Opsendelse af kæmpe raket er 'første skridt på vej tilbage til månen og videre til Mars'

Opsendelsen er en del af et større rumprogram, der skal sende mennesker tilbage til Månen.

Nasa har netop sendt deres første af en række kommende månemissioner afsted. (Foto: © Nasa, Ritzau Scanpix)

Nasa har netop opsendt deres nye måneraket - en mission, der er afgørende for at få mennesker tilbage til Månen.

Missionen hedder Artemis 1 og er den første af en række kommende månemissioner. I første omgang er der ingen astronauter ombord. I stedet sidder tre mannequindukker i rumkapslen, der skal kredse om Månen og herefter vende tilbage Jorden.

Formålet er at teste turen, inden rigtige astronauter skal sendes i kredsløb om Månen i 2024 og gå på Månen tidligst i 2025.

- Vi er en del af noget helt særligt. Den første opsendelse af Artemis, siger launch director i Nasa Charlie Blackwell-Thompson.

- Det er første skridt i at få vores land på vej tilbage til Månen og videre til Mars, fortsætter hun.

Ikke helt i mål endnu

Navnet på raketten er SLS (Space Launch System), og den har en rumkapsel ombord med navnet Orion.

Ifølge astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra DTU Space er vi først helt i mål med opsendelsen, når rumkapslen er koblet fra raketten - hvilket forventes at ske om et par timer.

- Det er fantastisk at se, at det nu ser ud til at lykkes. Men vi er ikke helt i mål endnu, fordi opsendelsen er lige nu i gang, og der kan stadig gå mange ting galt, siger han og fortsætter:

- Det er først, når Orion-rumskibet er blevet sendt sikkert afsted på vej mod Månen, at vi kan ånde lettet op. Indtil videre ser det dog ud til at gå, som det skal.

Måtte udsættes flere gange

Opsendelsen af raketten var nær blevet afblæst på grund af tekniske problemer.

Planen var oprindelig at sende raketten op 07.06 dansk tid i dag, men endte med at blive udsat med cirka 45 minutter.

Og det er ikke første gang, at Nasa har problemer med SLS-raketten. Nasa har to gange tidligere afblæst planlagte opsendelser af Artemis 1 grundet tekniske problemer.

Blandt andet opførte en af rakettens hovedmotorer sig ikke som den skulle. Og senest blev opsendelsen udsat på grund af storm.

- Det er ikke overraskende, da det er første gang, man skal afprøve en helt ny raket med et meget komplekst system. I virkeligheden er det mere reglen end undtagelsen, at tingene bliver udsat, fordi der er ting, der driller, siger Michael Linden-Vørnle fra DTU Space.

- Man har løbende løst de problemer, der er opstået, og det har ført til, at man i dag kunne gennemføre opsendelsen, fortsætter han.

Dukker skal teste radioaktivitet

Mannequindukkerne, som sidder i rumkapslen, der kobles fra raketten og sendes mod Månen, skal blandt andet teste påvirkningen af radioaktivitet i det ydre rum.

Den ene mannequin er blevet døbt Moonikin Campos og skal blandt andet bære en særlig vest, der skal bruges til at indsamle data om radioaktivitet.