Mand får epileptisk anfald i virtual reality-verden

Verdenens andre beboere iler til undsætning, men står magtesløse

I midten af billedet ses den sorte og røde robot, som er styret af den mand der har et epileptisk anfald. Andre brugere stimler sammen omkring ham, men kan intet gøre. <br /><br />Skærmbillede fra VRChat-brugeren Rogue Shadow VRs <a href:"https://youtu.be/D3V0aw-ljEg">YouTube video</a>.

Tidligere på ugen faldt en mand pludselig om med hvad, der lignede et epileptisk anfald.

Selv om han var alene i rummet, da det skete, stimlede andre sammen omkring ham, bekymrede og undrende. Det kunne lade sig gøre, fordi manden samtidig befandt sig i VRChat, en virtuel verden der opleves gennem virtual reality (VR) briller.

Manden kom sig heldigvis og er nu ok ifølge netmediet The Daily Dot.

Andre brugere ude af stand til at hjælpe

VRChat er et online univers, hvor brugerne kan bevæge sig rundt og have samtaler på samme måde, som man kunne i programmet Second Life, der havde sin storhedstid i anden halvdel af 00erne - men altså i VR.

Man kan bruge programmet siddende, stående eller med den “store pakke”, hvor en stor del af det rum, man befinder sig i, trackes, og VRChat reagerer derfor i forhold til hele kroppen.

Det havde brugeren, der fik det epileptiske anfald, og derfor er billederne, hvor hans virtuelle avatar pludselig falder om, også ekstra dramatiske.

De andre beboere i den virtuelle verden ilede til undsætning, men var magtesløse, da de ikke kendte mandens rigtige navn eller vidste, hvor han befandt sig i den fysiske verden.

En verden både lig og ulig vores

Den verden, man oplever i VRChat, minder på mange måder om vores fysiske verden. Man bevæger sig rundt og kan føre samtaler med andre, og det er brugerens rigtige stemme, man hører. Men den adskiller sig fra traditionelle spilverdener, for brugerne er i stand til at bidrage med deres egne avatarer, bygninger og andre objekter.

Derfor er meget få grænser for, hvad man kan opleve, og de mangeartede hjemmelavede avatarer, der er både fantasifulde og infantile, giver VRChat-verdenen sit eget unikke udseende. Lidt ligesom vores fysiske verden.

Og ligesom i vores fysiske verden, er der mange kameraer i VRChat. og derfor er det aparte og alvorlige optrin nu foreviget på YouTube.

Kan ske igen

I takt med at VR-teknologi udbredes, vil risikoen for, at denne type hændelse sker igen, også vokse.

Producenterne af VR-udstyr anbefaler, at man tager regelmæssige pauser, hvis man tidligere har haft et epileptisk anfald, for at undgå, at et anfald udløses af skærmens flimrende billeder, som vises helt tæt på brugerens øjne.

Episoden minder os om, at de virruelle og den analoge verden i virkeligheden er to sider af samme mønt, og at handlinger foretaget i cyberspace kan have meget ægte konsekvenser lige på den anden side af skærmen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter