Kan du kende forskel? Kunstig intelligens skriver ligesom Donald Trump

Teknologien bag kan både bruges positivt og negativt, siger forskere.

Den kunstige intelligens er et computerprogram og ikke en robot. Billedet her er blot et redigeret arkivfoto. (© Billedmanipulation: Mathis Birkeholm Duus - billeder fra Wikimedia Commons og Scanpix)

Uanset om du elsker eller hader USA’s præsident Donald Trump, så kommer vi ikke uden om, at mandens udtalelser konstant skaber overskrifter og debat.

Det kan vi både se på hans taler og tweets.

Nu har et hold fra den amerikanske blog lawsuit.org, som fokuserer på love i USA, fået en kunstig intelligens til at skrive tekster, der minder om noget, Donald Trump kunne have skrevet eller sagt.

Det gælder både indholdet og måden, teksten er formuleret på.

Se her, om du kan kende forskel på rigtige Trump-citater og dem, den kunstige intelligens har lavet.

Svarede du forkert i nogle af ovenstående spørgsmål, kan du trøste dig selv med, at du langt fra er den eneste.

Holdet fra lawsuit.org har lavet en quiz med den kunstige intelligens, som de kalder RoboTrump. Den består af tyve afsnit. Ti af afsnittene er sagt eller skrevet af USA’s præsident Donald Trump, mens de andre ti er skrevet af RoboTrump.

I en test med 1000 personer blev der i gennemsnit kun svaret korrekt i 40 procent af tilfældene.

- Det er vigtigt at gøre offentligheden opmærksom på den her slags teknologier. Og hvor let det er blevet at producere store mængder af ny tekst, der skal nærlæses nøje, før man ser, at teksterne er computer-genererede, siger Anders Søgaard, professor ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet.

Gør svært sprog nemmere at læse

RoboTrump er lavet på en kunstig intelligens fra softwarefirmaet Salesforce.

Det er én blandt flere teknologier, såkaldte sprogmodeller, der kan genere en tekst i et bestemt slags sprog. De bliver blandt andet brugt til at omformulere svære tekster til et letlæseligt sprog.

I dette tilfælde er den kunstige intelligens blevet fodret med massevis af tekster skrevet eller sagt af Donald Trump. Ved hjælp af dybe neurale netværk har den kunstige intelligens lært at genkende mønstre, som er specifikke for den amerikanske præsident.

På den måde kan den finde ud af, om en bestemt tekst er skrevet af Donald Trump eller ej.

- Men du kan også vende det om og få den til at generere en ny tekst skrevet i Trumps stil. Det er samme princip som med billeder. Hvis du fodrer en kunstig intelligens med nok billeder af katte, kan den begynde at skabe nye katte, siger Anders Kofod-Petersen, der er vicedirektør i Alexandra Instituttet og professor i kunstig intelligens ved Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet (NTNU) i Trondheim.

Han forklarer, at grunden til, at folk har haft svært ved at skelne mellem Donald Trump og den kunstige intelligens, til dels skyldes Trumps simple sprog.

- Jo lavere lixtal (et begreb for, hvor nem en tekst er at læse, red.), desto nemmere er det at generere en tekst, der passer til, siger han og fortsætter:

- Så, med alt respekt for Trump vil jeg vove den påstand, at det nok vil være sværere, hvis den for eksempel skulle gengive Winston Churchill, som jo var kendt for sit blomstrende sprog.

Et middel til fake news

Både Anders Kofod-Petersen og Anders Søgaard forklarer, at den her type teknologi bliver brugt til mange gode formål. Blandt andet til at gøre svære tekster til ordblinde lettere.

Derudover kan det bruges til autogenererede nyheder, hvor en kunstig intelligens skriver en nyhedshistorie.

- For eksempel kan det bruges til at få lixtallet ned, så teksterne bliver nemmere at forstå. Det kan også bruges til at lave en bestemt stil, så en tekst for eksempel bliver mere ungdommelig, siger Anders Kofod-Petersen.

- Teknologien kan også bruges til at gøre chatbots mere levende. Det kan for eksempel være, du gerne vil have en kundeservicerobot til at lyde som en fra renæssancen, fortsætter han.

Men teknologien har også en bagside, forklarer professor Anders Søgaard:

- Falske nyheder, falske forsikringsrapporter, falske anmeldelser og Twitter-bots er ikke et nyt fænomen. Men det kan blive sværere automatisk at finde falske nyheder og anmeldelser og den slags, fordi de programmer, der genererer de falske tekster, kan lære at tage højde for de filtre, der forsøger at identificere falske tekster.

Ifølge Anders Søgaard kan virksomheder blandt andet udnytte teknologien til at skrive masser af troværdige, positive anmeldelser, som er falske.

- Under alle omstændigheder betyder de her teknologier, at det er blevet endnu mere vigtigt - eller i hvert fald ikke mindre vigtigt - at være kritisk over for, hvad man læser, siger han.

Du kan tage hele quizzen på lawsuit.org, og så kan du blive klogere på Donald Trumps retorik i denne uges program af Brinkmanns briks på P1.

FacebookTwitter