Læk afslører: Google bøjer sig for Kinas censur

I 2010 forlod Google Kina i protest mod myndighedernes kontrol. Men nu afslører et læk fra medarbejderne, at virksomheden har lavet hemmelige aftaler med Kina.

Efter hemmelige møder mellem ledelsen i Google og de kinesiske myndigheder åbner internetvirksomheden op for et samarbejde. Men det vil betyde censur og kontrol over søgemaskinen. (Foto: © ALY SONG, Scanpix)

Søger du på menneskerettigheder, demokrati, religion og fredelige demonstrationer bliver du overvåget af de kinesiske myndigheder. Og det er med Googles godkendelse, selvom du bruger deres søgemaskine.

Det bliver virkeligheden for Google-brugere i Kina.

Et læk hos Google viser, at internetgiganten har planer om at åbne en søgemaskine i Kina indenfor det næste år. Projektet kalder de Dragonfly, og det har været under vejs siden foråret 2017, men nu er det kommet frem for offentligheden.

Google havde droppet Kina i protest

Det er internetmediet The Intercept, som afslører Googles hemmelige planer om at starte et samarbejde med de kinesiske myndigheder.

I dag kræver det teknisk snilde og en såkaldt VPN-forbindelse at bruge Google i Kina på grund af den mur af censur, som dækker store dele af det frie internet i Kina.

Flere internationale medier skriver, at Google har et hold af ingeniører til at lave en søgemaskine tilpasset den kinesiske censur.

Det er anonyme kilder indenfor Google, der bekræfter arbejdet, men de siger samtidig, at det ikke er lige om hjørnet, at virksomheden åbner op i Kina. Der kan gå op til ni måneder, forlyder det.

Både LinkedIn og Facebook har arbejdet på at adoptere nogle af deres produkter til det kinesiske marked. Derfor er Google blot den seneste amerikanske teknologi-virksomhed, der forsøger at komme ind i Kina.

Det sker på bekostning af ytringsfrihed for at vinde markedsandele blandt de 1.3 milliarder kinesere.

Du kan ikke læse om demonstrationerne på Den Himmelske Freds Plads

Medarbejdere hos Google har nægtet at fortsætte arbejdet med argumentet om, at det strider mod Googles tidligere modstand overfor den kinesiske censur.

Blandt andet forudser flere menneskerettighedsorganisationer, at censuren vil blokere for informationer om demonstrationerne på Den Himmelske Freds Plads.

Googles talsmand har kommenteret på historien til New York Times.

- Vi udgiver flere apps i Kina som Google Translate og Files go. Men vi vil ikke kommentere på spekulationer om fremtidige planer, siger Taj Meadows.

Hvorvidt Google vil blive en succes i Kina er også tvivlsomt. Den dominerende søgemaskine Baidu har godt fat i landets internetbrugere.