Kendt som hjemsted for voldelige ekstremister: ‘Internettets mørkeste afkrog’ er lukket efter masseskyderi

Men det er et spørgsmål om tid, før 8chan genopstår, siger it-sikkerhedsekspert.

Det er hårde tider for det regelløse internetfællesskab 8chan. Siden har lagt spalteplads til tre manifester fra formodede gerningsmænd bag masseskyderier, og det har fået sidens tekniske samarbejdspartnere til at standse samarbejdet. (© dr)

I skyggen af et masseskyderi i El Paso i Texas er en debat om det kontroversielle internetfællesskab 8chan blusset op.

På 8chan har

gerningsmanden
delt sit
manifest
, som er kraftigt inspireret af det
manifest
, som
gerningsmanden
bag skyderierne i moskéerne i Christchurch i marts ligeledes delte på siden.

På grund af sin forbindelse til de to skyderier er 8chan nu, som kun det andet website nogensinde, blevet droppet af en af verdens største IT-sikkerhedsudbydere, Cloudflare.

Det skriver virksomheden i et blogindlæg.

Uden den beskyttelse, som Cloudflare leverer, bliver et website sårbart over for et af de mest almindelige

cyberangreb
: Såkaldte DDoS-angreb, der oversvømmer et websted med en syndflod af falske besøg, så teknikken bag må give op.

DDoS-angreb kan bringe små sider i knæ i ugevis, men de fleste websites har efterhånden beskyttelse mod dem.

Firma bag nynazistisk side tog over

Det fik dog ikke folkene bag 8chan til at kaste håndklædet i ringen, at siden mistede sin sikkerhedsleverandør. I stedet markerede de siden med et nyt slogan: "Velkommen til internettets mørkeste afkrog".

Det kontroversielle online-fællesskab er nu blevet kunde hos det amerikanske IT-selskab Epik, som nu leverer både sikkerhed og infrastruktur til 8chan.

Epik er ikke uden kontroverser. Selskabet leverer også IT-services til det nynazistiske nyhedssite Daily Stormer, som er den eneste anden hjemmeside, Cloudflare har bandlyst udover 8chan.

Og nu er Epik endt i sit eget stormvejr.

Den tidligere sikkerhedschef i Facebook og nuværende forsker på Stanford University Alex Stamos opdagede i går, at Epik ikke ejer sin egen infrastruktur.

Virksomheden lejer sig ind hos det europæiske IT-selskab Voxility. Og nu har Voxility sparket Epik ud på grund af forbindelsen til Daily Stormer og 8chan.

Det betyder, at begge de kontroversielle sider i en periode var helt væk fra nettet, men

DR
har bekræftet, at de dukker op meget sporadisk, hvilket tyder på, at 8chans tekniske udfordringer er på vej mod en løsning.

Ejeren af 8chan, Jim Watkins, udtaler i en Youtube-video, at 8chan i hans øjne er et fredeligt lovlydigt fællesskab, og at han er ked af, at sidens brugere ikke har noget sted at gå hen, mens den er utilgængelig.

Hvem bestemmer, hvad man må sige nettet?

Hele situationen spiller ind i en bred diskussion om, hvor de yderste grænser for

ytringsfriheden
går på nettet - og hvordan de organisationer, der sidder med magten over andre, forvalter den.

Cloudflare, som nu har smidt 8chan af sine tjenester, har tidligere udtalt, at de ikke vil gøre sig til dommer over det indhold, virksomheden beskytter for andre på nettet.

Så sent som for to dage siden var det stadig firmaets position over for 8chan.

- Vi befinder os mellem siden og brugeren. Vi analyserer ikke indholdet, vi ændrer det ikke, og vi har det ikke på vores maskiner. Vi er i stor grad en neutral forsyningstjeneste, sagde Cloudflares chefjurist Doug Kramer tidligere på måneden til Vice.

Cloudflare har ikke forklaret, hvorfor virksomheden har skiftet mening, men kritikere spekulerer i, at det kan hænge sammen med en børsnotering, som er planlagt i september.

Et spørgsmål om tid, før 8chan genopstår

Men det er ikke sikkert, at 8chan er væk særligt længe. Nok har siden mistet store dele af sin infrastrutkur, men det er kun et spørgsmål om tid, før den finder nye.

Det mener IT-sikkerhedsekspert Henrik Kramshøj:

- Indholdet på siden er ikke så

kontroversielt
, at de ikke kan finde et nyt hjem. Der er masser af sites på nettet med mere
kontroversielt
indhold. For eksempel torturvideoer. Og det er der nogen, som leverer infrastruktur til.

- Det er meget svært at lukke ned, fordi internettet er verdensomspændende, så siden kan bare poppe op et andet sted.

En anden mulighed er, at internetleverandører verden over begynder at blokere deres kunder fra at besøge 8chan. Men det er heller ikke realistisk, at det resulterer i 8chans død, siger Henrik Kramshøj:

- Vi har i Danmark et såkaldt DNS-filter (populært kaldet børnepornofilteret) men det blokerer også sider som Pirate Bay (fildelingssite, som er dømt for at distribuere piratkopieret materiale, red.). Og netop Pirate Bay er en god parallel, fordi man i Danmark nemt kan omgå filteret og stadig tilgå siden, siger han.

Facebook
Twitter