LYNTEST NemID-app gør dit liv markant nemmere

Mange danskere vil kunne få kæmpe glæde af at skifte papkortet ud med den nye nøgleapp. NemID-appen topper med god grund allerede hitlisterne i Apple og Googles butikker.

(Foto: Nicolai Franck © dr)

De fleste af os har stor forståelse for, at sikkerheden er vigtig, når vi logger på offentlige hjemmesider og overfører penge i netbanken.

Men det er nok de færreste, der har elsket at skulle bruge NemID-papkortet med de sekscifrede koder til at logge på med.

Den gode nyhed er, at du muligvis kun skal bruge papkortet to gange i resten af dit liv - nemlig til at aktivere den nye NemID nøgleapp, som nu kan hentes til iPhone og Android-telefoner.

Appen vil herefter erstatte papkortet, og alt du fremover skal gøre er at lave et lille swipe på din telefon. Det er altså helt slut med at aflæse og indtaste de sekscifrede koder fra kortet - selvom papkortet skal gemmes til nødstilfælde.

Vi har lavet en lille lyntest af appen, og det kan egentlig siges meget kort: Appen sparer dig tid, og den sparer dig besvær. Så er du en af de mange, der alligevel altid har mobilen lige ved hånden, så vil du blive ufattelig glad for den nye nøgleapp og aldrig kigge dig tilbage.

Sådan fungerer den

Vi vender tilbage til selve opsætningen senere, men først lige en hurtigt gennemgang af, hvordan det fungerer, når appen er aktiveret.

Logger du ind på fx borger.dk, så indtaster du som altid dit brugernavn eller cpr-nummer og din normale kode. Når du herefter trykker på næste, bliver du nu bedt om at godkende med nøgleapp i stedet for at indtaste koden fra papkortet. Så snart du trykker send, får du en push-besked på din telefon, du kan trykke på, som tager dig direkte til nøglekort-appen.

For at låse appen op skal man så enten indtaste en selvvalgt firecifret kode eller bruge sit fingeraftryk eller ansigt - en af de sidste to muligheder kan på det kraftigste kan anbefales, hvis din telefon understøtter teknologien.

Når først appen er åbnet, skal man blot swipe til højre for at godkende, at man vil logge ind på den pågældende hjemmeside, og wupti, så er man logget på.

På telefonen godkender man med et 'swipe'. Dog kan man ikke se hvilken side, det er, man godkender log-in til. (Foto: Nicolai Franck © dr)

Indrømmet, på skrift lyder det lidt kompliceret, men i virkelighedens verden er det super simpelt og foregår stort set i en bevægelse. Det føles som om, man sparer oceaner af tid, ligesom man ikke længere er tvunget til at overbebyrde hjernen med at lagre de seks cifre fra papkortet, mens man manuelt kopierer tallene til computeren.

10 sekunder og en hulens masse mindre besvær nemmere

I en ikke-autoriseret lyntest tog det mig omtrent 25 sekunder at logge på borger.dk med nøgleappen - hvilket i sig selv er urimelig lang tid for at logge på en hjemmeside. Jeg brugte ansigtsgodkendelse til at logge på selve nøgle-appen, hvilket er særdeles bekvemt, men ikke den hurtigste løsning der findes.

Med min vanlige log-in metode med papkortet klar lige ved hånden tog det ca. 35 sekunder - men jeg har også øvet mig i mange år. Dog varierer det nok en hel del fra person til person, hvor hurtigt man kan klare sådan et papkorts-login. Der vil nok være mange, der kan bruge langt over 35 sekunder alene på at finde papkortet frem.

10 sparede sekunder er i min verden dog også virkelig lang tid (tænk på, hvor meget mindre folk ville bruge Facebook, hvis de skulle vente 10 sekunder på at appen åbnede). Men endnu vigtigere er det, at jeg ikke skal anstrenge mig det fjerneste for at finde det rette nummer på papkortet, aflæse de seks cifre og være superfokuseret på at få indtastet dem korrekt.

Jeg er ikke det mindste i tvivl: papkortet kommer kun til at fungere som en absolut nødløsning, hvis jeg skulle ende i en situation, hvor min telefon er løbet tør for strøm.

Kunne være mere brugervenlig

Alt er dog ikke rosenrødt med den nye nøgleapp - hverken i opsætningen eller i brug.

Først og fremmest vil du i app-butikken se to forskellige NemID nøgleapps, der ligner hinanden til forveksling, hvilket sikkert vil forvirre en del brugere. Den du skal bruge, er den der har et billede af en nøgle, den anden er til erhverv.

Det er den app, der har et billede af nøglen, der er til privat brug. (Foto: Skærmbillede fra App Store © dr)

Desuden skal man være opmærksom på, at navnet på det firma, der står som afsender på appen er E-nettet. Det navn siger jo ikke nogen noget som helst, og kan måske gøre folk nervøse for, om de nu er ved at downloade en falsk app. Opsætningen af appen kunne også være mere elegant.

Men det mest mærkelige er, når man skal godkende et login i appen, så kan man ikke se, hvilken service det er, man er ved at godkende login til. Jeg ville meget gerne vide, om det er borger.dk eller min netbank, jeg er ved at sige ‘ja tak’ til at logge på, fordi det giver en større følelse af sikkerhed. Men det får man altså ikke.

Hvis man vil skifte mellem at bruge app'en og papkortet, kan det være svært at se, hvordan man gør det. (Foto: Nicolai Franck © dr)

Sidst men ikke mindst, er det ikke ret tydeligt, hvad man skal gøre, hvis man er nødt til at logge på med papkortet, efter man er skiftet til appen. Det gør man ved at logge ind på en side, der bruger NemID, og herefter trykke på den tekst der står meget småt (se billede ovenfor), hvor der står ‘skift til nøglekort’.

Har du skiftet til nøglekort, vil du fremover blive mødt af det klassiske papkorts-login, medmindre du så vælger den lige så lille skrift, hvor der står ‘skift til nøgleapp’.

Vil du bruge vores app? Vent en time

Og så var der det med opsætningen.

Som nævnt kræver det, at du bruger koder fra papkortet to gange for at komme i gang.

Når man har downloadet appen, skal man indtaste en af de vanlige sekscifrede koder fra papkortet for at sætte processen med at overgå fra kort til app i gang. Herefter venter man - angiveligt af sikkerhedsmæssige grunde - en time og indtaster så igen en kode fra kortet. Det går jo nok at vente en time, men det er heller ikke logisk fra et brugerperspektiv.

Husk, når du sætter appen op, at sige ‘ja tak’ til, at appen må sende dig beskeder. Det gør det markant lettere, at logge på, når du får en synlig tekstbesked, du kan trykke på, for at komme videre til nøgleappen.

Hvad med sikkerheden?

Til allersidst skal der lige falde et ord om sikkerheden, som måske kan være en bekymring for nogle.

Ifølge Digitaliseringsstyrelsen er sikkerheden den samme med appen som med papkortet. Så medmindre du sværger til, at din ekstrakode skal komme fra et analogt stykke pap - og det er jo på nogen måder sværere at hacke, men mindst lige så let at miste - så bør der heller ikke på den front være nogle problemer.

Har du en telefon, der kan låses op med fingeraftryk eller en iPhone som bruger Face ID, kan det stærkt anbefales, at du bruger dette til at logge ind på appen i stedet for en selvvalgt firecifret kode. Både fordi det er nemmere, men i særdeleshed fordi der ikke er nogen, der kan aflure din kode, mens du indtaster den.

Topper allerede hitlisten

Hvis du er blevet overbevist om at give nøgleappen en chance, så er du ikke den eneste.

Mindre end et døgn efter at den nye NemID nøgleapp blev sluppet løs, ligger den allerede nummer 1 på hitlisterne i både Apples App Store og Googles Play-butik.

Den nye nøglekort-app er allerede nummer 1 i både Apples og Googles app-butikker. (Foto: Skærmbillede fra App Store © dr)

Så hvis man var i tvivl om, at danskerne ønskede sig en nemmere NemID-løsning end det klassiske papkort, ja, så behøver man ikke tvivle længere.

Appen kan hentes til iPhone her og til Android her.

Facebook
Twitter