Kina censurerer 'forsiden på internettet'

Et kinesisk internet uden Facebook, Google, Instagram - og nu er Reddit også forsvundet.

Mere intranet end internet .Når de 700 millioner kinesiske brugere går på nettet, er det så censureret, at det ikke ligner det, vi har i Danmark. For eksempel kan kineserne ikke søge efter Peter Plys. (Foto: Steve Marcus © Scanpix)

Internettet er igen blevet en smule mindre for kineserne.

De kinesiske myndigheder har blokeret for adgangen til det sociale medie Reddit, også kaldet 'forsiden på internettet', der er voldsomt populært i resten af verden. Det er den 18. mest besøgte hjemmeside på nettet.

Dermed kommer Reddit på den lange og voksende liste over hjemmesider, som kineserne ikke må besøge for Kinas Kommunistparti.

Det er blandt andre de fleste services fra Google - for eksempel Gmail, Docs, Scholar og Maps.

Der er også Dropbox, Facebook, HBO, Instagram, Netflix, Soundcloud, Twitter, Vimeo, Wikipedia og Youtube.

Og der er store medier som Bloomberg, Le Monde og New York Times. Samtidig er der sider som BBC, Yahoo og Wikipedia, der er delvist blokerede.

Ingen snak om fangelejre

For det meste er der ingen officiel forklaring fra myndighederne på, hvorfor en udenlandsk hjemmeside bliver blokeret. Det er der heller ikke denne gang.

Censuren kommer samtidig med, at en menneskeretskomite under FN netop har fremlagt dokumentation for, at Kina holder en million uighuere fanget i lejre, hvor de blandt andet skal sværge troskab til partiet og præsident Xi Jinping.

De seneste ti år har Kina slået hårdt ned på uighurerne, der er et muslimsk mindretal, som overvejende bor i den stærkt kontrollerede Xinjiang-provins.

Det vil partiet ikke have en offentlig diskussion om, som den kunne foregå på et socialt medie som Reddit, der netop er kendt for sin livlige debat. Her er der tæt på 950 indlæg om Xinjiang, viser en søgning på Google.

Der er også cirka 2.400 indlæg om Xi Jinping. Og mange af debatterne ville hurtigt blive censureret og slettet i Kina.

For meget Peter Plys

Myndighederne har gennem de seneste to årtier opbygget en omfattende og massiv censur af internettet.

Blandt andet er der et ukendt antal internetbetjente, som læser og overvåger fotos og tekst, som kineserne lægger på for eksempel sociale medier.

Siden 2013 er Peter Plys blevet et meme i Kina og et symbol på præsident Xi Jinping. Her ses Xi i 2013 under mødet med den daværende amerikanske præsident Barack Obama.

Der er filtre, som sorterer i ord og vendinger, som de mere end 700 millioner kinesiske internetbrugere taster ind overalt på internettet.

For eksempel kan kineserne ikke gå ind på Baidu - der er Kinas svar på Google og den fjerde mest besøgte hjemmeside i verden - og søge på “Peter Plys” og “Xi Jinping”.

Det er en søgning, som partiet mere eller mindre konsekvent har censureret siden 2013, hvor internetbrugerne sammenlignede præsident Xi's fysik med Peter Plys.

Forbudte monstre

Og der er algoritmer, der scanner billeder og fotografier, som Citizen Lab har vist i en ny undersøgelse i denne uge.

Den kunstige intelligens bliver blandt andet brugt i WeChat, der fungerer på nogenlunde samme måde som Facebooks Messenger.

Men også her i de lukkede grupper og private samtaler kigger myndighederne med. Flere er blevet anholdt på grund af beskeder, de har skrevet i private samtaler.

Kommunistpartiet har også i denne uge forbudt computerspillet Monster Hunter: World, der har været uhyre populært i Vesten, siden det blev frigivet i januar. Spillet var netop kommet på markedet i Kina og var forudbestilt af en million kinesere.

Kina har tidligere forbudt computerspil på grund af for eksempel voldeligt indhold.

Facebook
Twitter