Ligestillingskampen har ramt tech-giganterne som et lyn

I disse år er der stort fokus på køn i techverdenen. Et par markante sager om sexchikane og sexisme har pustet gang i debatten om ligestilling.

Billedet her er fra en demonstration i Spanien i anledning af Kvindernes internationale kampdag. (Foto: OSCAR DEL POZO © Scanpix)

Man kan ikke se det i dag, men programmering af computere og programmer startede som et kvindefag.

I 1960'erne blev blandt andet en stor del af NASAs arbejde med computere udført af kvinder, og i 1952 opfandt den kvindelige, amerikanske reserveofficer, Grace Hooper, compileren,

Compileren er et program, der oversætter almindelige ord og symboler til et sprog, som computere kan forstå, og i dag kører alle programmeringssprog gennem programmet.

Men nu er kvinderne i vid udstrækning forsvundet ud af de teknisk tunge stillinger, og i de seneste par år er tech-verdenen blevet rystet af markante anklager om sexisme og sexchikane. Vi giver dig her et overblik over de største sager fra de seneste par år:

Blogindlæg sender Uber til tælling

I 2017 bliver Uber ramt af et af sine efterhånden mange stormvejr, da den tidligere Uber-programmør Susan J. Fowler udgiver et blogindlæg, hvor hun blandt andet beskriver sine oplevelser med sexchikane.

Hun beskriver eksempelvis, hvordan hun på sin første dag modtager flere beskeder fra sin nærmeste leder. Han fortæller, at han lever i et åbent forhold, og at han er meget interesseret i at have sex med hende.

Ubers daværende direktør Travis Kalanick forlod sin stilling efter en hel række skandaler, heriblandt Susan Fowlers beskrivelse af sine oplevelser i virksomheden. (Foto: Danish Siddiqui © Scanpix)

Fowler melder lederen til Ubers HR-afdeling, som anerkender, at hun er blevet udsat for sexchikane. Men HR-afdelingen nægter at gå ind i sagen, da det er lederens første overtrædelse af reglerne. Senere finder Fowler dog ud af, at flere andre kvinder i Uber har anmeldt manden for præcis det samme.

20 Uber-ansatte bliver fyret

Og det er bare den første af mange bizarre oplevelser, Fowler har på bare et års ansættelse.

Hendes beretninger rammer hurtigt alverdens tech-mediers forsider, og det ender med, at Uber hyrer USAs tidligere justitsminister Eric Holder til at lede en efterforskning af virksomhedens håndtering af anklager om sexchikane.

Resultatet af den undersøgelse bliver, at omkring 20 Uber-ansatte bliver fyret i sommeren 2017.

Denne sag er bare et af mange stormvejr, Uber har været igennem. Kort tid efter virksomheden hyrer Eric Holder, træder daværende direktør Travis Kalanick tilbage.

Siden har virksomheden fået en ny direktør, som har fået til opgave at mindske antallet af skandalesager.

Fyret på grund af debatindlæg

Den tidligere Google-programmør James Damore er i dag berygtet for et debatindlæg om Googles ligestillingspolitik, som blev lækket til offentligheden, efter det havde spredt sig som et steppebrand internt Google.

Damore hævder i sit indlæg, at kvinder har en højere grad af neuroticisme (tendens bl.a. til angst og følelsesmæssig ustabilitet, red), og at de interesserer mere for mennesker. Med det fastslår han, at biologi kanforklare mindretallet af kvinder blandt de ansatte i Google.

Hans ærinde er at vise, hvordan Google angiveligt bruger for mange ressourcer på at lave inklusionsprogrammer, som fremmer kvinder og minoriteters chancer for at klare sig hos tech-mastodonten. Forskellen er jo ifølge ham bestemt af biologi.

Forskere bag undersøgelse er uenige i konklusionen

Men Damore møder ikke overraskende kritik for sin udlægning. Hans konklusioner om mænds og kvinders adfærd er baseret på resultater af psykologiske forsøg.

Googles øverste chef, Sundar Pichai, har udtalt, at han ikke fortryder fyringen af James Damore, selvom det vakte en hel del opstandelse i USA. (Foto: Denis Balibouse © Scanpix)

Ifølge Damore udspringer forskellene nemlig af mænds og kvinders biologi - altså en slags forprogrammering af deres hjerner.

Det står bare ingen steder i de forsøg, han henviser til. Forskelle mellem kønnene skal snarere forklares med kultur - fx varierende opdragelse.

Kun omkring 10 procent af forskellene i mænds og kvinders neuroticisme kan forklares med biologi, fortæller forskeren bag forsøgene til wired.com.

Googles øverste direktør Sundar Pichai fyrer Damore for at skabe et arbejdsmiljø, der ikke inkluderer kvinder.

Damore ligger sag an ved den amerikanske arbejdsret, og taber. Fyringen er berettiget.

Køn er i fokus i Silicon Valley

Teknologisitet TechCrunch har af flere omgange afholdt award-show i Silicon Valley for startups og teknologifirmaer.

Men 2015-udgaven får en del dårlig presse, da komiker og vært T.J. Miller gentagne gange kalder et kvindeligt publikumsmedlem "bitch" (kælling, red.).

I 2017 bliver flere teknologifokuserede investeringsfonde også ramt af anklager om sexisme og sexchikane. Heriblandt Binary Capital, der på det tidspunkt er en af de største og mest magtfulde.

I en serietre artikler afdækker The Verge, hvordan den ansete New Zealandske IT-sikkerhedsaktivist Morgan Marquis-Boire over en periode på 15 år har voldtaget en lang række kvinder.

I 2016 fyger en række anklager om sexchikane og voldtægt mod en anden digital aktivist. Denne gang er det Jacob Appelbaum, der er den fremmeste talsmand for anonymiseringstjenesten Tor.

Ifølge Gizmodo dukker der anklager op, der tegner en ti år lang historik af chikane og overgreb især mod kvinder involveret i privatlivsaktivisme, ligesom Appelbaum selv.

Du kan høre mere om hvordan aktivister fører kvindekampen ud i det digitale univers i dagens udgave af Digitalt på P1.

Facebook
Twitter