Kunstig intelligens vækker kunstneren Salvador Dalí til live

På Dalí-museet i Florida kan du nu tage en selfie med den berømte surrealist fra Spanien.

Det med at forsøge at genoplive fortidens store stjerner er ikke noget nyt fænomen. Tænk på hologram-koncerter med Tupac eller Amy Winehouse.

Men at vi kan genoplive stjernerne og få dem til at snakke om vejrudsigten i dagens avis eller tage en selfie med os, er ikke set før.

Og det er lige netop, hvad Dalí-museet i Florida er lykkedes med, skriver det amerikanske medie The Verge.

Her i weekenden løftede de sløret for den nyeste tilføjelse til museets samling: En skærm hvor Salvador Dalí toner frem og snakker til publikum, når de kommer hen til den.

Hvad den afdøde maler siger til gæsterne, er helt forskelligt fra gang til gang, så oplevelsen er unik, forklarer museet til The Verge.

Dalí slutter dog altid med at tage en selfie med gæsten. En selfie, som gæsten så kan få tilsendt på SMS, printe ud og hænge op på køleskabet derhjemme.

Se i videoen her, hvordan det er lykkedes museet at genoplive Dalí:

Bygger på timevis af tv-optagelser

Men hvordan er det overhovedet muligt at bringe Dalí tilbage i live på skærmen?

Det er det, fordi der findes masser af tv-optagelser med ham, fra da han levede. Den kendte maler døde først i 1989, så der er et stort arkiv at gå på opdagelse i.

Og netop det har museet gjort.

De har fundet mere end 1000 timers videooptagelser med Dalí, som de har fodret en kunstig intelligens med. Frame for frame har den lært alle Dalís ansigtsudtryk og kan derfor skabe nye scener med ham, som aldrig har fundet sted.

Samlet set har museet skabt 45 minutters nyt materiale med Dalí.

Stemmen er ikke Dalí

Selvom videooptagelserne faktisk - på sin vis - er den rigtige Dalí, så er stemmen ikke hans. Her har museet brugt en stemmeskuespiller, der kunne ramme Dalís særlige accent, der var en blanding af spansk, fransk og engelsk.

De ord, som stemmeskuespilleren siger, er dog næsten alle sammen Dalís. De er hentet fra optagelser med ham, hvor han fortæller om sit liv.

Ligesom stemmen er selve kroppen heller ikke den afdøde kunstners, men en skuespiller der minder om ham i kropstype. Dalís ansigt er så blevet digitalt lagt over på den krop - og man kan faktisk slet ikke se, at det ikke er ham, siger museumsgæsterne i videoen ovenfor.

Et etisk dilemma

Når vi sådan digitalt kan “genoplive” folk, giver det også nogle etiske dilemmaer. For hvad synes de pårørende om, at man bringer den døde tilbage? Eller i hvert fald noget, der ligner.

I forhold til Salvador Dalí, så testamenterede han sit bo til den spanske stat, og derfor har museet da også søgt om lov til at “genoplive” ham hos “The Gala-Salvador Dalí Foundation”, som bestyrer arven efter Dalí i Spanien.

Om vi vil se andre kendte - fx Niels Bohr eller Karen Blixen - blive bragt til live i fremtiden, vil tiden vise.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk