Marsrobot skal lede efter ældgammelt liv: 13-årig dreng navngiver den

'Perseverance' bliver navnet på den femte marsrobot, Nasa sender op senere i år.

Blandt mere end 28.000 forslag var det 13-årige Alexander Mathers forslag 'Perseverance' der vandt konkurrencen om, det bedste navneforslag til den nye marsrobot. Sammen med sin familie får han lov at stå på sidelinjen, når den bliver opsendt til sommer. (© Aubrey Gemignani / NASA)

På et lille gymnasium i byen Burke i staten Virginia, blev navnet på Nasas næste marsrobot i torsdags offentliggjort. En robot, der skal lede efter liv på den røde planet.

Det var nemlig en elev på skolen - Alexander Mathers - der havde vundet konkurrencen om at give robotten et navn.

Hele 28.000 forslag fra skoler over hele USA er blevet sendt ind til Nasa. Men det var 13-årige Alexander, der løb af med sejren.

Hans forslag 'perseverance' - vedholdenhed på dansk - bliver altså navnet på den femte marsrobot, som Nasa skal sende op senere i år.

Og hos Nasa er de glade for det nye navn.

- Som på alle vores tidligere missioner vil robotten både møde store udfordringer og gøre fantastiske opdagelser. Projektet har allerede klaret mange forhindringer for at nå dertil, hvor vi er i dag. Og den slags inspirerende arbejde vil altid kræve vedholdenhed, udtaler Thomas Zurbuchen fra Nasa i en pressemeddelelse.

Robot skal finde tegn på ældgammelt liv

Missionen for den nye marsrobot, der efter planen skal sendes op til juli eller august, er, at den skal lede efter spor af liv på Mars.

Hvor de tidligere robotter mest har scannet overfladen, er den nye robot også udstyret med et bor, så den kan bore ned under overfladen og samle sten og jordprøver op.

Og netop det med at samle en masse prøver op er helt afgørende for missionen. Robotten skal nemlig efterlade en række depoter med prøver, som det er meningen, en senere mission skal samle op og fragte tilbage til Jorden.

En mission, der højst sandsynligt bliver sendt afsted i midten af dette årti.

Den nye marsrobot 'perseverance' ses her i Nasas laboratorier. Robotten vejer det samme som en personbil og skal til sommer sendes til Mars for at bore efter liv under overfladen. (© Nasa)

Ikke første gang Nasa afholder navnekonkurrence

Alle de tidligere marsrobotter har ligesom ‘perseverance’ fået deres navn gennem en konkurrence.

Da den forrige robot ‘curiosity’ skulle have sit navn tilbage i 2009, var det en pige fra sjette klasse ved navn Clara Ma, der fandt på det.

Og det samme gælder Sojourner, Spirit og Opportunity som de tidligere generationer af marsrobotter hedder.

Men denne gang er det faktisk ikke kun vinder-navnet, der kommer til at præge robotten. Også de 155 navne, der nåede semifinalen, kommer med på den lange tur til Mars. De er nemlig blevet præget ind på en lille silicium-chip, hvor de står med bogstaver, der er mindre end en tusindedel af bredden på et menneskehår.

Er kun for nyligt blevet rumnørd

At det var Alexander, der skulle ende med at navngive den nye marsrobot, lå ikke ligefrem i kortene.

Faktisk er det, ifølge Nasa, kun to år siden, han overhovedet begyndte at interessere sig for rumfart. Interessen opstod, da han var på rumlejr i sommerferien og så en model af Saturn V-raketten, der bragte de første mennesker til Månen.

Lige siden har han hver eneste dag klikket sig ind på Nasas hjemmeside for at følge med i de seneste rumnyheder.

Som vinder af konkurrencen er Alexander og hans familie desuden blevet inviteret til Cape Canaveral-basen, når marsrobotten skal sendes op.

Fem generationer af marsrobotter

  • Siden 1997 har Nasa haft fem forskellige marsrobotter, som de har sendt eller har planer om at sende til den røde planet. Her kommer en kort oversigt over dem:

  • ‘Sojourner’ landede på Mars i 1997. Det var det første køretøj, til at køre på en anden planet end Jorden - og det endte med at køre rundt på planeten i 83 dage, selvom det kun var planlagt den skulle køre rundt i syv dage.

  • De to robotter ‘Spirit’ og ‘Opportunity’ fik Mars at se i januar 2004. Robotterne var ens, men landede på hver sin side af planeten. Her ledte de efter tegn på, at der havde været vand på Mars - og det fandt de da også. Selvom de kun var planlagt til at skulle køre i 90 dage, kørte opportunity rundt indtil juni 2018, hvor Nasa mistede kontakten.

  • I august 2012 landede ‘Curiosity’ tungt på Mars. Med en vægt på knap 1 ton var den meget tungere og større end de tidligere robotter. Sojourner vejede til sammenligning kun 10 kilo. Curiosity kører stadig rundt og leder efter livets byggesten på den røde planet.

  • Efter planen lander den femte marsrobot ‘Perseverance’ på Mars den 18. februar

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk