz Ishøy har droppet Facebook og Twitter til fordel for censurfri sociale medier

Udover opfordring til vold, mener Jeffrey Luz Ishøy ikke, sociale medier bør fjerne indhold, der krænker eller fornærmer andre mennesker.

Jeffrey har selv oplevet censur fra Facebook og kalder det sociale medie 'en trussel for ytringsfriheden'.

- Ung energisk nationlist med en stærk tro på ytrningsfriheden og rettigheden til at krænke.

Sådan lyder profilteksten på Jeffrey Luz Ishøys profil på det næsten helt censurfri sociale medie Gab.

Jeffrey viser også sin profil på MeWe frem. Hans coverbillede er en korsfæstet mand, der er naglet til en væg med Twitter og Facebooks logoer. Han har en t-shirt på, hvor der står 'konservative synspunkter'. Den korsfæstede mand hænger under Googles logo, der er omskrevet til 'Goolag'.

- Det er en fejl, at man ikke tolererer konservative holdninger hos tech-giganterne, siger han og henviser blandt andet til, at han selv og andre Facebook-brugere er blevet blokeret for at nævne navnet på den britiske højrefløjsaktivist Tommy Robinson.

Jeffrey Luz Ishøy er udannet cand.mag. i dansk og engelsk, medlem af Nye Borgerlige, og så er han stor fan af ucensureret ytringsfrihed. Han har skiftet de traditionelle sociale medier ud med platforme, der ikke hindrer ham i at sige, som det passer ham.

Udover opfordring til vold, mener Jeffrey ikke, sociale medier bør fjerne indhold, der krænker eller fornærmer andre mennesker.

'Ytringsfrihed er at måtte krænke andre mennesker'

Jeffrey Luz Ishøy mener ikke, at man skal krænke andre bare for at gøre det, men vil altid stå fast på retten til at sige, som man har lyst. Den mulighed mener han ikke, han har på Facebook og Twitter.

- Det er da træls at blive krænket, det er rigtig surt, men det er mere træls ikke at må krænke, siger han og tilføjer:

- Ytringsfrihed er jo at måtte krænke andre mennesker. At sige noget, andre mennesker ikke bryder sig om.

Selv er Jeffrey Luz Ishøy dagligt aktiv på Gab og MeWe, der svarer til henholdsvis Twitter og Facebook. Han skriver opslag, lægger billeder op og deler opslag fra blandt andet Fox News, Trump-konti, højrefløjsaktivisten Tommy Robinson og anti-EU-grupper. Det meste handler om multikultur, indvandring, ytringsfrihed og amerikansk politik.

På de sociale medier Gab, MeWe, Rumble og Parler, der hovedsageligt bliver brugt af højrefløjen, vil platformene så vidt som muligt ikke fjerne indhold og brugere alene på baggrund af holdninger.

Parler lukkede i forgårs, da Amazon slukkede for de servere, der holdt siden kørende. Det gjorde de på grund af 'voldeligt indhold' i forbindelse med angrebet på den amerikanske kongres.

Den frihed, der er på de her alternative sociale medier, er der ikke ikke risiko for, at den bliver misbrugt til opfordring til voldelige hændelser?

- Hvis du forudindtager, at flere vil opfordre til vold, fordi de får lov til for eksempel at udtrykke sig hadsk, så vil det potentielt set være et problem. Men jeg kender ingen videnskab, der begrunder det, siger han.

Jeffrey Luz Ishøy kalder det 'et valg mellem to onder', når man skal vælge mellem at give ytringsfrihed til for eksempel at tale hadsk og potentielt løber en risiko for, at det kan føre til vold eller at begrænse folks mulighed for at sige, hvad de vil.

- Der vil jeg til hver en tid vælge ytringsfriheden, siger han.

Trump uden Twitter

Twitter har i en længere periode fjernet og modereret indhold fra den amerikanske præsident Donald Trump, fordi hans tweets indeholdt falske påstande, der ikke kunne verificeres af faktatjekkere.

Efter Trump-tilhængere i sidste uge stormede den amerikanske kongres, er præsidenten helt blevet udelukket fra Twitter samt en lang række andre sociale medier for 'tilskyndelse til vold'.

Nu oplever de ikke-modererede sociale medier en stor fremgang, og det tror Jeffrey Luz Ishøy er Trumps skyld.

- Angiveligt var halvdelen af de aktive brugere på Twitter Trump-følgere. Det siger noget om, hvor stor en betydning han havde for et medie som Twitter, siger han.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) mener ikke, bortvisningen af Trump er langtidsholdbar og kalder det en 'panikløsning'.

- Vi har et ansvar for at bringe vores demokrati trygt ind i den moderne tidsalder. Og det er altså ikke direktionen på Facebook og Twitter, der skal afgøre hvem der kommer til orde, det må være lovgivning og rammer fra demokratisk valgte regeringer, forklarer han.

Selv synes Jeffrey Luz Ishøy, at det er 'meget forstyrrende', at Twitter har valgt helt at fjerne Donald Trump fra deres platform. Han mener i stedet, at man - 'ironisk nok' som han siger - kunne have censureret opfordringerne til vold og beholdt præsidenten på platformen.

- USA har et problem. Det peger hen imod en etparti-stat, hvor man siger 'det der gider vi ikke at høre, nu skal du holde mund'. Så har man kun en holdning til sidst, og det duer ikke, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter