Marco tog laser fra dvd-afspiller og forvandlede den til en ny, hurtig corona-test

Han er nu nomineret til en anerkendt opfinder-pris.

Med den nye test kan man få svar på, om man har antistoffer fra covid-19 på cirka seks minutter. (Foto: Heinz Troll © Heinz Troll)

Den 17. juni får ingeniør og ph.d. Marco Donolato at vide, om han og hans team har vundet en stor international forskerpris.

Her løber European Inventor Award 2021 af stablen.

Marco Donolato, der er bosat i København, er nomineret, fordi han har opfundet en ny måde at teste, om patienter har været eller er smittede med denguefeber.

Men det er ikke kun denguefeber, testen kan bruges på.

Udover at forske i test til denguefeber har Marco Donolato sammen med sit team - blandt andet med forskere fra Hvidovre Hospital - også fundet frem til, at testen kan vise, om du har antistoffer for covid-19 i kroppen.

- Det er en hurtig test, der kan give svar på seks minutter. Det er en helt ny teknologi og en ny måde at måle antistoffer i blodet, fortæller Marco Donolato og fortsætter:

- Men én ting er at opfinde en test. Herfra og til at lave det til et produkt, som kan bruges på hospitaler, er en stor holdindsats. Det er dejligt, at vi bliver anerkendt for det arbejde med nomineringen.

Bruger teknologi fra DVD-afspiller

Med den særlige test kan alverdens sundhedspersonale teste, om en patient har antistoffer i blodet fra eksempelvis covid-19-virusset.

Hvis der er antistoffer, er det et tegn på, at personen enten er eller har været smittet med sygdommen.

Helt forsimplet virker den nye test sådan, at der tilføjes magnetiske nanopartikler til blodprøven. Antistofferne binder de magnetiske nanopartikler sammen, og det ændrer, hvor hurtigt nanopartiklerne kan bevæge sig.

- Nanopartiklernes bevægelse måles med det særlige blå lys, som vi også kender fra Blu-ray DVD-afspillere, hvor disken læses med det blå laser-lys, siger Marco Donolato.

Der bliver lyst igennem blodprøven med laser-lyset, og nanopartiklernes bevægelse bliver aflæst.

Efter cirka seks minutter ved man, om personen har antistoffer i kroppen, og hvor højt niveauet af antistoffer er.

Den nye test kan blandt andet bruges til at sikre, at vaccinerede personer har dannet antistoffer. Antistofferne skal hjælpe kroppen med at bekæmpe covid-19-virusset, hvis man bliver udsat for smitte. (Foto: Bertrand Guay © Scanpix)

Ved mange infektionssygdomme er der allerede test på markedet, der kan finde antigen (molekyle, der giver anledning til at danne antistoffer, red.) og antistoffer. Men de test er ofte ikke præcise.

Den nye test viser i flere kliniske forsøg, at den har høj nøjagtighed i at finde antigen og antistoffer - blandt andet fra covid-19-virusset eller denguefeber.

Skal hjælpe verdens fattigste

Forskerholdet bag testen er nu i gang med flere kliniske forsøg, der skal vise, hvor høj nøjagtigheden er ved antistoffer fra smitte med covid-19.

Det kan både bruges til at se, om en person har været smittet, eller om en vaccine har virket korrekt. Vaccinen skal danne antistoffer i kroppen, så immunforsvaret bedre kan bekæmpe en infektion med virusset.

Resultaterne ser gode ud, og forskerholdet bag forventer, at den nye test vil blive brugt til at teste antistoffer fra covid-19 på nogle italienske hospitaler allerede fra denne måned.

- Jeg tænker især, at det kan blive et redskab, når man skal have overblik over, hvor mange i en population der har antistoffer i blodet, fordi man får svar så hurtigt, siger Marco Donolato.

- Jeg håber, at testen i fremtiden kan bruges i lande med lav indkomst, hvor der er brug for billige test for både covid-19, denguefeber og andre smitsomme sygdomme.

European Inventor Award afholdes af Den Europæiske Patentmyndighed.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk