Kæmpeplanet fundet ved stjerne nær vores solsystem

Engelske forskere har opdaget en ny planet kun seks lysår væk fra Jorden.

Kun seks lysår fra Jorden befinder den nye planet "Barnards stjerne b" sig. Den er altså den næstnærmeste planet udenfor vores solsystem. Billedet er en tegning af, hvordan planeten kunne se ud. (Foto: M. Kornmesser © ESO)

Frem med kaffen og det fine porcelæn, Jorden har fået en ny nabo.

Den nye planet er den næstnærmeste, der nogensinde er blevet fundet udenfor vores solsystem.

“Barnards stjerne b” hedder planeten, der for nylig blev fundet af en række britiske forskere, skriver BBC.

Planeten hedder sådan, fordi den kredser om “Barnards stjerne”, der er en såkaldt “rød dværg” - en stjerne der brænder langsommere og med mindre energi end vores sol.

Seks lysår væk befinder planeten sig - kun to lysår længere væk end vores nærmeste nabo “Proxima Centauri b”, der blev opdaget for to år siden, det offentliggjorde forskerne for nylig i tidsskriftet Nature.

Og ifølge BBC er den nye planet et af de første steder, man vil begynde at lede efter tegn på liv, når NASAs nye rumteleskop “The James Webb Space Telescope” forventes at blive sendt op i 2021.

Sol gemmer måske på endnu en planet

Tilbage i 1960’erne påstod den hollandske astronom Peter van de Kamp, at han havde opdaget en planet i kredsløb om “Bernards stjerne”. Da andre astronomer efterprøvede hans resultater, kunne ingen af dem finde nogen beviser på, at der var en planet.

Men nu har forskerne altså fundet en planet i kredsløb, som Peter van de Kamp sagde.

Guillem Anglade Escudé, der har været med til at opdage planeten, tvivler dog på, at det var den samme planet, som blev “fundet” tilbage i 60’erne.

- Den nye planet kan umuligt være opdaget af Peter van de Kamp. Signalet er alt for svagt til at blive opfanget af den teknik, han brugte dengang, siger han til BBC.

Faktisk viser Guillem Anglade Escudé og de andre forskeres data, at der muligvis gemmer sig endnu en planet i kredsløb om stjernen.

Men dataen er ikke solid nok til at kunne være sikker.

En frossen kæmpe

Den nyopdagede planet kredser i omtrent samme afstand om “Bernards stjerne”, som Merkur kredser om Solen. Men til forskel fra Merkur, er vores genbo langt koldere.

Bernards Stjerne udsender nemlig langt mindre energi end vores sol, så man skal ikke særlig langt væk fra den, før der bliver frygteligt koldt.

Forskerne har alene ud fra afstanden til stjernen regnet sig frem til, at temperaturen på den nye planet ligger på omkring -150 grader. De vil dog ikke udelukke, at en kraftig atmosfære kan have varmet planeten op, så betingelserne for liv kan være til stede. Det udtaler de til BBC.

Fætter til Saturns måne

Hvis du gerne vil forestille dig, hvordan den nye planet ser ud, skal du kigge på Saturns måne Titan, forklarer Guillem Anglade Escudé til BBC.

- Titan har også en meget tyk atmosfære, det regner, og der er søer af metangas, siger han.

Og ligesom Titan ligger den nye planet uden for den såkaldte “beboelige zone” - så langt væk fra solen, at vand ikke længere er flydende, men permanent er frosset til is.

Om den nye planet alligevel har betingelserne for liv, må tiden vise. Forskerne håber i hvert fald på flere svar, når James Webb Space-teleskopet sendes op.