Kinesisk rumfirma vil bygge kunstig måne

Planerne om den kunstige måne har ifølge ophavsmanden været flere år undervejs. Og den skulle være klar til opsendelse i 2020.

Den kunstige måne kommer ikke til at konkurrere med solen. Det menneskesabte måneskin skal have en styrke, der kan sammenlignes med lyset omkring solnedgang. (Foto: © Unknown, Nataliya Hora)

Der er for mørkt i Chengdu. Det mener i hvert fald en af de lokale indbyggere, Wu Chunfeng, som bor i millionbyen i det sydvestlige Kina.

Så kunne man mene, at det måske bare handler om at få lidt mere gadebelysning op for at løse problemet.

Men det er den nemme løsning.

Wu Chunfeng vil derimod bygge en kunstig måne, der skal sendes op i 2020, og placeres over Chengdu, hvor den skal spejle og reflektere solens stråler og lyse byen op om natten.

Den kunstige måne kommer ikke til at konkurrere med solen. Den skal have en styrke, der kan sammenlignes med lyset omkring solnedgang, og den skal “supplere måneskinnet om natten”.

Det skriver blandt andre den engelske udgave af Peoples Daily og flere kinesisksprogede medier som for eksempel Huaxidushibao.

Skal styre månelyset

Ifølge Wu Chenfeng, der står i spidsen for rumfartsvirksomheden CASC - hovedleverandøren af teknologi til det kinesiske rumfartsprogram, skal den kunstige måne kunne oplyse et areal på 10-80 kvadratkilometer.

Chengdu er en by med cirka 11 millioner indbyggere, som bor på et areal, der er cirka dobbelt så stort som Bornholm.

Lyset skal kunne kontrolleres med få meters nøjagtighed, og styrken skulle blive otte gange kraftigere end månens lys, så gadelamper skulle være overflødige.

Opsendes i 2020

Wu Chenfeng er citeret i de kinesiske medier for at sige, at arbejdet med månen går flere år tilbage, og at man i længere tid har testet teknologien.

- Det er først nu, at teknologien er blevet moden, siger Wu Chenfeng ifølge Huaxidushibao. Og dermed er den kunstige måne ifølge Wu parat til at blive opsendt i 2020 fra rumfartsbasen i Xichang, Sichuan, som myndighederne bruger til opsendelse af blandt andet kommunikationssatelitter.

Ideen skulle være inspireret af “en fransk kunstner”, der forestillede sig, hvordan man kunne hænge spejle op over Paris, som skulle sende lys ned over byens gader året rundt.

Spørgsmålet er så, om planerne bliver til noget. Wu Chenfeng kommer ikke med detaljer om finansieringen af projektet, eller om virksomheden har fået de nødvendige tilladelser.

Lysforurening påvirker dyr og natur

Fra 2012-2016 er himmelen over Jorden blevet cirka to procent lysere, viser et studie i Science Advances.

Og lysforureningen påvirker generelt både dyr og planter, som for eksempel denne forskningsartikel i Nature viser. For eksempel kan lyset påvirke alt fra plankton over fårekyllinger til trækfugle, viser anden forskning.

Huaxidushibao citerer dog Kang Weimin fra Harbin Institute of Technology for at sige, at lyset fra den kunstige måne “ikke kommer til at påvirke dyrelivet”.