Kaffe og bordtennis skal løse verdens ældrebyrde

Finsk tech-landsby blander stor medicinalvirksomhed med små start-ups for at gøre fremtidens hospitaler mere digitale

GE Health Innovation Village er Finlands førende arbejdsplads for udvikling af moderne sundhedsteknologi

Danmarks befolkning bliver ældre - lige nu er der mere end en million danskere over 65 år gamle, og ifølge Ældresagen vil der være en halv million mere i 2060.

Flere ældre mennesker betyder flere aldersrelaterede sygdomme i fremtiden, som kommer til at presse et allerede udsat sundhedsvæsen både i Danmark, men også i resten af verden.

I Helsinkis Health Innovation Village går de til opgaven "fremtidens hospital" på en anden måde, end vi kender det fra danske medicinalvirksomheder.

Her leder de ikke efter fremtidens pille mod kræft. De leder efter løsningerne i algoritmer, bag computerskærmene og via gadgets. Det er digitale løsninger, som de prøver at smelte sammen med den mere traditionelle sundhedssektor.

Økosystem mellem virksomheder

Landsbyen er en medicinsk afdeling af den verdensomspændende virksomhed General Electric, som har slået sig sammen med en masse små teknologiske start-ups i håb om at finde løsningen på fremtidens hospitaler.

For 100 euro om måneden kan opfindere og iværksættere få en plads i landsbyens kontorer og kan dermed udnytte den store virksomheds kontakter. Samtidig kan den store virksomhed General Electric have en større palet af muligheder for kunder.

- Det er det vi kalder økosystemet i vores forretning, siger Mikko Kauppinen, der er chef for sundhedsinnovationslandsbyen i Helsinki, der også går under navnet Silicon Vallila, som hentyder til det kvarter de ligger i i Helsinki.

Er kaffe løsningen?

Der er værnet om kommunikationen mellem de forskellige brancher. I stedet for traditionelle mødelokaler har de en stor fælles gratis cafe, kantine og spil-område. Og der er ingen to-go-kopper til den gratis barista-kaffe.

Kaffen drikkes i fælles-områderne, hvor ideer, projekter og netværk skabes. Ifølge Mikko Kauppinen er det for at øge kommunikationen, som er en af grundstenene i samarbejdet.

- Man skal kunne koncentrere sig om sit eget firma, men også samarbejde med større selskaber, fortæller Mikko Kauppinen.

Teknologi til fremtidens sygdomme

Investorerne kommer fra både ind- og udland. Blandt andet er et af produkterne, der er udviklet i landsbyen, endt som behandlingsmiddel på det anerkendte amerikanske Johns Hopkins-hospital.

Produktet, der hedder LymphaTouch, er en form for elektronisk sugekop, der kan lindre lymfødemer. Lymfødemer er lymfe-ophobninger, der ofte opstår efter kræftbehandlinger.

Lymfe er den væske, der transporterer næring og ilt til cellerne, samtidigt med at den renser dem for snavs. Kemobehandling, eller fjernelse af kræftsygt brystvæv, kan skabe rod i lymfesystemet, og kroppen kan derfor have svært ved at optage lymfevæsken, der i stedet ender med at ophobe sig i vævet.

Lymphatouchs sugekop-effekt skaber et undertryk, der stimulerer lymfesystemet til at genoptage den "brugte" lymfevæske igen.

Præventiv sundhedspleje

I modsætning til Lymphatouch, der behandler en allerede eksisterende skade, arbejder mange i landsbyen med mere præventive metoder.

- Traditionelt har der kun været to redskaber i lægens værktøjskasse: Man kan operere, eller man kan medicinere, siger Mikko Kauppinen og fortsætter:

- Her vil vi lave digitale, præventive løsninger i stedet for. Det kan for eksempel være en app til din smartphone, der hjælper med at holde dig rask, så du slet ikke ender på sygehuset, siger han.

Fra telefoner til sundhed

GE Health Innovation Village blev startet i 2014, blandt andet som en respons på landets – på det tidspunkt – ret dårlige økonomi. Finlands store teknologiarbejdsplads, Nokia, havde haft store fyringsrunder, og der var derfor pludselig mange ledige med teknologiske kundskaber.

- Vores viden om software, trådløs teknologi og batteriteknologi var på det tidspunkt allerede implementeret i mange industrier, men ikke inden for sundhedsområdet, siger Mikko Kauppinen.

Sundhedssektoren har vækstet over de seneste mange år. I Danmark bruges over 10 procent af BNP via offentlige og private midler i sundhedssektoren. USA bruger op mod 18 procent af deres BNP på hospitaler, forskning mm.

Facebook
Twitter