Kineserne får planter til at vokse på Månens bagside

Frø spirer ombord på rumsonden Chang'e 4. Vi lægger fundamentet til en fremtidig månebase, siger forsker bag.

  • Kig godt efter. Bomuldsfrøene spirer i de midterste kvadrater. Frøene får sollys fra et rør, der fører ind i beholderen. (© Chongqing University)
  • Bomuldsplanten vokser ufortrødent i et simuleret forsøg på jorden, sideløbende med forsøget på månen. (© Chongqing University)
  • Bomuldsplanten vokser ufortrødent i et simuleret forsøg på jorden, sideløbende med forsøget på månen. (© Chongqing University)
1 / 3

Opdateret: Ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua Net er eksperimentet (planmæssigt) overstået, og planten er død. Vi skriver 'planten' i ental, da det kinesiske medie også rapporterer, at det kun lykkedes at få bomuldsplanten til at spire.

I filmen The Martian er Matt Damon strandet på Mars, hvor han blandt andet overlever ved at dyrke sine egne kartofler.

Nu er det for første gang lykkedes at få spirer til at gro på månen, og dermed er vi et lille skridt tættere på at kunne følge i Matt Damons fodspor.

De frø som nu er spiret i Månens spæde tyngdekraft er bomuldsplanter, raps og… kartofler, skriver det kinesiske nyhedsbureau South China Morning Post.

Frøene spirer dog ikke i månejord, men i en cylinderformet beholder ombord på den kinesiske rumsonde Chang’e 4, som 3. januar blev det første fartøj nogensinde til at lande på Månens bagside.

- Ved at lære om disse planters vækst i et miljø med lav tyngdekraft lægger vi fundamentet til etableringen af en fremtidig rumbase, siger Liu Hanlong, der er professor og vicedirektør på Chongqing University, til South China Morning Post.

Også fluer og gær ombord

Frøene ombord på Chang’e 4 er nøje udvalgt og har hver deres funktion med henblik på fremtidig udforskning af rummet, forklarer Liu Hanlong til det kinesiske medie.

Kartoflerne kan bruges som mad, bomulden kan bruges til at lave tøj af og rapsen kan bruges til at lave olie.

Rumfrøenes hjem fotograferet før afrejsen. Beholderen er 18 cm høj og vejer tre kilo. (© Chongqing University)

I beholderen er der også karsefrø, gær og bananflue-æg - som dog ikke er spiret og klækket endnu.

Valget af netop disse seks organismer beror på, at de i samspil med hinanden forhåbentligt vil kunne skabe et bæredygtigt mikro-økosystem inde i beholderen, forklarer Liu Hanlong.

Månen som mellemstation

De spirende frø på Månens bagside vækker også glæde hos andre end kinesiske forskere med grønne fingre.

Gode nyheder, kalder Fred Watson, astronom ved Australian Astronomical Observatory, den blomstrende udvikling.

- Der er en enorm interesse i at kunne bruge Månen som en mellemstation på længere rejser ud i rummet - i særdeleshed til Mars - fordi Månen er så tæt på Jorden, siger han til BBC.

- Og det her fortæller os, at der ikke er uoverstigelig problemer forbundet med at gro afgrøder i et kontrolleret miljø på månen, siger Fred Watson.

Facebook
Twitter